728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

  Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ :Τελικά ποιά είναι η αλήθεια Γεωργόπουλος η Νίκας έχουν την πραγματική εικόνα ;

  Τελικά ποια εικόνα είναι η σωστή; Αυτή που έδωσε ο Γιάννης Γεωργόπουλος ή αυτή που έδωσε η Περιφέρεια μετά τη συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης με εκπροσώπους του ΕΛΓΑ παρουσία των προϊσταμένων της ΔΑΟΚ ; Ας τα πάρουμε τα πράγματα από το τέλος .Πρίν  από λίγο  Γιάννης Γεωργοπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο δελτίο τύπου :
  «Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, σε συνέχεια του υπ. αριθμ. πρωτ. 3945/20-05-2020 εγγράφου του προς τον ΕΛΓΑ, σχετικού με τις ζημιές στην φετινή ελαιοπαραγωγή.
  Στη συνάντηση συζητήθηκαν γενικότερα θέματα αγροτικής οικονομίας και αγροτικής πολιτικής που αφορούν το Δήμο Ερμιονίδας.
  Ο Δήμαρχος ανέδειξε τα προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες,τα οποία  έχουν προκύψει την τελευταία περίοδο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων όπως καύσωνας, χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις και ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την αποζημίωση των παραγωγών.
  Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι ο ΕΛΓΑ θα κοστολογήσει με ακρίβεια και δικαιοσύνη την έκταση των ζημιών σε δύο στάδια.
  Πέραν του τρέχοντος αρχικού σταδίου, σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο, όπου θα είναι ορατή η μείωση της παραγωγής κατά την καρποδεσία.
  Εκ μέρους του ΕΛΓΑ υπάρχει πρόθεση και καλή διάθεση προς την κατεύθυνση της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών σε περιοχές που επλήγησαν όπως η Ερμιονίδα και την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020,στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα θα γίνει σύσκεψη σχετική με το θέμα,παρουσία όλων των προϊσταμένωντων γραφείων του ΕΛΓΑ των πληγεισών περιοχών.»
  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  Μία μέρα όμως νωρίτερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε στην δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση όπου κάθε άλλο παρά ευχάριστα φαίνονται τα πράγματα Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
  «Οι όποιες ζημιές στην παραγωγή έγιναν στην φάση της άνθισης δεν αποζημιώνονται, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων στα κεράσια.
  Τις πιο πάνω θέσεις ανέπτυξαν τα στελέχη του ΕΛΓΑ, τα οποία -υπό τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Νίκο Δούκα- μετείχαν χθες Τρίτη 2 Ιουνίου, σε ευρεία σύσκεψη, στην Τρίπολη με θέμα την εξέταση των ζημιών που έχουν προκύψει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε τομείς όπως η ελαιοπαραγωγή, η παραγωγή κερασιών και τα εσπεριδοειδή.
  Τόσο ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, όσο και τα παρευρεθέντα αιρετά πολιτικά στελέχη παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Περιφέρειας, ενώ από την πλευρά του, οι διευθυντές των ΔΑΟΚ από το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων, με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις παρουσίασαν εξειδικευμένα τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε περιοχή, λόγω των πρόσφατων υψηλών θερμοκρασιών και αφορούν στην ελαιοπαραγωγή και στην παραγωγή κερασιών και εσπεριδοειδών.
  Οπως επισημαίνεται και στις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του περιφερειάρχη, προκύπτει σημαντική διαφορά απόψεων μεταξύ ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας σχετικά με την υποχρέωση κάλυψης των ζημιών από τον Οργανισμό.
  Ως εκ τούτου, από τον περιφερειάρχη Π Νίκα δόθηκε εντολή στις αρμόδιες ΔΑΟΚ να συντάξουν αναλυτικές εκθέσεις οι οποίες -όπως δήλωσε- θα υποβληθούν από τον ίδιο, απευθείας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.
  Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας και Λακωνίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και Θεόδωρος Βερούτης αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Νίκωνας Τζινιέρης και Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα, όπως και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ενώ παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός.»
  ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΑ 
   Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δεν θέλησε να χαϊδέψει αυτιά όταν μία μέρα νωρίτερα από αυτή τη σύσκεψη είχε δηλώσει : «“Ούτε συγκεκριμένο πρακτικό αποτέλεσμα και προφανώς ούτε και θετικό” -όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας- είχε η ευρύτατη σύσκεψη που έγινε σήμερα Τρίτη 2 Ιουνίου στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Δούκα και στελεχών του Οργανισμού, με αντικείμενο τις ζημιές που έχει επιφέρει στην Περιφέρεια ο πρόωρος καύσωνας, όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, τα κεράσια, τα βύσσινα και τα πορτοκάλια.
  Μετά την σύσκεψη -στην οποία παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός- ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι “δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας. Δεν είμαι ευχαριστημένος από αποτέλεσμα” τόνισε, για να σημειώσει με έμφαση στη συνέχεια:
  “ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ”
  “Οταν ο ΕΛΓΑ δεν στηρίζει τις παραγωγές, το αγροτικό εισόδημα, δεν θα έχουμε ποτέ ισχυρή γεωργία. Προφανώς έχουμε πρόβλημα με τον κανονισμό του Οργανισμού, αλλά τους αγρότες δεν ενδιαφέρει αν ο κανονισμός είναι παλιός ή νέος, ούτε και η γραφειοκρατία. Τους ενδιαφέρει να αποζημιωθούν για το εισόδημα που έχασαν. Τον ΕΛΓΑ τον στηρίζουν οι αγρότες και έχουν την απαίτηση όταν παθαίνουν ζημιές, αυτές να καλύπτονται. Εχω την ελπίδα ότι ίσως αλλάξει πολιτική ο ΕΛΓΑ για το συγκεκριμένο θέμα και ίσως έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Προς το παρόν όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται -και λυπούμαι”.
  Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τους διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων -οι οποίοι, όπως και ο ομόλογός τους της έδρας, παρουσίασαν στα στελέχη του ΕΛΓΑ το πρόβλημα που έχει προκληθεί- να ετοιμάσουν φάκελο με τις ζημιές ανά Π.Ε.
  ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ”
  Τον συγκεκριμένο φάκελο ο Π. Νίκας, όπως δήλωσε, θα υποβάλει στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη:
  “Το ζήτημα θα τεθεί και πολιτικά, οι εκθέσεις θα υποβληθούν στον υπουργό Γεωργίας και ο καθένας ας πράξει αυτό που νομίζει. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον κόσμο και τα συμφέροντά του” σημείωσε ο περιφερειάρχης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ :Τελικά ποιά είναι η αλήθεια Γεωργόπουλος η Νίκας έχουν την πραγματική εικόνα ; Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top