728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021

  Σε στάση εξωστρέφειας η Πελοπόννησος που προχωρά σε εξαγωγές και εμπόριο


  Με κινήσεις που έχουν κοινό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια αντιδρά ο παραγωγικός τομέας στην Πελοπόννησο απέναντι στην πανδημία και τις επιπτώσεις της. Η Ένωση Μεσσηνίας  μετά την τυποποίηση της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας πέρασε και στην τυποποίηση αρωματικών φυτών δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την στήριξη των παραγωγών σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη .
  Μεσσηνία 
  Ο Διευθυντής της Ένωσης Γιάννης Πάζιος αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθούν θα δηλώσει: « στο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων μας και της στήριξης τοπικών προϊόντων και παραγωγών αποφασίσαμε να αρχίσουμε τη συνεργασία με παραγωγό και να μπει στην διαδικασία της τυποποίησης με τα δικά της σήματα. Αποτελεί κορυφαία μας στρατηγική επιλογή να αναδείξουμε όλα αυτά τα προϊόντα.». Οι κινήσεις της Ένωσης Μεσσηνία έχουν διπλή σημασία αφού από την μία μεριά δίνει στήριξη στους παραγωγούς και αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα ενώ από την άλλη δημιουργεί νέα έσοδα. Αναφερόμενος στο μέλλον ο Γιάννης Πάζιος θα δηλώσει ότι : «Μέσα στην πανδημία αυτό που έχει αναδειχθεί είναι ότι υπάρχει μια τεράστια στροφή των καταναλωτών σε επώνυμα τοπικά πιστοποιημένα προϊόντα. Η Ενωση λοιπόν προσπαθεί να φέρει αυτά τα προϊόντα στους καταναλωτές ώστε να λειτουργεί σαν ομπρέλα για τους παραγωγούς» Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία των αρωματικών φυτών που διακινείται είναι εισαγόμενη και η ελπίδα όλων είναι να υπάρξει αντιστροφή κλίματος και να καλλιεργηθούν οι εγκαταλελειμμένες εκτάσεις 
  Αργολίδα 
  Σε στάση εξωστρέφειας βρίσκεται και η Αργολίδα που ζεί στους δικούς της ρυθμούς όπως κάθε χρόνο περιμένοντας να δεί την εξέλιξη στις εξαγωγές των εσπεριδοειδών. Ο Θοδωρής Μακρής από τον ΠΗΓΑΣΟ αναφερόμενος στην πορεία των εξαγωγών θα δηλώσει :
  «φέτος είχαμε μια σειρά προβλημάτων που επηρέασαν την ποιότητα και κατ επέκταση τις εξαγωγές . Μικροκαρπία, φούσκωμα και κηλίδες ήταν τα βασικά προβλήματα που δημιούργησαν οι κλιματολογικές συνθήκες . Αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις στην διαμόρφωση των τιμών που επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας Το αποτέλεσμα οι εξαγωγές είναι κατά 30% περίπου πιο κάτω από την περασμένη χρονιά. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη πίεση για οικονομική στήριξη των παραγωγών αν και οι εξαγωγές συνεχίζονται με την τιμή του πορτοκαλιού να ανεβαίνει στα 0,20 ‘έως 0,22 τα καλά ενώ για την πιο χαμηλή ποιότητα κινούνται στα 0,14 λεπτά Την περασμένη χρονιά οι τιμές ήταν τουλάχιστον ένα 10-15% πιο πάνω .»  Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έχει διακινηθεί το 50% της παραγωγής Θολό τοπίο είναι οι εξαγωγές και για τον Γιώργο Ντόκο που θα αναφέρει ότι : «ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής θα οδηγηθεί στην χυμοποίηση Είναι μία περίεργη χρονιά Μετά από μια «κοιλιά» που έκανε το τελευταίο χρονικό διάστημα Τώρα η τιμή έχει πάει στα 0,20 λεπτά και μένει να δούμε αν η άνοδος αυτή έχει συνέχεια το τελευταίο χρονικό διάστημα »
  Κορινθία 
  Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στην Κορινθία σε ότι αφορά τις εξαγωγές ελαιολάδου. Ο Βασίλης Δήμας από το Ελληνοχώρι Κορινθίας, βιοκαλλιεργητής θα τονίσει ότι : « μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας με την ποιότητα φέτος είχαμε μια πολύ καλή χρονιά σε αυτό το επίπεδο ενώ ποσοτικά ήταν μία μέτρια χρονιά Σε ότι αφορά τις εξαγωγές εάν συγκρίνουμε με το πρώτο Lockdown που πήγε εντυπωσιακά καλά θα πούμε ότι η σημερινή κίνηση χωρίς να έχει πρόβλημα δεν είναι όπως το περιμέναμε ».Σε ότι αφορά την διαμόρφωση των τιμών ο Βασίλης Δήμας θα δηλώσει ότι «από τα 2,10 που ήμασταν την περασμένη χρονιά φέτος ήμαστε στα 2,60 σε ότι αφορά τα συμβατικά ενώ τα βιολογικά από τα 3 ευρώ πήγαν στο 3,40  και η τάση είναι ανοδική» Από τη Νεμέα ο Σελάς Βασίλης υποστήριξε ότι η παραγωγή φέτος από τις 12 χιλιάδες τόνους έπεσε στους έξη χιλιάδες περίπου . Έχοντας αρχίσει την τελευταία πενταετία μία προσπάθεια τυποποίησης του λαδιού και με εξωστρεφή τάση κέρδισε αγορές στο εξωτερικό όπου τονίζει ότι : « ότι ο κόσμος προσανατολίζεται στην ελιά και αντικαθιστά άλλα δένδρα Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε ποσότητες ώστε να κάνουμε εξαγωγές με ποιοτικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ήμαστε προσεκτικοί σε όλη την διαδικασία ώστε να έχουμε τις απαιτούμενες προδιαγραφές για εξαγωγές» 
  Γιώργος Αργυρίου
  ypaithros.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Σε στάση εξωστρέφειας η Πελοπόννησος που προχωρά σε εξαγωγές και εμπόριο Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top