728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

  Συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο: Η άγνωστη εκτέλεση 17 πατριωτών από τους Γερμανούς στην Τραχειά Αργολίδας και οι προσπάθειες ανέγερσης μνημείου

  Η εκτέλεση 17 πατριωτών από τους Γερμανούς στην Τραχειά Αργολίδας-Συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τους επιζώντες της θηριωδίας στις 5/6/1944

  Ένα ευαίσθητο θέμα που χρονίζει αναδείχθηκε από μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα από τη σελίδα του στο facebook, ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος υπενθυμίζει την εκτέλεση 17 Ελλήνων πατριωτών στα Νιχωρίτικα Τραχειάς Αργολίδας, με καταγωγή από τον Καρατζά Τροιζηνίας, στις 5 Ιουνίου 1944. 

  Πολλά χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες για ανέγερση μνημείου στον τόπο της εκτέλεσης, στην Τραχειά, από «μια ομάδα εκπαιδευτικών και μια φούχτα πολιτών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ανδριανόπουλος, εκπαιδευτικός και ένας εκ των πρωτοστατών της αποκατάστασης αυτής της θλιβερής επετείου μνήμης αλλά τελικά, η ημέρα αυτή περιορίζεται σε μια τυπική εκδήλωση στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού Καρατζάς. 

  Υποστηρικτής της πρωτοβουλίας για την ανέγερση μνημείου στο σημείο εκτέλεσης,
  στην Τραχειά,  ο Δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, «αγκάλιασε» το αίτημα της ομάδας των πολιτών, μιας και τον αναφέρουν ως τελευταία ελπίδα και σε απάντησή του αναφέρει: 
  «Αγαπητέ δάσκαλε, εχθές το βράδυ αυτά ακριβώς συζητούσαμε σε μια παρέα φίλων στην Επίδαυρο. Διαπίστωσα και διαπιστώνουμε όλοι πιστεύω, ότι δεν γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας! Είναι χρέος μας να αναδεικνύουμε τα γεγονότα. Δυστυχώς αν δεν το κάνουμε, θα χαθούν οι πληροφορίες αλλά θα ξεθωριάσει και η μνήμη.
  Ας βάλουμε λοιπόν ένα στόχο!
  Έως την 28η Οκτωβρίου να έχουμε ολοκληρώσει τα διαδικαστικά για τον κοινό εορτασμό, σε συνεννόηση με την αντιδήμαρχο Βαγγελίτσα Σμυρλή και του χρόνου τέτοιο καιρό να είμαστε μαζί σε αυτή την ημέρα μνήμης!
  Αύριο δυστυχώς δεν θα είμαι στον Καρατζά, γιατί πρέπει να παρευρεθώ στο 40ημερο μνημόσυνο της αείμνηστης Ουράνιας Συμεών στην Αθήνα, η οποία είναι η σύζυγος του δωρητή του κτιρίου του Δημαρχείου στο Λυγουριό. Θα είναι εκεί, όμως, για να μας εκπροσωπήσει η αντιδήμαρχος κα Σμυρλή, οπότε και θα έχει κ την ευκαιρία να συζητήσει για τις επόμενες ενέργειες μας»!

  Ακολουθεί η ανάρτηση του κου Μπάμπη Ανδριανόπουλου που προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Επιδαύρου:
  «5 Ιουνίου 1944
  Σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια, στη θέση Νιχωρίτικα Τραχειάς Αργολίδας εκτελέστηκαν 17 πατριώτες από τον Καρατζά Τροιζηνίας στα πλαίσια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

  "Σε τούτο τον τόπο όπου θα 'πρεπε να καίει καντήλι της μνήμης άσβεστο, εδώ όπου θα όφειλαν προσκύνημα σεμνό οι νεότερες γενιές, εδώ που θα 'πρεπε να αντάμωναν τα νιάτα της περιοχής ... εδώ που θα 'πρεπε οι μνήμες να πυρπολούν τις ψυχές μας, εδώ βασίλεψε η απόλυτη σιωπή. Ένα καντήλι δεν άναψε, ένα στεφάνι δεν άγγιξε τα ματωμένα χώματα, ένας λόγος δοξαστικός δεν αντήχησε στη ρεματιά που δέχτηκε τα άψυχα κορμιά. Πενήντα και κάτι χρόνια ένοχης σιωπής ... "

  Με αυτά ακριβώς τα λόγια άρχισα την ομιλία μου στην πρώτη, μεγαλειώδη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/6/1997 για να τιμηθεί η υπέρτατη θυσία των 17 παλικαριών από τον Καρατζά που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στην περιοχή Νιχώρι.
  Μαζί τιμήθηκε και η μνήμη του 18χρονου Βασίλη Μπούρα τον οποίο συνέλαβαν  νωρίτερα και αφού τον βασάνισαν απάνθρωπα, τον κρέμασαν αφήνοντάς τον σε κοινή θέα προς παραδειγματισμό.

  Ακολούθησαν άλλες δύο όπου η επέτειος γιορτάστηκε συνδυαστικά με το χωριό Καρατζάς. Έκτοτε περιορίστηκε σε μια τυπική εκδήλωση στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού.
  Η ευθύνη του οικείου Δήμου να «αποσπάσει» την εκδήλωση από το φυσικό της χώρο που δεν είναι άλλος από τον τόπο θυσίας και να την προσαρμόσει στα δικά του μέτρα, συνέβαλε καταλυτικά στην απομείωσή της.
  Αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία να μην αποδίδεται η τιμή στους νεκρούς εκεί ακριβώς όπου έπεσαν και στο σημείο αυτό να μην υπάρχει τίποτα πλέον παρά τα απομεινάρια των προσπαθειών μιας ομάδας εκπαιδευτικών και μιας φούχτας πολιτών που πάσχισαν κόντρα σε όλους και σε όλα για την ανάδειξη της μεγάλης θυσίας.

  Στη φωτογραφία παρακάτω απεικονίζεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης του τόπου θυσίας διά χειρός συμπολιτών μας που διακρίνονται για τα ένθερμα «δημοκρατικά» τους αισθήματα ...
  "Μνημείο" αδιαφορίας και αβελτηρίας, καρφί στο μάτι της τοπικής κοινωνίας και των αρχόντων της.
  Το βανδαλισμένο μνημείο που υπήρχε παλαιότερα στην Τραχειά 
  Διαχρονικά...
  Από την πλευρά δε της νέας διοίκησης του δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων κατά την περσινή επέτειο δεν υπήρξε καμία εκδήλωση ενώ φέτος ακολουθείται η πεπατημένη...
  Ξεχωριστή αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στον μακαριστό ιερέα της περιοχής Θεόδωρο Τσουκάτο, τον παπά Θόδωρο όλων μας. Εις πείσμα  του συντηρητικού έως και ακροδεξιού κατεστημένου της περιοχής ο τολμητίας ιερέας ετέλεσε το πρώτο τρισάγιο στον τόπο θυσίας των ηρώων αψηφώντας τους κινδύνους. Αποτέλεσμα της γενναίας του πράξης ήταν η τιμωρία του από τον τότε μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Ιερόθεο...

  Τέλος, υπάρχει στο You Tube μία σειρά video, οκτώ τον αριθμό, τα οποία αναφέρονται στην εκτέλεση των δεκαεπτά πατριωτών από τον Καρατζά Τροιζηνίας στις 5 Ιουνίου 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές.
  Μέσα από τις μαρτυρίες τριών από τους έξι συνολικά επιζήσαντες οι οποίοι εκείνο τον καιρό, (1995), βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, ξετυλίγεται βήμα - βήμα το χρονικό της εκτέλεσης.
  Επίσης έχει καταγραφεί η πρώτη εκδήλωση για το γεγονός και η οποία πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1995 στο Δημοτικό Σχολείο Γαλατά.
  Το video αυτό έχει ιδιαίτερη αξία καθώς για πρώτη φορά ακούγονται δημόσια τα ονόματα των εκτελεσθέντων όπως και όσων διασώθηκαν, δια χειλέων Γιώργου Ανδριανού.
  Στη βιντεοσκόπηση ο συνάδελφος δάσκαλος Μιχάλης Καρακωνσταντής και ο  Γιωργος Παπακωνσταντινου  , υπάλληλος του ΟΤΕ .
  Τη μετατροπή από βιντεοταινία σε CD έκανε ο φωτογράφος του Πόρου Κώστας Μωραΐτης και αυτή από CD σε video στο YouTube η συναδέλφισσα Βάλια Καμίλου.
  Το μνημείο στον Καρατζά Τροιζηνίας 
  Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια σε μια ομάδα εκπαιδευτικών που είχαν την πρωτοβουλία της ανάδειξης του γεγονότος (Καρανάσιος Στέλιος,  Ανδριανόπουλος Μπάμπης, Καρακωνσταντής Μιχάλης, Γεωργιόπουλος Γιάννης, Γιώργος Κυριακού  ) όπως και σε έναν αριθμό πολιτών ( Κούβαρης Σταύρος, Γιακουμής Κώστας, Καραγιάννης Κυριάκος, Μπαντζάβαλης Νίκος, Νίκος Δρούλιας )
  Δίχως αυτούς η ναζιστική θηριωδία και η υπέρτατη θυσία εκείνων των παλικαριών θα παρέμενε στα σκοτάδια της λήθης και της άγνοιας.

  Ξεχωριστή αναφορά οφείλουμε σε δύο αποδημήσαντες που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για την ανέγερση μνημείου στον τόπο θυσίας. (Νιχώρι Αργολίδας).
  Λαδάς Βασίλης και Παπαχρήστου Γιάννης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος ΠΕΕΑ και γραμματέας της Κ.Ο. ΚΚΕ Τροιζηνίας αντίστοιχα.

  ΥΓ. Οι ελπίδες μας πλέον στον Τάσο Χρόνη,  δήμαρχο Επιδαύρου ο οποίος έχει δείξει θετικό δείγμα γραφής γενικότερα αλλά και για το συγκεκριμένο ζήτημα».

  Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο με τις μαρτυρίες επιζώντων από την εκτέλεση

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο: Η άγνωστη εκτέλεση 17 πατριωτών από τους Γερμανούς στην Τραχειά Αργολίδας και οι προσπάθειες ανέγερσης μνημείου Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top