728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020

  Κάλεσμα για το αυριανό συλλαλητήριο στο Ναύπλιο από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας

  Μόλις βγήκαμε από την πρώτη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια κατάσταση που την φορτωθήκαμε πρώτα και κύρια εμείς οι εργαζόμενοι. Τη στιγμή που εμείς είτε δουλεύαμε μέχρι εξάντλησης στα Σούπερ Μάρκετ, τις αποθήκες, τις εταιρείες
  ταχυμεταφορών-κούριερ και τα e–shop, είτε βρισκόμασταν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων με πενιχρά επιδόματα, οι εργοδότες μας για άλλη μια φορά βγήκαν κερδισμένοι. Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ βγήκαν με γεμάτες τσέπες αφού έκαναν τζίρους ύψους 1,3 δις ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων δέχτηκαν ένα κάρο ενισχύσεις.

  Παρόλα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που δούλευε ελαστικά παραμένει στα γνωστά 4ωρα-6ωρα καθώς οι συμβάσεις τους δεν μετατράπηκαν σε 8ωρες, ενώ υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες που δεν καταγράφηκαν.

  Τώρα, στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ήδη οι ζωές μας και τα δικαιώματά μας βρίσκονται στο επίκεντρο μιας νέας θύελλας. Η εργοδοσία και η κυβέρνηση μας καλούν ξανά να πληρώσουμε τα βάρη της νέας κρίσης. Οι «έκτακτες» Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της περιόδου της πανδημίας έχουν μείνει ανέγγιχτες, ενώ ήδη έρχονται νέα αντεργατικά μέτρα που επιτρέπουν τη μονομερή επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, την αυθαίρετη διαμόρφωση των ωραρίων και της υπερωριακής απασχόλησης, ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας, την απαλλαγή από το μισό και πάνω εργατικό «κόστος», όπως και πολλά άλλα.

  Το προηγούμενο διάστημα, όταν η καπιταλιστική οικονομία μετά από 10 χρόνια βαθιάς κρίσης ανέκαμπτε, δεν πάρθηκε πίσω κανένα από τα εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα των τριών μνημονίων με τα οποία θωρακίστηκε η καπιταλιστική κερδοφορία. Αντίθετα, πάλι θυσίες ζητούσαν από τους εργαζόμενους, στο όνομα τότε του να μη διακινδυνεύσει η ανάκαμψη.

  Τώρα και πάλι, μια ματιά στα μέτρα που προτείνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πως η μόνη «σύνδεση» ανάμεσα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και αυτά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, είναι ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.

  Για τους εργαζόμενους, στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, το τίμημα είναι νέα περικοπή στους μισθούς, παραπέρα «ξήλωμα» δικαιωμάτων και δουλειά - λάστιχο, διαμορφώνοντας αντεργατικό «τετελεσμένο» που θα το βρουν μπροστά, βλέποντας μεταξύ άλλων τους κλαδικούς μισθούς τους να ξεκινάνε από τα επίπεδα του κατώτερου, όπως είναι και ο διακαής πόθος της εργοδοσίας.

  Ταυτόχρονα, οι υποτιθέμενες ρήτρες για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας - μετά από ένα αντεργατικό πογκρόμ με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις τον περασμένο Μάρτη - είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού τίποτα δεν εμποδίζει την εργοδοσία να απολύσει τους εργαζόμενους, μετά την περίοδο της κρατικής ενίσχυσης.

  Πληρώσαμε πολλά, να μην πληρώσουμε ξανά! Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία!

  Συναδέλφισα-συνάδελφε, το σωματείο σου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, σε καλεί να διεκδικήσεις τη ζωή και τη δουλειά που σου αξίζει. Να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας για αξιοπρεπείς μισθούς, δουλειά με δικαιώματα. Να μη δεχτούμε καμία θυσία για την κρίση τους.

  Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και έχασαν πολλά στην προηγούμενη κρίση. Στον κλάδο μας, όπως και στους περισσότερους κλάδους, δεν έχει υπογραφεί κλαδική σύμβαση από το 2009,ο κατώτερος κλαδικός μισθός εξισώθηκε με τον αντίστοιχο κατώτατο εθνικό μισθό, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν γενικευτεί.

  Αυτή η κρίση να μας βρει δυνατούς και οργανωμένους. Και μπορούμε να βγούμε νικητές! Με ταξική γραμμή πάλης, με εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς. Σε καλούμε να έρθεις σε επαφή με το σωματείο, να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να γίνει κάθε χώρος δουλειάς κάστρο αντίστασης ενάντια στη νέα αντεργατική θύελλα που έρχεται.

  Στις 11 Ιούνη διαδηλώνουμε και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.

  • Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.

  • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

  ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΞΕΖΟΥΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Κάλεσμα για το αυριανό συλλαλητήριο στο Ναύπλιο από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top