728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020

  Τι είναι η «κοινωνική φυσαλίδα» που πρότεινε ο Παύλος Χρηστίδης για την περίοδο της καραντίνας

  Θετικά είναι τα μηνύματα από την πρόταση του εκπροσώπου τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλου Χρηστίδη, για την περίοδο του lockdown που γνωστοποίησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τη «social bubble» δίνεται η δυνατότητα της επαφής με άλλους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Συμβαίνει στη Γερμανία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Βρετανία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία.
  Αναλυτικά, η πρόταση του Π. Χρηστίδη: 
  «Το γεγονός ότι μπήκαμε σε μια νέα καραντίνα έχοντας ήδη διανύσει αρκετούς μήνες οικονομικής και ψυχολογικής πίεσης από την εμφάνιση του ιού, θα πρέπει να μας κάνει να προσεγγίσουμε πλέον με διαφορετικό τρόπο κάποια πράγματα. Υπάρχουν ανάγκες που πρέπει και μπορούν να καλυφθούν με καλές πρακτικές, που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.
  Να δημιουργήσουμε κοινωνικές φυσαλίδες (social bubbles).
  Τι είναι μια κοινωνική φυσαλίδα; Είναι μια μικρή κλειστή ομάδα 2-3 ατόμων που, αν και δεν κατοικούν στο ίδιο σπίτι, μοιράζονται την καραντίνα. Συναντιούνται, αλληλοϋποστηρίζονται, βοηθούν ο ένας τον άλλο ψυχολογικά, συναισθηματικά, πρακτικά.
  Ποιους αφορά;
  Είναι πολλοί οι συνάνθρωποί μας που μένουν μόνοι, για τους οποίους μια δεύτερη καραντίνα μπορεί να έχει άμεσες δυσμενείς συνέπειες. Όση σημασία έχει η προστασία της υγείας από τον κορωνοϊό, εξίσου σημαντική είναι και η προστασία της ψυχικής υγείας.
  1.Μοναχικοί ενήλικες συμπολίτες μας
  2.Μονογονεϊκές οικογένειες
  3.Ζευγάρια που δεν συγκατοικούν
  είναι τρεις κατηγορίες συμπολιτών μας, για τους οποίους θα μπορούσε να προβλεφθεί η ύπαρξη της δυνατότητας μιας περιορισμένης κοινωνικής συναναστροφής μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής φυσαλίδας του καθενός. Αντί να απομονώνονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ή να βγαίνουν με ψεύτικους κωδικούς, καλό θα ήταν η πολιτεία να δει τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και να μεριμνήσει σχετικά, χωρίς, βεβαίως, να παραβιάσει τους κανόνες προστασίας από τον ιό.
  Στην εποχή της πανδημίας η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει μεγάλη σημασία. Μεγάλη σημασία έχουν ταυτόχρονα και οι κοινωνικοί δεσμοί. Γι’ αυτό πρέπει σε κάποιον κωδικό από τους 6, ή με προσθήκη νέου κωδικού, να ενταχθεί και η περίπτωση της συνάντησης με άτομα της κοινωνικής φυσαλίδας, τουλάχιστον για κάθε μια από τις τρεις ομάδες πολιτών που ανέφερα παραπάνω. Τα άτομα με τα οποία κάποιος άνθρωπος που διαβιεί μόνος, θα αποφασίσει να μοιραστεί στιγμές της καραντίνας, αναλαμβάνουν μια δέσμευση απέναντι στα υπόλοιπα μέλη της κοινωνικής τους φυσαλίδας. Αυτοδεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να κάνουν κάτι επιβλαβές που θα εκθέσει τους συντρόφους τους σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Η αυτοδέσμευση από μόνη της προϋποθέτει αλλά και δημιουργεί ένα πλέγμα εμπιστοσύνης, το οποίο είναι η πρώτη ύλη για τη δημιουργία ισχυρών κοινωνικών δεσμών.
  Πως επιλέγει κανείς τα άτομα της κοινωνικής του φυσαλίδας;
  Ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες:
  1. Ακούει το ένστικτό του. Κανείς δεν μπορεί να περάσει ευχάριστα μια, εκ των πραγμάτων, αγχώδη κατάσταση, με ανθρώπους με τους οποίους δεν νιώθει άνετα. Αντί μιας καταπιεστικής συντροφικότητας, πιο καλή η μοναξιά.
  2. Ξεκαθαρίζει τους κανόνες συμμετοχής στην κοινωνική φυσαλίδα και τους εφαρμόζει.
  3. Προσέχει: Καμία κοινωνική φυσαλίδα δεν είναι απολύτως αεροστεγής. Εξυπακούεται ότι συνεχίζουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις και πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
  Η ψυχική και συναισθηματική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική μας υγεία. Μην το ξεχνάμε.
  ΥΓ: Αν σου αρέσει η ιδέα, προώθησε την σε 2 φίλους σου και ζήτησε τους να γράψουν κάτι γι' αυτό, στα social media τους, χρησιμοποιώντας το hashtag #socialbubble»

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Τι είναι η «κοινωνική φυσαλίδα» που πρότεινε ο Παύλος Χρηστίδης για την περίοδο της καραντίνας Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top