728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021

  Άγιος Νικόλας Ναυπλίου : Ένα ιστορικό μνημείο που το ΕΣΠΑ έσωσε από την καταστροφή


   Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρέθηκε ένας από τους ιστορικότερους ναούς που βρίσκονται στο Ναύπλιο αφού στο πέρασμα του χρόνου αλλά και η αμέλεια των ανθρώπων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις κατάρρευσης . Η έλλειψη συντήρησης είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα άνοιγμα στην σκεπή του Ναού Τα αργά αντανακλαστικά του ανθρώπινου παράγοντα ήταν αρκετά ώστε η ζημιά να γίνει πολύ μεγαλύτερη και τελικά προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα να κλείσει ένας ναός-μνημείο . Η δαπάνη για την κατασκευή του Ναού ήταν τέτοιου μεγέθους ώστε μόνο η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα τον έσωζε  . Ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος όταν όλα ήταν στο σημείο μηδέν πήρε την απόφαση να χρηματοδοτήσει την μελέτη για την αποκατάσταση του Ναού με το ποσόν των 37 χιλιάδων ευρώ που δόθηκε μέσω του Εκκλησιαστικού συμβουλίου Σήμερα ο Δημήτρης Κωστούρος δηλώνει ότι : «ήταν αδιανόητο να αφεθεί στην τύχη του ο Ναός Δώσαμε την εκκίνηση για την σωτηρία του αφού χωρίς μελέτη δεν θα μπορούσε να προχωρήσει τίποτα και κυρίως σε ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων όπως είναι το ΕΣΠΑ .»  Η μελέτη ολοκληρώθηκε και στις 23 Νοεμβρίου 2020 ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε την ένταξη του έργου με τίτλο :
  «Αποκατάσταση Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου, ΠΕ Αργολίδας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020.Ο Προϋπολογισμός του έργου είναι  2.300.000 ευρώ» Από το γραφείο που ανέλαβε την μελέτη  η Αρχιτέκτων Μαρίνα Μαριανθέως-Κουφοπούλου  μας τόνισε ότι : «  πρόκειται για ένα έργο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας αφού πρόκειται για ένα εξειδικευμένο έργο με δεδομένο ότι πρέπει να αποκατασταθεί και η ξύλινη Ουρανία. Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζυντινών Μνημείων (ΔΑΒΜ) πλέον θα παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου για το οποίο υπάρχει πλέον εργολάβος. Πάντως από την στιγμή που η ζημιά ξέφυγε μόνο μέσω ΕΣΠΑ θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο » 
  Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου και είναι κηρυγμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με την ΥΑ 62493/2330/6-8-1952 (ΦΕΚ 186/Β/19-8-1952). Η αρχική φάση του ναού, που αφορά στη θεμελίωση και την κατώτερη ζώνη των τοίχων ανάγεται στα 1713, ενώ η δεύτερη - κύρια φάση του, από τα τυπολογικά, κατασκευαστικά, αλλά και τα μορφολογικά του στοιχεία φαίνεται να αποτελεί έργο ανακατασκευής στη θέση του παλαιότερου ναού και χρονολογείται στα 1836. Στα επόμενα χρόνια ολοκληρώθηκε και ο διάκοσμος του ναού. Οι εικόνες του τέμπλου έγιναν στα 1849. Ακολούθησε η ανακαίνιση του διακόσμου του ναού το διάστημα από το 1900 έως το 1907. Τέλος, την περίοδο του μεσοπολέμου ο ναός αναμορφώθηκε, πιθανότατα περί το 1932, για να λάβει τα χαρακτηριστικά κλασικά νεοβυζαντινά χαρακτηριστικά των σημερινών όψεων. Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της μονόχωρης βασιλικής με τρεις ημικυκλικές αψίδες ανατολικά , ενώ η δυτική πλευρά του διαμορφώνεται με τον υπόστεγο χώρο (στοά) του εξωνάρθηκα ανάμεσα σε δύο πύργους κωδωνοστασίων. Έχει εξωτερικές διαστάσεις 25,07 Χ 14,61 με πολλά στοιχεία ελληνικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στις εξωτερικές όψεις του. Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού

  χαρακτηρίζεται από την ξύλινη Ουρανία και τις μεγάλες δεσποτικές εικόνες του ξύλινου επιχρυσωμένου τέμπλου των ετών 1848-1849 και τα σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας κινητά αντικείμενα (δεσποτικός θρόνος, κεντρικός – ρωσικής τέχνης – πολυέλαιος, επιτοίχιος επιτάφιος, κλπ). Ο μαρμάρινος αρχιτεκτονικός διάκοσμος του ναού αποτελείται από στοιχεία που εντοπίζονται περιμετρικά των ανοιγμάτων των θυρών και των παραθύρων. 
  #CohesionGR

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Άγιος Νικόλας Ναυπλίου : Ένα ιστορικό μνημείο που το ΕΣΠΑ έσωσε από την καταστροφή Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top