728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020

  Φυσικό αέριο: Ποιά ήταν η καταγγελία Μανιάτη-Ποιό ήταν το κόστος του έργου-Ποιά ήταν τα αναμενόμενα οφέλη και ποιά ήταν η προειδοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ

  Μια σειρά από παρεμβάσεις είχε πραγματοποιήσει ο Γιάννης Μανιάτης με στόχο να πείσει την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να ξεκινήσει τις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν για την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Ο Γιάννης Μανιάτης τότε για να δώσει οντότητα στο αίτημα για υλοποίηση του έργου είχε φροντίσει να το κοστολογήσει αλλά και δώσει μια πλήρη εικόνα για το όφελος που θα προέκυπτε με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.

  Καταγγελία
  Στις 24-1-2019 και αφού είχαν προηγηθεί μια σειρά απο δηλώσεις-πιέσεις θα έβλεπε το φώς της δημοσιότητας μία σημαντική καταγγελία μέσα από την οποία ο Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι :
  «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κόρινθος, Άργος – Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα), δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της διορισμένης από αυτήν διοίκησης της κρατικής εταιρείας ΔΕΔΑ.
  Τονίζω ιδιαίτερα, ότι η υλοποίηση του δικτύου Φ.Α. σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, που θα μειώσει κατά 40% το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το β΄ εξάμηνο 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σύμφωνα με το νόμο ΠΑΣΟΚ του 2011, το νόμο 4001/2011 («νόμος Μανιάτη»), είχαμε προβλέψει το δίκτυο φυσικού αερίου της Πελοποννήσου να δημιουργηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο αγωγός υψηλής πίεσης «Κόρινθος – Μεγαλόπολη», κόστους 130.000.000 €, που δημιουργήθηκε για την τροφοδοσία της ηλεκτρικής μονάδας 800MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Ο αγωγός «Κόρινθος – Μεγαλόπολη» ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το ΠΑΣΟΚ το 2011 και ολοκληρώθηκε το α΄ εξάμηνο 2015. Παρουσιάζεται λοιπόν ήδη μια τεράστια καθυστέρηση 3,5 ετών με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ..
  Καλώ όλους όσους διεκδικούν να εκπροσωπήσουν τους πολίτες της Αργολίδας και της Πελοποννήσου σε επίπεδο Βουλής, Περιφέρειας, Δήμων να συστρατευθούμε, προκειμένου η Πελοπόννησος να είναι στις Περιφέρειες της χώρας που άμεσα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του δικτύου Φυσικού Αερίου».
  Δέσμευση
  Επειδή όμως η εικόνα δεν άλλαζε ο Γιάννης Μανιάτης ανέβασε την ένταση της πίεσης ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δινοντας στη δημοσιότητα το κόστος του έργου τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο Περιφερειακών ενοτήτων :
  «Καλώ την Κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του έργου με τα αναγκαία 5.000.000€, που αντιστοιχούν στο 50% του κόστους του έργου, όπως το έπραξε για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Ταυτόχρονα, απαιτούμε να δοθεί ΑΜΕΣΑ εντολή από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2019. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι υπόλογοι για την τραγική αδιαφορία τους απέναντι στους κατοίκους της Αργολίδας και όλης της Πελοποννήσου» Σημειώνω ότι το δίκτυο φυσικού αερίου θα μειώσει το ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 30-40%.’Στις 28 Φεβρουαρίου του 2018 ο Γιάννης Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι
  ότι η δημόσια δαπάνη που απαιτείται για κάθε περίπτωση είναι:
  Κόρινθος 3.500.000 €
  Άργος – Ναύπλιο 4.500.000 €
  Τρίπολη 5.000.000 €
  Σπάρτη 2.000.000 €
  Καλαμάτα 4.000.000 €
  Παρουσιάζεται λοιπόν ήδη μια τεράστια καθυστέρηση 3,5 ετών με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.»
  Κέρδη
  Για να αντιληφθεί οποιοσδήποτε το κόστος της απένταξης του έργου θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ποιο θα ήταν το όφελος σε επίπεδο Αργολίδας
  Στις 18 Οκτωβρίου του 2018 η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Αργολίδας είχε συνάντηση με τον πρώην υπουργό και βουλευτή Αργολίδας  κ. Γιάννη Μανιάτη
  Που αναφέρθηκε στο χρηματοδοτικό σχήμα, που προωθούσε η αρμόδια επιχείρηση Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίων (ΔΕΔΑ ), και σύμφωνα με το οποίο, το συνολικό κόστος για το δίκτυο Πελοποννήσου ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ , από τα οποία, η ΔΕΔΑ προτίθεται να διαθέσει τα 5.000.000 ευρώ . Τα εναπομένοντα 5.000.000 ευρώ θα πρέπει να εξευρεθούν είτε από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Πελοποννήσου. Εξειδικεύοντας όμως στην Αργολίδα ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε :
  «Ειδικά για την Αργολίδα, σημειώνω ότι με βάση τη μελέτη μας, πρόκειται να τροφοδοτηθούν οι ακόλουθες μονάδες:
  Α. 7.000 πολυκατοικίες και κατοικίες
  Β. 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εμπορικές, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, θερμοκήπια, κ.ά.)
  Γ. 150 δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων τα 2 νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου, καθώς και τα Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια – Λύκεια του νομού.»
  Όλα αυτά φυσικά δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τότε οποιονδήποτε και έτσι ο Γιάνης Μανιάτης θα στείλει ένα ακόμα μήνυμα στις 10 Ιανουαρίου του 2019 δηλώνοντας ότι :
  Υπόλογοι
  Το μισό βήμα που έγινε με την παροχή άδειας διανομής από τη ΡΑΕ, δεν είναι επαρκές για να καλύψει τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν και την καθυστέρηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που βρίσκεται σε αποδρομή κι ενδιαφέρεται μόνο για τη μικροκομματική πολιτική της επιβίωση για λίγες ακόμη εβδομάδες, να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του έργου με τα αναγκαία 5.000.000€, που αντιστοιχούν στο 50% του κόστους του έργου, όπως το έπραξε για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Ταυτόχρονα, απαιτούμε να δοθεί ΑΜΕΣΑ εντολή από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2019. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι υπόλογοι για την τραγική αδιαφορία τους απέναντι στους κατοίκους της Αργολίδας και όλης της Πελοποννήσου».

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Φυσικό αέριο: Ποιά ήταν η καταγγελία Μανιάτη-Ποιό ήταν το κόστος του έργου-Ποιά ήταν τα αναμενόμενα οφέλη και ποιά ήταν η προειδοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top