728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

  Δασικοί χάρτες : Οι αντιδράσεις απο Αργολίδα -Λακωνία-Μεσσηνία και οι φόβοι για την επόμενη μέρα -Αντιμέτωποι με τρελά πρόστιμα οι παραγωγοί

   

  Αμέτρητα είναι τα προβλήματα που δημιουργούν οι δασικοί χάρτες στους παραγωγούς της Πελοποννήσου Εκατοντάδες οι περιπτώσεις και φυσικά η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Στην Μεσσηνία όπου έχουν μπει σε αμφισβήτηση 139.683 στρέμματα τα οποία καλλιεργούνται και δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ το πρόβλημα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις. Ο Γιάννης Πάζιος από την Ενωση Μεσσηνίας δήλωσε ότι : «οι επιπτώσεις δυστυχώς είναι τεράστιες για τις επιδοτούμενες εκτάσεις κατά κύριο λόγο. 
  Οι περιοχές αυτές που καλλιεργούνται και επιδοτούνται για πολλά χρόνια ξαφνικά βρέθηκαν χαρακτηρισμένες δασικές εξ αιτίας αεροφωτογραφιών του 45 χωρίς να συνυπολογίζεται την ιδιαίτερη κατάσταση που βρισκόταν η χώρα εκείνα τα χρόνια. Αυτή η ιστορία που ξεκίνησε με λανθασμένο τρόπο έχει δημιουργήσει μία σειρά προβλημάτων που δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον Για εμάς οι επιδοτούμενες εκτάσεις πρέπει να βρεθεί τρόπος να εξαιρεθούν διότι από την στιγμή που καλλιεργούνται συνεισφέρουν άμεσα στην οικονομία και η γή έχει καταχωρηθεί. Οι επιλεκτικές ευαισθησίες κάποιων ας κάνουν στην άκρη να υπάρξει πάγωμα της διαδικασίας και να αρχίσει διάλογος για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές ώστε να πάμε σε μία λύση αποδεκτή από όλους »
  Από την Κορινθία ο Κολοπάστας Δημήτρης ,δασολόγος ,θα επισημάνει ότι : « Μέσα από την διαδικασία αυτή θα αναδειχθούν όλα τα προβλήματα δεκαετιών και το ερώτημα είναι πώς θα διορθωθούν. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα η αγροτική εκμετάλλευση και είναι η δασική. Χαρακτηριστικό τοθ προβλήματος είναι ότι ενώ το 1965 είχαν δοθεί άδειες για εκχερσώσεις στην πορεία οι δικαιούχοι έχασαν τις άδειες όπως και οι υπηρεσίες δεν φρόντισαν να τις κρατήσουν και έτσι τώρα όλα αυτά φαίνονται παράνομα»
  Κλείνοντας ο Δημήτρης Κολοπάστας θα επισημάνει ότι : «εάν κλείσει ο χάρτης και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα όλοι αυτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με μηνύσεις ,πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής με αναδασώσεις και πάει λέγοντας Αν μία έκταση κηρυχθεί αναδασωτέα τότε ο καλλιεργητής θα τιμωρηθεί με 25 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα !!!»
  Τέλος στη Λακωνία όπου αμφισβητούνται 169585 στρέμματα ο Σταύρος Πρόκος παραγωγός από το Λάγιο Λακωνίας θα δηλώσει : « Η περιοχή μας είναι από αυτές που έχουν αντιμετωπίσει τα σημαντικότερα προβλήματα. Το θέμα των δασικών χαρτών έχει σταματήσει την ζωή στην περιοχή μας όπου έχουν να γίνουν κτηματαγορές από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία. Ήμαστε όμηροι των δασικών χαρτών Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο. Πιστεύω κατ αρχήν πώς ότι είναι στο ΟΣΔΕ πρέπει να καθαρίσει ,να νομιμοποιηθεί Να αρχίσει ένας διάλογος με τους φορείς τους επιστήμονες και τους παράγοντες Ήμαστε αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη και κινδυνεύουμε με καταστροφή. Σίγουρα κάποτε πρέπει να λυθούν όλα αυτά αλλά με ένα σωστό τρόπο»
  Μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για νέα παράταση έξη μηνών ο Παναγιώτης Πεβερέτος προχώρησε σε μία νέα δήλωση :
  Τονίζοντας ότι χρόνος υπάρχει, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση αναφέρει τα ακόλουθα :
   Με χθεσινό τηλεφώνημα που είχα  από το γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώθηκα ότι την Παρασκευή 9/4/2021 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κου Λιβανού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Σκρέκα ώστε να εξετάσουν λύσεις στο θέμα των δασικών χαρτών. Αυτό μεταφέρθηκε αμέσως στους κινητοποιημένους κτηνοτρόφους και αγρότες της Κρήτης και άλλων περιοχών και αντιμετωπίστηκε θετικά κατ’ αρχήν. 
  Είδαμε ωστόσο ξαφνικά σήμερα  την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση υποβολής αντιρρήσεων από τους αγρότες  και κτηνοτρόφους επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Αυτό κατά τη γνώμη μας προκαταλαμβάνει τις όποιες ενέργειες από την πλευρά του ΥπΑΑΤ αποσκοπούσαν στην εξεύρεση λύσης στα τεράστια προβλήματα  που προέκυψαν σε κτηνοτρόφους και αγρότες, ιδιαίτερα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τους βοσκότοπους πριν ακόμη γίνουν τα σχέδια βόσκησης,  από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. 
  Ο ΣΕΚ  και οι κινητοποιημένοι κτηνοτρόφοι και αγρότες  σε Κρήτη, Χαλκιδική και σε άλλα μέρη της χώρας εμμένουμε  στη θέση μας, ότι  τα θέματα αυτά δεν μπορεί να θεραπευτούν με ενστάσεις και προσφυγές, όσων έχουν αντιρρήσεις   και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει τους συγκεκριμένους χάρτες, να γίνει διάλογος με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και άλλων σχετικών φορέων και αφού καταλήξουμε σε συμφωνία να αναρτηθούν εκ νέου οι δασικοί χάρτες.
  Χρόνος υπάρχει, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
  ypaithros.gr
  Γιώργος Αργυρίου

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Δασικοί χάρτες : Οι αντιδράσεις απο Αργολίδα -Λακωνία-Μεσσηνία και οι φόβοι για την επόμενη μέρα -Αντιμέτωποι με τρελά πρόστιμα οι παραγωγοί Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top