728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020

  Ένα αφιέρωμα του Γιάννη Γκιόλα στον ενεργό πολίτη Γιάννη Σαρρή (βίντεο)


  Στο κατάμεστο προαύλιο του Αγιάννη του Ελεήμονα στο Λυγουριό βρεθήκαμε χθες βράδυ σε μια συγκινητική- τιμητική εκδήλωση βράβευσης ενός Λυγουριάτη, του Γιάννη Σαρρή (Δραγώνας).

  Ο Γιάννης Σαρρής είχε την ευτυχία να απολαύσει τη γενναιόδωρη αυτή πράξη των συμπολιτών του μαζί με την οικογένειά του και σχεδόν όλο το χωριό.

  Ο ενεργός αυτός πολίτης, είχε συνειδητοποιήσει νωρίς, ότι μόνο μέσα από την διαρκή δραστηριοποίηση του ίδιου και των συμπολιτών του, μπορούν να επιτευχθούν εκείνες οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος του, το αγαπημένο του Λυγουριό. Παρακινώντας τους συμπατριώτες του, να μην μένουν αδρανείς απέναντι στα προβλήματα που εντοπίζουν γύρω τους, ούτε να περιμένουν την επίλυσή τους μόνο από το Κράτος, αλλά με δικές τους πρωτοβουλίες να ενημερώνουν και να ενεργοποιούν τους υπόλοιπους.

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δημήτρης Σαρρής ξετύλιξε όμορφα την ιστορία της οικογένειάς του και την φυσιογνωμία του πατέρα του.

  Το ψηφιδωτό συμπλήρωσαν ο γείτονάς του Κώστας Γκάντζιος, οδοντίατρος , ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, ο εκδότης του Γιάννης Καλούδης, ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Τσακαλιάρης, ο Γιώργος Κόνδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καββαδίας» Ιων Ξυπολιάς.

  Μίλησαν για το πάθος που διαθέτει ο Γιάννης Σαρρής για την έρευνα και την άδολη αγάπη του για τις παραδόσεις και τον πολιτισμό, που τον οδήγησε να καταγράψει την ιστορία του Λυγουριού, αφήνοντας παρακαταθήκη στους συμπατριώτες του τις ζωντανές αναμνήσεις της καθημερινής ζωής της εποχής του αλλά και παλαιότερων και άφθονο λαογραφικό υλικό στον αυριανό ερευνητή.

  Μίλησαν για την έκδοση της βραβευμένης του εφημερίδας με τίτλο «Εδώ Λυγουριό» όπου για είκοσι χρόνια καταγραφόταν η κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ζωή του χωριού.

  Μίλησαν για το συγγραφικό του έργο, την συλλογή των διηγημάτων του, με τίτλο «Στ’ Ανάπλι και στο Λυγουριό».

  Παρέλειψαν να μιλήσουν για την ίδρυση της Τράπεζας Αίματος Λυγουριού το 1992, που λειτουργεί μέχρι σήμερα προσφέροντας ζωή στους συνανθρώπους.

  Ο ίδιος ο Γ. Σαρρής μέσα από ένα αυτοβιογραφικό βίντεο μας επανέλαβε ότι δεν ήταν γραμματιζούμενος. Τίποτα όμως δεν μπορεί να ανακόψει την δύναμη της θέλησης και της ευρυμάθειας συμπληρώνουμε εμείς.

  Ο Γ. Σαρρής είναι ιδρυτής και νονός του Προοδευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Καββαδίας» που φέρει το όνομα του Κεφαλλονίτη αρχαιολόγου ο οποίος από το 1881 έως το 1883, έφερε στο φως το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

  Ο ιστορικός αυτός Πολιτιστικός Σύλλογος έκλεισε ήδη 45 χρόνια λειτουργίας.

  Ιδρύθηκε το 1975 μετά από πρόταση του Γιάννη Σαρρή και έμελλε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα έκφρασης και πολιτισμού των πολιτών του Λυγουριού και ολόκληρης της Αργολίδας, με την Θεατρική ομάδα του Συλλόγου που έχει να επιδείξει πλούσιο ρεπερτόριο, με το παραδοσιακό Λυγουριάτικο καρναβάλι και επιτυχημένες παραστάσεις.

  Την εκδήλωση παρουσίασε με ιδιαίτερη θεατρικότητα, ζωντάνια και συγκίνηση η Λυγουριάτισα ηθοποιός και φιλόλογος , Δέσποινα Γκάντζιου.

  Την βραδιά έντυσαν μουσικά η ορχήστρα του Μιχάλη Παγίδα καθώς και η παιδική- εφηβική χορωδία του «Καββαδία» με μαέστρο τον Γ. Νικολόπουλο.

  Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες με αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, έγινε αναφορά από τον Πρόεδρο του «Καββαδία» τον Ίωνα Ξυπολιά, που σκηνοθέτησε την εξαιρετική αυτή βραδιά, έγινε αναφορά στο έργο κατασκευής του Πνευματικού Κέντρου του Λυγουριού που θα στεγάσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Καββαδίας».

  Ας σημειωθεί εδώ ότι το Πνευματικό Κέντρο θα οικοδομηθεί σε οικόπεδο του «Καββαδία» που δωρήθηκε στον Δήμο Επιδαύρου.

  Ο Δήμαρχος Επιδαύρου κλήθηκε να μιλήσει για την πορεία του έργου και μας ανέφερε ότι θα ξεκινήσει εντός των λίγων προσεχών μηνών.

  Όπως αναφέρθηκε, για το έργο αυτό συνέπραξαν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Η αποδοχή του αιτήματος του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, στον τότε Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ενέταξε το έργο αυτό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ποσό 1.700.000 ευρώ περίπου.

  Η μελέτη της κατασκευής έγινε αφιλοκερδώς από τον Λυγουριάτη Αρχιτέκτονα Γιάννη Σαρρή και τότε Περιφερειακό Σύμβουλο.

  Ήταν μια υπέροχη βραδιά, ένας ακόμη υπέροχος άνθρωπος αναδείχθηκε, σκιαγραφήθηκε επιτυχώς, ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, με μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα του χωριού του Λυγουριού που υπεραγαπά.

  Ένας άνθρωπος ήρεμος, ρεαλιστής, συνθετικός, ιδιαίτερα δημιουργικός, ένας άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας. Ο Γιάννης ο Δραγώνας.

  Δείτε τον χαιρετισμό του Γιάννη Σαρρή στο βίντεο που ακολουθεί:

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Ένα αφιέρωμα του Γιάννη Γκιόλα στον ενεργό πολίτη Γιάννη Σαρρή (βίντεο) Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top