728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021

  Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για μετακινήσεις, εκκλησίες, sms

  Όλα τα νέα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα (29.04), αποσαφήνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι τη Μεγάλη Παρασκευή δεν θα υπάρξει νέα ενημέρωση.
  «Διανύουμε μια διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα για δεύτερη χρονιά. Μια Μεγάλη Εβδομάδα που μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις ακολουθίες στις εκκλησίες μας, με την τήρηση όμως μέτρων που στόχο έχουν να προστατεύσουν εμάς, αλλά ιδιαίτερα τους γύρω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς πριν προχωρήσει στη ανακοίνωση των μέτρων.
  Η λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα
  -Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  -Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
  -Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
  Διαδημοτικές μετακινήσεις
  Από σήμερα απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις σε όλη τη χώρα. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις, από νομό σε νομό δηλαδή, συνεχίζουν να απαγορεύονται ως τις 10 Μαΐου. Σχετικά με το ωράριο κυκλοφορίας, ως γνωστόν από τη Μεγάλη Δευτέρα η απαγόρευση έχει μετατεθεί για τις 22:00 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, θα ξεκινάει από τις 23:00 το βράδυ.
  Παραμένει το SMS
  Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η αποστολή SMS στο 13033 θα συνεχιστεί παρά το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι και τις 15 Μαΐου. Για να μετακινηθεί κάποιος στα καταστήματα αυτά, θα πρέπει να στέλνει το SMS με κωδικό 6. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στα καταστήματα αυτά θα απαγορεύεται η μουσική.
  Πασχαλινό τραπέζι μόνο με με self test
  Την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται η συγκέντρωση ως και δυο οικογενειών, αρκεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στο εορταστικό τραπέζι να μην ξεπερνά τα 9 άτομα αν πρόκειται για κλειστό χώρο. Σε ανοικτό χώρο, υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρωθούν ως και 12 άτομα δυο ευρύτερων οικογενειών. Τα μέτρα αυτά, επανέλαβε και χθες ο κ. Χαρδαλιάς στη διάρκεια της ενημέρωσης.
  Παράλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν από την Πολιτική Προστασία, προτείνεται όσοι αποφασίσουν να πάρουν μέρος σε τέτοιου τύπου συγκεντρώσεις να έχουν κάνει αυτοδιαγνωστικό τεστ. Να ελέγχουν, δηλαδή, οι πολίτες με self test από μόνοι τους το αν υπάρχει πιθανότητα να έχει μολυνθεί κάποιο άτομο, έτσι ώστε να αποφύγουν πιθανή διασπορά του κορονοϊού το Πάσχα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, η μετακίνηση για να βρεθεί κάποιος σε άλλο σπίτι για το εορταστικό τραπέζι, θα πρέπει να γίνει με την αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6.
  Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν
  -Υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 για οποιαδήποτε κατ’ εξαίρεση μετακίνηση. 
  -Απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων (από νομό σε νομό)
  -Χρήση του SMS με κωδικό 6 στο 13033 από τους πολίτες, έτσι ώστε να πάνε σε καταστήματα εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 όταν και θα επαναλειτουρήσουν
  -Απελευθέρωση διαδημοτικών μετακινήσεων από τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου
  -Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν και θα ξεκινά από τις 23:00
  -Λειτουργία καταστημάτων εστίασης μόνο στους υπαίθριους χώρους, όπου δεν θα επιτρέπεται η μουσική. Τα καταστήματα θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45 έτσι ώστε οι πολίτες να είναι στα σπίτια τους στις 23:00. Η εξειδίκευση για τους ΚΑΔ που θα λειτουργήσουν θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα από τα αρμόδια υπουργεία.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για μετακινήσεις, εκκλησίες, sms Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top