728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Κυριακή, 17 Μαΐου 2020

  Το μετέωρο βήμα του Γιάννη Μανιάτη-Οι δηλώσεις περί αποστασίας και η τελική απόφαση-Γράφει ο Γιώργος Αργυρίου

  Ένα ακόμη πρωτοσέλιδο, αυτή την φορά από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ άνοιξε πάλι νέο κύκλο συζητήσεων για υπουργοποιήσεις και έδωσε τροφή για πολιτικά σενάρια.
  Η υπουργοποίηση του Γιάννη Μανιάτη είναι σαφές ότι περισσότερο εκφράζει επιθυμία πολιτικών κύκλων που βλέπουν στο πρόσωπό του μια αξιόπιστη λύση σε ένα τομέα ιδιαίτερα
  ευαίσθητο για την εξέλιξη του τόπου παρά δικές του πολιτικές επιδιώξεις. Το σενάριο της υπουργοποίησής του δεν είναι σενάριο που γεννήθηκε σήμερα αλλά αποτελεί σενάριο προεκλογικό αφού όλοι όσοι πίστευαν στην εκλογή του δήλωναν σίγουροι ότι αργά η γρήγορα θα ήταν στο τιμόνι του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η απρόβλεπτη εκλογή Πουλά που κατ’ άλλους ήταν αποτέλεσμα κεντρικής μεθόδευσης και κατ’ άλλους αποτέλεσμα της φθοράς που είχε  ο Μανιάτης αλλά και λανθασμένης πολιτικής εκτίμησης για το αποτέλεσμα της συμμετοχής δύο γιατρών στο ψηφοδέλτιο, άλλαξε τελείως το σκηνικό αλλά δεν άλλαξε την προοπτική. Ακόμα και μετά την εκλογή Πουλά όλοι ασχολούντο με την προοπτική Μανιάτη πιστεύοντας ότι αργά η γρήγορα θα έπαιρνε σημαντική θέση στον τομέα του.
  Η επιτυχημένη πορεία του κατά την διάρκεια της θητείας του ήταν και είναι το βασικό κριτήριο για όσα λέγονται ενώ το ειδικό βάρος που έχει σαν άτομο δίνει στη Νέα Δημοκρατία πρόσθετη δύναμη στον πόλεμο της επικοινωνίας. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια που λέει και ο απλός λαός.
  Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα να επενδύσει σε πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους όταν έχουν τις δυνατότητες προσφοράς.
  Μανιάτης
  Αν όλα αυτά δίνουν την μια εικόνα του προβλήματος τότε καλό είναι να δούμε και την άλλη. Είναι δεδομένο ότι η περίπτωση Μανιάτη μπορεί να αποτελεί τροφή για πολιτική σκέψη και συζήτηση αφού ο παροπλισμός τέτοιων πολιτικών σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον τόπο που θα έπρεπε να αξιοποιεί κάθε στέλεχος που έχει τη δυνατότητά της προσφοράς. Η δημοσιότητα που πήρε η πιθανότητα υπουργοποίησής του τον οδήγησε σε μία ανάρτηση-μήνυμα όπου αναφέρει: «Επαναλαμβάνω ότι ασχολούμαι μόνο με τα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα και τους φοιτητές μου». Όσοι βιάζονται και δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτή τη δήλωση μάλλον κάνουν λάθος. Ο Γιάννης Μανιάτης, όπως γίνεται αντιληπτό χρειάσθηκε μετά τις εκλογές να δώσει έναν ιδιαίτερα δύσκολο αγώνα για να βρει τις ισορροπίες του, να χτίσει έναν νέο τρόπο ζωής  και φυσικά να επαναπροσδιορισθεί σε πολλούς τομείς της πολιτικής και προσωπικής ζωής του.
  Σε ότι αφορά την αγάπη του για τον τομέα που υπηρέτησε σαν Υπουργός δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να δίνει το παρόν όπου τον καλούσαν. Να καταθέτει τις απόψεις του, να δίνει το όραμά του αλλά και τις προοπτικές που γεννιούνται μέσα από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων. Από την άλλη πλευρά, η σωσίβιος λέμβος ήταν τα καθήκοντά του σαν Πανεπιστημιακός καθηγητής. Έχοντας ήδη χτίσει μια καλή σχέση με τους φοιτητές έδωσε αγώνα για να την αναβαθμίσει, να της αλλάξει επίπεδο και να της δώσει προοπτική.
  Το πέτυχε και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη τα πλάνο που έχει σχεδιάσει. Τι σημαίνει αυτό ;
  Ότι αν ο Γιάννης Μανιάτης ξαναγυρίσει στην πολιτική όλα αυτά θα τιναχτούν στον αέρα και πιθανότατα να μην ξαναυπάρξουν αφού θα πρέπει μετά από δύο-τρία χρόνια να αρχίσει πάλι από το μηδέν. Μάλλον αδύνατον. Αυτό είναι ένα σημείο λοιπόν βασικό για την όποια εξέλιξη μπορεί να υπάρξει αν προστεθεί μάλιστα το δεδομένο ότι ο Γιάννης Μανιάτης δεν προτίθεται να είναι ξανά υποψήφιος Βουλευτής.
  ΚΙΝΑΛ
  Εκείνο που προκαλεί όμως εντύπωση είναι η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ για το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ. Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, και οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Απόστολος Πάνας με κοινή δήλωσή τους ανέφεραν σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας: “Το σημερινό προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα είναι ανάξιο ακόμα και σχολιασμού”. Σε τοπικό επίπεδο όμως ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Λεωνίδας Κουτσογιάννης προχώρησε ένα ακόμα βήμα παραπέρα δηλώνοντας: «το σημερινό προβοκατόρικο & με «άρωμα» αποστασίας, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα είναι ανάξιο ακόμα και σχολιασμού, είναι χούι κληρονομικό & δεν κόβεται εύκολα...»
  Η λέξη βέβαια "αποστασία" έχει διάφορους αποδέκτες αφού στοχοποιεί όποιον τελικά κάνει αποδεκτή την πρόταση της Κυβέρνησης. Σε ένα ΚΙΝΑΛ που παραπαίει δημοσκοπικά η όποια διαρροή πλέον αποτελεί σοβαρό πλήγμα. Όταν αυτή η διαρροή είναι σε επίπεδο Μανιάτη τότε το πλήγμα μεγαλώνει. Θα θελήσει άραγε ο Γιάννης Μανιάτης να μπει ξανά σε τέτοιο κύκλο αντιπαραθέσεων;
  Μάλλον πρέπει να κρατήσουμε την δήλωση «Επαναλαμβάνω ότι ασχολούμαι μόνο με τα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα και τους φοιτητές μου» εκτός και εάν …
  ΥΓ : Υπάρχουν ενστάσεις για την δήλωση Κουτσογιάννη περί αποστασίας αφού κάποια εποχή προτίμησε να στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου και να είναι απέναντι από το ΠΑΣΟΚ.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Το μετέωρο βήμα του Γιάννη Μανιάτη-Οι δηλώσεις περί αποστασίας και η τελική απόφαση-Γράφει ο Γιώργος Αργυρίου Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top