728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

  Συνάντηση Νίκα με Ανδρέα Λυκουρέτζο και παρέμβαση Μαλτέζου για την Αργολίδα


   Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ε. Νίκα, του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων και των δύο πλευρών.
  Η σύσκεψη κράτησε περί τις δύο ώρες και κατά τη διάρκειά της, τέθηκαν ζητήματα που συνδέονται με καταστροφές φυτικού κεφαλαίου σε περιοχές της Πελοποννήσου.
  Από πλευράς Περιφέρειας, ζ ητήθηκε η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, γιατί είναι ξεπερασμένος και χρειάζεται νέος κανονισμός, συμβατός με τις νέες συνθήκες και τις ανάγκες που δημιουργούνται, δεδομένων των προβλημάτων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Ζητήθηκε, επίσης, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ εκτιμητών και παραγωγών. Τέλος, ειδικά από την Κορινθία, ζητήθηκε οι παραγωγοί  Κορινθίας να ενταχθούν στην ευθύνη της Πελοποννήσου και όχι στην ευθύνη Πατρών/Δυτικής Ελλάδος.
  Από τον Πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο και τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, δόθηκαν απαντήσεις, ενώ τονίστηκε κυρίως το θέμα των οικονομικών δυσκολιών του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει μοναδική πηγή χρηματοδότησης τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες πλέον απαιτήσεις.
  Στη σύσκεψη, από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν οι 5 χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Πελοποννήσου, Γιάννης Μαλτέζος, Χρήστος Λαμπρόπουλος, Τάσος Γκιολής, Θεόδωρος Βερούτης, Στάθης Αναστασόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης, καθώς και οι διευθυντές των ΔΑΟΚ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου.
  ΜΑΛΤΕΖΟΣ

  Από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαλτέζου ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα :
  Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο υποδεχθήκαμε σήμερα στην Τρίπολη o Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες  και είχαμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Αργολίδα από τις πρόσφατες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή. 
  Προτείναμε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενταχθεί σαν ζημιογόνο αίτιο η προσυλλεκτική κηλίδωση των μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνης με σκοπό να καλύπτεται ασφαλιστικά από τον φορέα. 
  Με στόχο την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών βερυκόκκων αποτυπώσαμε αναλυτικά στον κ. Λυκουρέντζο τις ζημιές ύψους 60-100% από τον παγετό στις 26/3/2021 σε συγκεκριμένες παγόπληκτες περιοχές της Αργολίδας, σε Λυρκεία, Στέρνα, Καπαρέλι, Χώνικα, Τίρυνθα, Ανυφί, Μοναστηράκι, Σχοινοχώρι, Μαλανδρένι, Μπόρσα, Χούνη κα, ιδιαίτερα για τις ποικιλίες Μπεμπέκο και Τίρυνθας (κιτρινόσαρκες) καθώς και σε κοκκινόσαρκες ποικιλίες βερίκοκου. 
  Εκθέσαμε το πρόβλημα της επίπτωσης των χαμηλών θερμοκρασιών στην παραγωγή ναβαλίνης και new hall, καθώς οι συγκεκριμένες ποικιλίες ανθίζουν μόνο μια φορά το χρόνο με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η ανθοφορία τους. Ζητήσαμε μάλιστα τον άμεσο έλεγχο από εκτιμητές του ΕΛΓΑ ώστε να κατυαγραφεί το μέγεθος της ζημιάς.
  Αναφερθήκαμε στο πρόβλημα στις αγκινάρες των Ιρίων που έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές από τον παγετό.
  Με σχέδιο και συνέπεια σκοπός μας είναι να είμαστε σε θέση να στηρίζουμε με πράξεις τον αγρότη όταν έχει ανάγκη και δοκιμάζεται από καταστροφικές ζημίες.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Συνάντηση Νίκα με Ανδρέα Λυκουρέτζο και παρέμβαση Μαλτέζου για την Αργολίδα Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top