728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021

  ΠΟΕΕ : Οι έμποροι αισθάνονται βαθιά αδικία και έλλειψη ισονομίας


   Πανηγυρική πρώτη για το 2021, αλλά και άκρως ουσιαστική συνεδρίαση του ΔΣ της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΠΟΕΕ) διεξήχθη την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, διαδικτυακά. Τα δίκαια αιτήματα του κλάδου επικεντρώνονται σε 2 σκέλη:
  1)Στη λειτουργία της αγοράς. Οι έμποροι αισθάνονται βαθιά αδικία και έλλειψη ισονομίας πρώτον γιατί έχουν οι επιχειρήσεις τους στοχοποιηθεί και με την παραμικρή αύξηση των κρουσμάτων επιβάλλεται κλείσιμο των καταστημάτων, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι η λειτουργία τους επιδεινώνει την κατάσταση. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου η διασπορά είναι περιορισμένη, αλλά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δημιουργίας φαινομένων συνωστισμού λόγω της λειτουργίας των καταστημάτων , το κλείσιμο είναι απαράδεκτο μέτρο. Δευτερον η μέθοδος του click away δημιουργεί μια ακόμα δυσαναλογία στην αγορά και λειτουργεί υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, τη στιγμή που οι μικρές τελούν υπό αναστολή λειτουργίας. Τρίτον δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο να κάνουν προτάσεις για τη λειτουργία της αγοράς άνθρωποι μη ειδικοί. Δεν αμφισβητούμε επ’ ουδενί την αρτιότητα της κατάρτισης των υγειονομικών στην επιστήμη τους, αυτό όμως δεν τους καθιστά αρμόδιους να εκφέρουν απόψεις για το πώς μπορεί να λειτουργεί η αγορά αρμονικά. Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί μια γνωμοδοτική-συμβουλευτική επιτροπή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, απαρτιζόμενη από καθ’ ύλην ειδικούς (επιμελητηριακούς, εκπροσώπους των φορέων της αγοράς), η οποία θα συμβουλεύει έτσι ώστε να αποφεύγονται λάθη που σκοτώνουν τις επιχειρήσεις όπως το ακορντεόν του άνοιξε-κλείσε των καταστημάτων, το click away κι άλλες άστοχες αποφάσεις. Τέλος η επιχειρηματικότητα της Πελοποννήσου ζητά επιτακτικά την επαναλειτουργία της τοπικής αγοράς με όλους τους επιβαλλόμενους κανόνες υγιεινής, με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτών με περιορισμένη παρουσία εντός των καταστημάτων και με δυνατότητα πληρωμής με όλους τους τρόπους που επιτρέπονται σε άλλες επιχειρήσεις.
  2)Τα αντισταθμιστικά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση μέχρι τώρα για τις μικρές επιχειρήσεις συνοψίζονται στα 1000€ ή 2000€ ανά επιχείρηση από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Άλλη μια άνιση και άδικη αντιμετώπιση των εμπόρων. Η ταχύτητα λήψης και εφαρμογής μέτρων στήριξης είναι κρίσιμη για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Η απαλλαγή από τα ενοίκια κρίνεται ως θετική παρέμβαση, που πρέπει να επεκταθεί χρονικά. Η λύση για τις επιταγές πρέπει να έρθει άμεσα και οριστικά με τη χρηματοδότηση από ένα ταμείο με χαμηλότοκα δάνεια μακράς διαρκείας για τους εκδότες και πληρωμή των κομιστών άμεσα. Πρέπει να καλυφθούν οι πάγιες λειτουργικές υποχρεώσει των επιχειρήσεων για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές. Τέλος το «κούρεμα χρεών» των επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένο να μπει στο τραπέζι και να διεκδικηθεί από την Κυβέρνηση στις Ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, γιατί είναι πλέον μονόδρομος για να γίνει πράξη η υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι «κανείς δε θα μείνει πίσω».
  Επιπλέον υπάρχει απαίτηση να βρεθεί λύση για τη στάση που τηρούν οι τόσο πολύ στηριγμένες από τις θυσίες του ελληνικού λαού Τράπεζες, έναντι των επιχειρήσεων. Επιβάλλουν υπερβολικές χρεώσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Κυρίως όμως αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες τους, θέτοντας κριτήρια που δεν είναι δυνατό να καλύπτονται μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και τη λαίλαπα της υγειονομικής κρίσης.
  Έγινε σαφές από τη συζήτηση ότι η πανδημία έχει διαφορετικό αντίκτυπο στις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Άλλοι υποφέρουν από το μακροχρόνιο εγκλεισμό. Οι άνθρωποι της αγοράς όμως, όταν τελειώσει το υγειονομικό πρόβλημα, θα βρίσκονται έρμαια των οικονομικών επιπτώσεων και θα αποτελέσουν «παράπλευρες απώλειες». Μια δίκαιη πολιτεία δεν μπορεί να αφήσει ένα υγειονομικό πρόβλημα να εξελιχθεί σε μείζον οικονομικό και τέλος σε κοινωνικό πρόβλημα.
  Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΕ Βασίλης Παγώνης δήλωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δόθηκε η ευκαιρία να γίνουν οι βουλευτές κοινωνοί των προβλημάτων της αγοράς. Να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να υπάρξουν άμεσα λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Πελοποννήσου. Να καταστούν εν τέλει πρεσβευτές των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου.
  Επίσης εδραιώθηκε ένα ευρύ, ενιαίο μέτωπο όλων των φορέων της αγοράς της Πελοποννήσου.
  Τέλος εκφράστηκε η κραυγή αγωνίας των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, για το ζοφερό μέλλον που αντιμετωπίζουν. Η βεβαιότητα ότι αν δε σταματήσει άμεσα η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων θα έχουμε τσουνάμι λουκέτων και οικονομικό αφανισμό χιλιάδων εμπόρων, αλλά και των εργαζομένων τους.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: ΠΟΕΕ : Οι έμποροι αισθάνονται βαθιά αδικία και έλλειψη ισονομίας Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top