728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

  Νέες αντικειμενικές αξίες: Άνοιξε η πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ-Δείτε την αξία του ακινήτου σας

  Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα ανεύρεσης των τιμών ζώνης των ακινήτων της χώρας που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών, ωστόσο τελεί υπό δοκιμή.
  Σε λίγες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα ανεύρεσης των τιμών ζώνης των ακινήτων της χώρας που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών.
  Ήδη, όπως τονίζεται από στελέχη του Υπ. Οικονομικών, βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και γιαυτό παρουσιάζει προβλήματα και ελλείψεις. Μάλιστα τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η αναζήτηση στο πεδίο ArcGIS Web Application λόγω της δοκιμαστικής λειτουργίας δε δίνει ακόμη ασφαλή συμπεράσματα.

  Σημειώνουν δε ότι τις προσεχείς ημέρες, όταν θα είναι έτοιμη, θα υπάρξει ανακοίνωση από τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως άλλωστε προαναγγέλθηκε κατά την παρουσίαση των αντικειμενικών αξιών.

  Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση των νέων αντικειμενικών αξιών «σε λίγες ημέρες, η συντελούμενη ψηφιακή αναδιάρθρωση θα δώσει – για πρώτη φορά – στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν, μέσω ψηφιακού χάρτη, σχετικά με τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, και να υπολογίσουν την αντικειμενική αξία του». Είχε, δε, τονίσει ότι η σχετική πλατφόρμα θα παρουσιαστεί επίσημα από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  Να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με ανάρτησή της στον ιστότοπό της, αξιοποιώντας σχετικό υλικό από την πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων αναφέρει ότι «τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσουν εντός των ημερών σε πλήρη λειτουργία, ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα ανεύρεσης των τιμών ζώνης των ακινήτων της χώρας που βρίσκονται εντός του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού αξιών, και εν συνεχεία υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που χρησιμοποιείται για τη μεταβίβαση ακινήτων λόγω πώλησης, γον. παροχής κλπ., συγκεκριμένων γενικών κατηγοριών ακινήτων, όχι όμως και της αξίας με την οποία υπολογίζεται ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ».

  Αναφέρεται, δε, ότι «η πλατφόρμα https://www1.gsis.gr/valuemaps/ βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία με τις εξής ειδικότερες οδηγίες χρήσης της:

  -Οι κυκλικές ζώνες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα, οι γραμμικές με πορτοκαλί (σε κλίμακα 1:36.000 ή μεγαλύτερη) και με ετικέτα Όνομα Ζώνης-Τιμή (€/τ.μ.). Η τιμή ζώνης αναφέρεται σε νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου συνήθους θέσης και κατασκευής με πρόσοψη σε ένα δρόμο .
  -Η εναλλαγή μεταξύ των ζωνών της αναπροσαρμογής του 2018 και της αναπροσαρμογής του 2021 γίνεται μέσω του σχετικού ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ κουμπιού αριστερά που αναφέρει τη χρονολογία είτε 2018 είτε 2021.
  -Για εντοπισμό ζώνης του αντικειμενικού συστήματος, εισάγετε διεύθυνση, τοπωνύμιο ή τον κωδικό ζώνης στο πεδίο αναζήτησης και πατώντας το μεγεθυντικό φακό εστιάζετε στη ζώνη ενδιαφέροντος.
  -Επιλέγοντας μια ζώνη, σε κλίμακα 1:72.000 ή μεγαλύτερη, εμφανίζεται παράθυρο με τις πληροφορίες της ζώνης, τον αντίστοιχο Πίνακα και Χάρτη του ΦΕΚ του Αντικειμενικού Συστήματος και τους ενημερωμένους συντελεστές εμπορικότητας. Η ενημερωμένη τιμή ζώνης εμφανίζεται στο χάρτη.
  -Η εφαρμογή υπολογισμού αντικειμενικής αξίας για μεταβίβαση ακινήτων για συγκεκριμένα έντυπα ενεργοποιείται από το σχετικό κουμπί πάνω δεξιά. Αφού επιλέξετε στο χάρτη το ακίνητο, καθώς συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία, η αντικειμενική αξία εμφανίζεται στον τίτλο του παραθύρου.
  Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και ενημερώνεται σταδιακά».

  Παράλληλα σημειώνεται ότι «για κάθε νόμιμη χρήση, λαμβάνονται υπόψη οι τιμές, οι συντελεστές, οι χάρτες και ο τρόπος υπολογισμού, όπως αυτά ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι χάρτες του Συστήματος βασίζονται στα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση για τα στοιχεία πολεοδομικού χαρακτήρα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις που εκδίδονται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες.»
  Πηγή: news247.gr, Γιώργος Αλεξάκης

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Νέες αντικειμενικές αξίες: Άνοιξε η πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ-Δείτε την αξία του ακινήτου σας Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top