728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

  ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ :ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕ.ΣΥ.Π. ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

   

  Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίξαμε και στηρίζουμε μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο κάθε πρόταση ενίσχυσης του κλάδου, στηρίζουμε και τα μέτρα όπως για τις σχολές οδηγών κλπ, όμως να διευκρινίσουμε τα εξής: 
  Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση που έχει ανοίξει, σχετικά με την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν πρέπει να είναι αποκομμένη από τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων των μικρών επαγγελματιών που διογκώνονται βέβαια σε συνθήκες πανδημίας και σφίγγουν ακόμα περισσότερο την θηλιά που βρισκόταν από πριν γύρω από το λαιμό τους.
  Σήμερα η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων και επαγγελματιών, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση , πολλοί απ’ αυτούς έβαλαν ή απειλούνται να βάλουν λουκέτο, λόγω της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μαζικά λουκέτα, ένα 25% των μικρών ΕΒΕ δεν θα αντέξει, με την πίεση να είναι ακόμη μεγαλύτερη στον χώρο της εστίασης.
  Τα όποια μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση, στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό των ακραίων συνεπειών της φτώχειας και όχι να αντιμετωπισθούν πραγματικά τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί από την πολιτική της.
  Επιπλέον  τα όποια  μέτρα ενίσχυσης με τα προγράμματα της Ε.Ε, που διοχετεύονται και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και μέσω δήμων και Περιφερειών (30.000.000€ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που λένε θα γίνουν 40εκ.  δεν λέμε όχι αλλά ξέρουμε ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα), κατευθύνονται στοχευμένα κυρίως στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μεγάλων επιχειρήσεων, τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Για τις μικρές επιχειρήσεις λίγα ψίχουλα και όχι παντού που ισοδυναμούν στην πραγματικότητα με μια μικρή μετάθεση παραπίσω των μεγάλων αδιεξόδων που τους βαραίνουν.
  Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι, όταν η ΕΕ μιλά για "μικρομεσαίες επιχειρήσεις", εννοεί εταιρείες με προσωπικό μέχρι 250 άτομα!
  Σήμερα όποιος θέλει να μιλά για πραγματική ανακούφιση  για τις μικρές επιχειρήσεις , μικρούς εμπόρους κλπ, δεν μπορεί να πάει πίσω από την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων που επανειλημμένα έχουν καταθέσει μαζικοί φορείς των αυτοαπασχολούμενων, συμπυκνώνονται στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη από το ΚΚΕ και περιλαμβάνει πέρα από τους ΕΒΕ και τους βιοπαλαιστές αγρότες. Είναι αιτήματα που πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν στήριξη για τα πιο χαμηλά εισοδήματα και τα οποία βέβαια η κυβέρνηση απορρίπτει στο όνομα του "υψηλού κόστους". Την ίδια στιγμή όμως δρομολογεί με ζήλο δισεκατομμύρια για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, αποδεικνύοντας στην πράξη ποιους ευνοούν και ποιους όχι οι περιβόητες αντοχές της "εθνικής" οικονομίας.
  ΑΙΤΗΜΑΤΑ:
  Επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής των αναγκαστικών περιοριστικών μέτρων, σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που πλήττονται.
  Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  Να επιστρέψει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019.
  Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
  Να απαλλαγούν οι επαγγελματίες -με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας, ξεκινώντας από το Μάρτιο του 2020, πρώτο μήνα επιβολής των περιοριστικών μέτρων.
  Να ανασταλούν κάθε είδους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης – κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών – που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, πρώην ΔΕΚΟ, προμηθευτές κ.ά.
  Να ανασταλούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  Σε κάθε περίπτωση, να επαναλάβουμε, μόνη αναγκαία και ρεαλιστική διέξοδος γι’ αυτούς παραμένει η οργανωμένη πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η κοινή δράση και συμμαχία με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ :ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕ.ΣΥ.Π. ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top