728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

  Η ευρωπαϊκή διέξοδος για την σωτηρία της Αγίας Μονής Ναυπλίου


  Με διπλή παρέμβαση και χρηματοδότηση μπόρεσε να διασωθεί ένα από τα πιο σημαντικά Βυζαντινά Μοναστήρια της Πελοποννήσου που βρίσκεται στο Ναύπλιο  και ιδρύθηκε το 1144 από τον επίσκοπο Άργους και Ναυπλίου Λέοντα Το Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000-2006 με μία δαπάνη 700 χιλιάδων ευρώ περίπου και φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού έλυσε το ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Μοναστήρι και υλοποιήθηκε το έργο της στερέωσης και αποκατάστασης ξενώνα λαικών Ένα έργο που κατά την διάρκεια της υλοποίησης του κάτω από τα μπάζα του δαπέδου έκρυβε μία έκπληξη αφού ανακαλύφθηκαν λουτρά που χρησιμοποιούσαν πρίν από αιώνες μοναχοί. Ο αρχαιολόγος Γεράσιμος Δρακονταειδής αναφερόμενος στην επισκευή του ξενώνα θα δηλώσει :οι εργασίες που κάναμε έκρυβαν μία έκπληξη αφού στο σκάψιμο των θεμελίων εντοπίσθηκε ένα Βυζαντινό λουτρό το οποίο ήταν κτισμένο από τον κτήτορα της Μονής και υπάρχει σαν αναφορά στα αρχεία της Μονής αλλά δεν είχε εντοπισθεί Λογικά το λουτρό πρέπει να κατασκευάσθηκε στον 12ο αιώνα Οι εργασίες ουσιαστικά ήταν μια εκ θεμελίων

  αναστήλωση αφού φθάσαμε μέχρι και την οροφή των ξενώνων. Το αποτέλεσμα των εργασιών ήταν να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι όπως μία βιβλιοθήκη και χώροι όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν ομιλίες με καλές συνθήκες αφού μέχρι να γίνουν οι εργασίες κάθε τέτοια σκέψη ήταν απαγορευτική » 
  Καθολικό
  Το δεύτερο έργο που αφορούσε την «Συντήρηση - αποκατάσταση καθολικού Αγίας Μονής Άρειας, του Δήμου Ναυπλιέων, Ν.Αργολίδας» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι 2007- 2013» με προϋπολογισμό 560.000,00 € ( Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου) και υλοποιήθηκε με την μέθοδο tns αυτεπιστοσίας αρχικά από την 25" ΕΒΑ (22-7-2013 έως 28-10-2014) και στην συνέχεια οπό την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας (29-10-2014 έως 30-09-2016).

  Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εργασίες
  Απομακρύνθηκαν τα νεότερα τοιχογραφημένα επιχρίσματα και συντηρήθηκαν τα σπαράγματα βυζαντινών τοιχογροφιών που αποκαλύφθηκαν.
  Πραγματοποιήθηκε πλήρης ανακατασκευή της τοιχοποιίας στην περιοχή των τοξωτών ανοιγμάτων εκατέρωθεν τns θύρας μεταξύ εξωνάρθηκα και νάρθηκα, καθώς διαπιστώθηκε ότι αρχικά υπήρχε πλήρης τοιχοποιία με τυφλά αψιδώματα στα δυτικά, τα οποία στο τέλος του 19ου μετατράπηκαν σε ανοίγματα.
  Συντηρήθηκαν και συμπληρώθηκαν τοπικά τα αυθεντικά αρμολογήματα στις όψεις και το εσωτερικό.
  Διανοίχθηκε η φραγμένη νότια πύλη του εξωνάρθηκα και κατασκευάστηκε εξωτερικό πλατύσκαλο.
  Πραγματοποιήθηκε ανακατασκευή των μαρμάρινων θυρωμάτων της βυζαντινής φάσης και στις τρείς εξωτερικές θύρες, αποτελούμενα το κάθε ένα από δύο παραστάδες, υπέρθυρο και λοξότμητο κοσμήτη, τα οποία είχαν σχεδιαστεί με βάση τα θραύσματα που βρέθηκαν επιτόπου. Παράλληλα κατασκευάστηκαν vέες ξύλινες εξωτερικέ θύρες, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο κατασκευής βυζαντινών θυρών.
  Παράλληλα έγιναν μια σειρά εργασιών που σήμερα έδωσαν στο Μοναστήρι μια ξεχωριστή αίγλη και φυσική ομορφιά
  Σήμερα η ηγουμένη της Μονής αδελφή Χαραλαμπία αναφερόμενη στο έργο αυτό θα μας επισημάνει

  ότι: « το καθολικό της μονής χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή. Αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου. Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, που είναι εντοιχισμένη εξωτερικά, στα δεξιά της κεντρικής εισόδου, ο ναός αποτελεί χορηγία του επισκόπου Άργους και Nαυπλίου Λέοντα, ο οποίος τον ανήγειρε το έτος 1149.» Σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατούσε πρίν την χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ θα μας τονίσει ότι : «υπήρχε πρόβλημα με τις σκεπές που έπαιρναν κλίση και γενικότερα διάφορα άλλα Εμείς όμως επειδή είχαμε την μελέτη του κτιρίου στα χέρια μας μπορέσαμε να φτάσουμε στην υλοποίηση του στόχου μας. Η μελέτη αυτή πληρώθηκε τμηματικά και ολοκληρώθηκε το 1987» Στη συνέχεια η ηγουμένη μας υπενθύμισε την σημαντική δωρεά της Μονής του Μιχαήλ Ιατρού, αλλά και τους αγώνες που έδωσαν φίλοι της Μονής όπως ο Αρκάς τέως Δήμαρχος  Γ. Μπαρούτσας τον πρώην πρόεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου Α.Μπότσο και άλλους πολλούς ευσεβείς που με την προσφορά τους και το τρέξιμο βοήθησαν να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να σωθεί η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής η αλλιώς ονομαζόμενη Αρείας που αποτελούσε πνευματικό φάρο για την Πελοπόννησο 
  #CohesionGR


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Η ευρωπαϊκή διέξοδος για την σωτηρία της Αγίας Μονής Ναυπλίου Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top