728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2020

  Ο γενέθλιος μήνας του V.Lab είναι γεμάτος εκπλήξεις


  Τι θα σκεφτόσασταν, αν πριν από ένα χρόνο κάποιος σας έλεγε ότι σε ένα μικρό ορεινό χωριό του Πάρνωνα στα 950μ. υψόμετρο, το σχολείο εξοπλίζεται πλήρως και μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο τεχνολογικό κέντρο; Μάλλον θα λέγατε ότι δεν γίνεται. Κι όμως, στη Βαμβακού Λακωνίας, έγινε!ToV.Lab (VamvakouTechnologyLabfullypoweredbySNF) που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Οκτώβριο του 2019 και δέχθηκε τους πρώτους μαθητέςτου, συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας. 
  Το V.Lab, το σύγχρονο κέντρο STEAM (ScienceTechnologyEngineeringArtsMathematics) λειτουργεί στη Βαμβακού από τη VamvakouRevivalκαι δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύ-ματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο του εγχειρήματος Αναβίωσης του χωριού.
  Πολλά συνέβησαν μέσα σε αυτόν τον χρόνο! ΤοV.Labδέχθηκε πολλές επισκέψεις, αλλά και ταξίδεψε στη Σπάρτη, φιλοξένησε μοναδικά επιστημονικά και τεχνολογικά αυτοτελή εργαστήρια, προσέφερε δωρεάν δοκιμαστικά μαθήματα και ολοκληρωμένα προγράμματα ρομποτικής, μηχανικής, μαθηματικών, ψηφιακών δεξιοτήτων, προγραμματισμού και 3dσχεδίασης για μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές, αλλά και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για απομακρυσμένη εργασία επισκεπτών και παραθεριστών του χωριού.Ανέστειλε τη λειτουργία του για ένα διάστημα λόγω της πανδημίας και προσάρμοσε τις υπηρεσίες του σε διαδικτυακή μορφήπροσφέροντας διαδικτυακό υλικόκαι δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα στους μαθητές του. Μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, δε θα μπορούσε να μην αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός του εργαστηρίου μηχανικής του V.Labγια καλό σκοπό! Έτσι, η VamvakouRevival προχώρησε στην κατασκευή λίγων μασκών, τις οποίες και δώρισε στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης για την προστασίααπό την πανδημία του COVID-19.
  Ύστερα, λοιπόν, από έναν χρόνο λειτουργίας, το V.Lab μετρά δεκάδες μαθήματα και επιστημονικά σεμι-νάρια, σημαντικές συνεργασίες, όπως με το CTY του AnatoliaCollege, αλλά και τη NOKIAHellas, καθώς και 422 συμμετοχές σε όλα του τα προγράμματα. Γιορτάζει, λοιπόν φέτος, τα πρώτα του γενέθλια με πέντε ενδιαφέροντα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια για μαθητές όλων των βαθμίδων. Από τα εργαστήρια, δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα καρύδια!
  Για τους λάτρεις της ρομποτικής ηλικίας 8-12 ετών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ταχύρρυθμο εργα-στήριο ρομποτικής με την ομάδα ROBOT-fun της NokiaHellas. Την Κυριακή 11/10, στις 12:00, ελάτε να καθοδηγήσετε ένα ρομποτάκι, να διασκεδάσετε μαθαίνοντας και να αποκτήσετε μια πρώτη επαφή με τον προ-γραμματισμό.
  Για τους μικρούς εν δυνάμει επιστήμονες, μαθητές Δημοτικού & Γυμνασίου, το επετειακό πρόγραμμα του V.Labπεριλαμβάνει δύο πρωτότυπα επιστημονικά εργαστήρια. Ελάτε την Κυριακή 18/10, στις 12:00, να εξερευνήσουμε τα καρύδια της Βαμβακούς και να μάθουμε για τα οφέλη τους στη διατροφή μας με βιωματικό τρόπο μαζί με τη Δώρα Κουρκούλη, Φυσικό.Τα σπάμε, μελετώντας δυνάμεις και εργαλεία, τα αναλύουμε, ανακαλύπτουμε τη μορφή τους μέσα από παιχνίδια, ανιχνεύουμε τα θρεπτικά συστατικά τους και βρίσκουμε τα κρυμμένα χρώματά τους.Μια περιπέτεια γνωριμίας με τον κόσμο των επιστημών θα λάβει χώρα την Κυριακή 31/10, στις 14:00, με οδηγό το CTYGreeceτου AnatoliaCollege.Oι μαθητές θα ανακαλύψουν έναν κόσμο που εκτείνεται από τη βιολογία και τη μελέτη των ζωντανών οργανισμών, τη γεωλογία και τη μελέτη του εσωτερικού της Γης ως τη μηχανική και την κατασκευή απλών μηχανών.
  Και δεν τελειώσαμε εδώ! Η ομάδα Tech4Schools της NokiaHellas θα είναι μαζί μας την Κυριακή 25/10, στις 12:00, και καλεί ενηλίκουςνα συζητήσουν περί καινοτομίας και εξέλιξης των δικτύων και των τεχνολογιών στον χώρο των Τηλεπικοινωνιών.
  Ο γενέθλιος μήνας του V.Lab ολοκληρώνεται φιλοξενώντας, για πρώτη φορά, στις 31 Οκτωβρίου, τις εξε-τάσεις για τη συμμετοχή στα εξωσχολικά προγράμματα του CTYGreece (Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα παιδιά) του Κολλεγίου Ανατόλια που προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές Β’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου, με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες τους!Εγγραφές δεκτές έως τις 20 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις θα βρείτε στο https://www.cty-greece.gr/el/exams
  Πληροφορίες/κρατήσεις στο www.vamvakourevival.org/events/κατηγορία/v-lab
  Τηρώντας τις αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.
  #VLab
  #VamvakouRevival
  #SNForg

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Ο γενέθλιος μήνας του V.Lab είναι γεμάτος εκπλήξεις Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top