728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

  Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τους παγετούς στην Αργολίδα

   

  Στην σχετική6316/26-4-2021Ερώτησηπου είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν παραγωγοί στην Αργολίδα από παγετούςαπάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανός επισυνάπτοντας και σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ. Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζος επισκέφθηκε με τον Γιάννη Ανδριανό και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων τις πληγείσες περιοχές της Αργολίδας
  Στην απάντηση του Υπουργού,μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
  «Tο φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά τηνΕπικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση στο εισόδημα τους.
  Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, έσκυψε πάνω από τοπρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης.
  Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε περιοχές καιβρέθηκε σε χωράφια που έχουν πληγεί από τον παγετό, αρχικά στις 17.4.2021, ο ΥπουργόςΑγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός συνόδευσε τον Πρωθυπουργό σε περιοχές της Κορινθίας και στη συνέχεια στις 22.4.2021, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Γιάννης Οικονόμου επισκέφθηκε περιοχές της Αρκαδίας.
  Θέση του Υπουργείου είναι, ο επαναλαμβανόμενος παγετός, ακραίο καιρικό φαινόμενο,μοναδικό για τα δεδομένα της Χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, να αντιμετωπιστεί μέσα απότο πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα καιαποτελεσματικότητα.
  Σαν Υπουργείο αποσκοπούμε να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσε στους Έλληνεςπαραγωγούς και αυτή τη φυσική καταστροφή με ταχύτητα, αμεσότητα και δικαιοσύνη.
  Σημειώνεται ότι, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ βρέθηκαν αμέσως στις πληγείσες περιοχές για τηνέγκαιρη και δίκαιη αποτύπωση της ζημίας. Για περαιτέρω ενημέρωση, σας διαβιβάζουμε το μεαριθμ. πρωτ. 4001/28-4-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ.
  Η Κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε το στίγμα της τα δύο τελευταία χρόνια, με το απόλυτο νοικοκύρεμαστα οικονομικά του ΕΛΓΑ, που είχε σαν αποτέλεσμα την ταχύτητα στην αντιμετώπιση όλων τωντελευταίων φυσικών καταστροφών, και την πρωτοφανή βέβαια καταβολή σε μια δόση τουσυνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2020.
  Περαιτέρω, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηΒουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, «Πράγματι, η κλιματική αλλαγή έχειεπηρεάσει και τη γεωργική παραγωγή. Δεν έχει γίνει ουσιαστική προεργασία στη χώρα μας γιανα μπορέσει το ΥΠΑΑΤ και ειδικά ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει το μεγάλο φάσμα των ζημιών πουέρχονται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζακαι αναμένουμε την αποτύπωση μιας σημαντικής μελέτης που έχει γίνει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΕΛΓΑ, έχουμε δημιουργήσει μίαομάδα εργασίας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα καταλήξει σε μία πρόταση για τονεκσυγχρονισμό του Οργανισμού, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχήόλων των κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αγροτών. Πρόκειται για μία επίπονηδιαδικασία, αλλά είναι αναγκαίο να θωρακίσουμε τον ΕΛΓΑ, με τρόπο ώστε να μπορεί νααντιμετωπίζει άμεσα και καίρια τις συνέπειες από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής στηναγροτική παραγωγή.»
  Σχετικά με το θέμα αυτό, σας παραπέμπουμε και στην τοποθέτηση του Υπουργού ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, κατά την απάντησή του στη Βουλή στις 19.4.2021στην επίκαιρη ερώτηση 683/12.4.2021 και αντίστοιχα στις 21.4.2021 στην επίκαιρη ερώτηση690/12.4.2021.
  Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την παρέμβασή τουστο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε διατηλεδιασκέψεως, τη Δευτέρα, 26 Απριλίου:
  - υπογράμμισε την ανάγκη να σταθεί η Ευρώπη αλληλέγγυα στους αγρότες που υπέστησανπρωτοφανείς καταστροφές από τα έκτακτα κλιματικά φαινόμενα στην Ελλάδα, τη Γαλλία καιτην Ιταλία.
  - Χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις ζημιές με άμεσο και έμμεσο κόστος, καθώς δεν αφορούνμόνο στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
  - Τόνισε ότι οι πρόσφατοι, σπάνιοι για την εποχή, παγετοί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στηνΕλλάδα, με επίκεντρο τη Βόρεια, την Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, επέφερανκαταστροφές που μπορεί να φτάνουν και στο 100% σε διάφορες καλλιέργειες.
  - Εκτίμησε, δε, ότι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης,ιδιαίτερα στους οπωρώνες, τεκμηριώνεται η ενεργοποίηση όλων των πιθανών έκτακτων καιπρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, όπως το άρθρο 221 της ΚΟΑ για την αποζημίωση τωνπληγέντων παραγωγών.
  Άλλωστε, μετά από προσωπική πρωτοβουλία του Υπουργού ΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού καιδιαδοχικές επαφές με τους ομολόγους του, Υπουργούς της Γαλλίας και της Ιταλίας,δημιουργήθηκε κοινό μέτωπο με την αποστολή κοινής επιστολής προς τον Επίτροπο Γεωργίαςτης ΕΕ κ. JanuszWojciechowski και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού κ. JohannesHahn, με αίτηματην ενεργοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την στήριξη των καλλιεργητών των τριών χωρών,που υπέστησαν ζημιές από τον πρωτοφανή παγετό του Μαρτίου και Απριλίου.
  Τέλος, παραπέμπουμε και στο προαναφερθέν με αριθμ. πρωτ. 4001/28-4-2021 έγγραφο τουΕΛΓΑ»
  Στο ως άνω αναφερθέν έγγραφο του ΕΛΓΑ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
  «1. Για τις καλυπτόμενες ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς που σημειώθηκαν στις απότους παγετούς της Άνοιξης στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Αργολίδας , σε διάφορες καλλιέργειεςδενδρώδεις καλλιέργειες ( όπως βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, νεκταρίνια κ.λ.π.) καθώς και σεχειμερινά κηπευτικά κ.λ.π. σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν επισημάνσεις από τις γεωτεχνικέςυπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. έγιναν 116 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί περίπου 1171 δηλώσεις εκμέρους των παραγωγών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α ΤρίποληςΤο έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείςκαλλιέργειες καθώς και στις πρώιμες ποικιλίες των δενδρωδών καλλιεργειών και θα συνεχιστείέπειτα το έργο των εκτιμήσεων και με τις υπόλοιπες καλλιέργειες .
  Ο ΕΛ.Γ.Α. πέρα από την πρόσληψη των 146 εποχικών γεωτεχνικών από την λίστα του ΑΣΕΠ για τις ανάγκες των Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές που προέκυψαν και θα προκύψουνπρόκειται να ξεκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη επιπλέον 140 εποχικών γεωτεχνικώνενεργοποιώντας το άρθρο για τις έκτακτες ανάγκες άρθρο 20 του ν. 2190/1994.
  Έτσι το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης στην δικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχήτης Π.Ε. Αργολίδας στελεχώνεται και με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό (15 εποχικοί γεωτεχνικοί)για την έγκαιρη ολοκλήρωση των ανωτέρω αποζημιώσεων.
  Στη συνέχεια για τις ζημιές της φυτικής παραγωγής θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θαακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.
  2.Επιπρόσθετα από τις επισημάνσεις των γεωτεχνικών του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α.Τρίποληςδιαπιστώθηκαν και ζημιές από τους παγετούς σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών (αρμοδιότητα ΠΣΕΑ). ΟΕΛ.Γ.Α. θα παρακολουθήσει την καλλιέργεια και εφόσον διαπιστωθεί μείωση παραγωγής οφειλομένηστους ανωτέρω παγετούς και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του ΚανονισμούΚρατικών ενισχύσεων θα την εντάξει σε πρόγραμμα ΚΟΕ. Οι δε ενισχύσεις θα δοθούν μετά τηνέγκριση του προγράμματος από τους εμπλεκόμενους φορείς.
  3.Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφερόμενος για τους παγετούς της Άνοιξης τόνισε ότι ‘οι παγετοί που έπληξαν γενικά την Πελοπόννησο αλλά καιμεγάλα τμήματα της Βορείου Ελλάδας, και τμήματα της Θεσσαλίας και Στερεάς ήτανπρωτόγνωροι. Ήταν απανωτοί παγετοί, πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτόθα στηρίξουμε όποιον είχε ζημιές για όποια επίπτωση είχε στην παραγωγή του και στο εισόδημάτου. Υπάρχει ήδη για αυτή τη μεγάλη καταστροφή που ξεφεύγει από τις συνήθεις, συνεργασίατου υπουργείου Οικονομικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ,για να αποτίμηση της καθώς και πώς να δούμε – παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιοβρίσκεται η χώρα- θα μπορέσουμε να απλώσουμε και πάλι το δίκτυ προστασίας προς όλους τους παραγωγούς μας’.
  Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. τόσο με την συνεργασία του με τους υπηρεσιακούςπαράγοντες του Οργανισμού όσο και με την επιτόπια επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές έχεισχηματίσει ακριβή εκτίμηση για την έκταση και ένταση των καταστρεπτικών ζημιών στις καλλιέργειες από τα πέντε κύματα παγετού και την χαλαζόπτωση.
  Κατόπιν τούτων όλες οι διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης ΦυτικήςΠαραγωγής και προαναφέρθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. βρίσκονται σε εξέλιξη .
  Τέλος σε συνεργασία της Πολιτικής ηγεσίας του Υπαατ , του Υπουργού Οικονομικών με τονΠρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης των παραγωγών που μεταξύ των άλλωνθα αφορούν την ταχύτερη ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών εκτιμητικού έργου και κοινοποίησης των πο

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τους παγετούς στην Αργολίδα Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top