728x90 AdSpace

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Κυριακή, 4 Ιουλίου 2021

    Ανάρπαστο στα 50 λεπτά το βιομηχανικό βερίκοκο-Γράφει ο Γιάννης Τσατσάκης στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα

    Αυξημένες τιμές παραγωγού, αλλά και αδυναμία κάλυψης παραγγελιών εκ μέρους της μεταποίησης, φέρνει το κενό που άφησαν στη φετινή συγκομιδή βιομηχανικού βερίκοκου (κατά κύριο λόγο Μπεμπέκο) οι παγετοί της άνοιξης, σε συνδυασμό με τις χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων.

    Στη Βόρεια (Πέλλα, Ημαθία) και στην Κεντρική Ελλάδα (Θεσσαλία), οι απώλειες ξεπερνούν το 80%, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές όπου καταγράφεται ολική καταστροφή. Στην Πελοπόννησο, από όπου τα τελευταία χρόνια προέρχεται το 50% της εγχώριας παραγωγής, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, καθώς εκτιμάται ότι ένα 50% της (προ παγετού) αναμενόμενης παραγωγής γλύτωσε από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και πλέον γίνεται… ανάρπαστο από τις βιομηχανίες.

    Όπως πληροφορείται, μάλιστα, η «ΥΧ», η τιμή διαμορφώνεται στα 50 λεπτά/κιλό, ενώ κάποιοι συνεταιρισμοί και ομάδες δέχονται το τελευταίο διάστημα κρούσεις ακόμα και για υψηλότερο αντίτιμο.

    Αυξημένες τιμές παραγωγού, αλλά και αδυναμία κάλυψης παραγγελιών εκ μέρους της μεταποίησης, φέρνει το κενό που άφησαν στη φετινή συγκομιδή βιομηχανικού βερίκοκου (κατά κύριο λόγο Μπεμπέκο) οι παγετοί της άνοιξης, σε συνδυασμό με τις χαλαζοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων.

    Στη Βόρεια (Πέλλα, Ημαθία) και στην Κεντρική Ελλάδα (Θεσσαλία), οι απώλειες ξεπερνούν το 80%, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές όπου καταγράφεται ολική καταστροφή. Στην Πελοπόννησο, από όπου τα τελευταία χρόνια προέρχεται το 50% της εγχώριας παραγωγής, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, καθώς εκτιμάται ότι ένα 50% της (προ παγετού) αναμενόμενης παραγωγής γλύτωσε από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και πλέον γίνεται… ανάρπαστο από τις βιομηχανίες.

    Όπως πληροφορείται, μάλιστα, η «ΥΧ», η τιμή διαμορφώνεται στα 50 λεπτά/κιλό, ενώ κάποιοι συνεταιρισμοί και ομάδες δέχονται το τελευταίο διάστημα κρούσεις ακόμα και για υψηλότερο αντίτιμο.

    Βλέπουν με άλλο μάτι το Μπεμπέκο οι παραγωγοί
    Το ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τον κ. Κονοπισόπουλο, είναι ότι οι παραγωγοί πλέον αρχίζουν να βλέπουν με… άλλο μάτι την καλλιέργεια βιομηχανικού βερίκοκου. «Νομίζω ότι οι αγρότες έχουν πειστεί ότι οι τιμές μπορούν να έχουν μια βάση τουλάχιστον 35, γιατί όχι και 40 λεπτών/κιλό», λέει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ». Επ’ αυτού συμφωνεί και ο κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος εκτιμά ότι «το μπεμπέκο τα επόμενα χρόνια θα έχει μέλλον». Όπως εξηγεί, «ακόμα και ζημιές από τον καιρό να μην είχαμε φέτος, και πάλι η συνολική παραγωγή θα ήταν ελλειμματική.  Οι βιομηχανίες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες να ανοίξουν αγορές και χρειάζονται πρώτη ύλη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια πολύ καλή καλλιεργητική επιλογή για το άμεσο μέλλον, ιδίως για περιοχές με αρκετά νερά».

    Ο ίδιος, ωστόσο, τονίζει ότι η μεγάλη πρόκληση έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών συνθηκών, φαινόμενο που βλέπουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. «Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε πιο οργανωμένα και συστηματικά με τεχνικές όπως ο “βομβαρδισμός” των νεφών, που αξιοποιείται για το ροδάκινο στην Μακεδονία», καταλήγει.

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ανάρπαστο στα 50 λεπτά το βιομηχανικό βερίκοκο-Γράφει ο Γιάννης Τσατσάκης στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
    Scroll to Top