728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020

  Κέρδισε το στοίχημα η Επίδαυρος και ο Τάσος Χρόνης-Οριστικό το άνοιγμα του Αρχαίου Θεάτρου

  Κερδίζει φαίνεται το στοίχημα με τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ο Δήμαρχος Τάσος Χρόνης που αντέδρασε άμεσα στην προοπτική να μείνει κλειστό το θέατρο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα πλέον μένει να επισημοποιηθεί από το Φεστιβάλ Επιδαύρου η ημερομηνία έναρξης των παραστάσεων και ποιες θα είναι. Ο Τάσος
  Χρόνης για λίγες μέρες ακόμα θα «τρέξει» την ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση τόσο για τον Πολιτισμό όσο και για τους κατοίκους της περιοχής .
  Μετά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού κ.Μενδώνη η 15η Ιουλίου γίνεται ημέρα σταθμός για το άνοιγμα των χώρων πολιτισμού .
  Αναφορικά με τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι θα ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου μόνο σε ανοικτούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστήριξε ότι θα λειτουργήσει μετά από σχετική απόφαση της διευθύντριας του το Φεστιβάλ Αθηνών στο πρόγραμμα του οποίου συμπεριλαμβάνονται και οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Μάλιστα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και γι’ αυτό, για παράδειγμα σε ένα Αρχαίο Θέατρο θα πρέπει να είναι κενές η πρώτη και δεύτερη σειρά.
  Η υπουργός Πολιτισμού προανήγγειλε ότι το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, ενώ με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν.
  Τέλος είπε ότι θα δοθεί κουπόνι για 18 μήνες για όσους είχαν κλείσει θέσεις σε πολιτιστικές παραγωγές που ακυρώθηκαν, ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν στο μέλλον.
  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΏΣΕΙΣ ΜΕΝΔΩΝΗ
  Ενώ σιγά-  σιγά επανερχόμαστε στην κανονικότητα είναι νομίζω μια πολύ καλή ευκαιρία για να δούμε συνολικά τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση από τα συναρμόδια Υπουργεία και φυσικά από το Υπουργείου Πολιτισμού στο χώρο του Πολιτισμού και των εργαζομένων του.
  Είναι σαφές ότι αυτό το οποίο ζήσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ήταν τελείως πρωτόγνωρο. Πρωτόγνωρες συνθήκες  για όλους στις οποίες προσαρμοστήκαμε με ιδιαίτερη επιτυχία. Επιτυχία η οποία έδωσε πόντους στην Ελλάδα χάρη στους χειρισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και δημιουργεί τις καλύτερες των προϋποθέσεων για να προσαρμοστούμε και να αναπροσαρμοζόμαστε καθημερινά. Γιατί αυτό οφείλουμε πλέον να κάνουμε.
  Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε δομικά προβλήματα στο χώρο του Πολιτισμού. Δεν εννοώ το Υπουργείο Πολιτισμού. Εννοώ ευρύτερα το χώρο του Πολιτισμού. Θα σταθώ σε τρία: στο κεφάλαιο της Εργασίας αυτό το οποίο φάνηκε ανάγλυφα είναι το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας. Αυτό το οποίο ταλαιπωρεί, όχι μόνο την Πολιτεία, κυρίως τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες. Τι σημαίνει; Μη χαρτογραφημένο τοπίο. Κι όταν το τοπίο είναι αχαρτογράφητο έχεις δυσκολία στο να είσαι πραγματικά αποτελεσματικός σε εργαλεία πολιτικής και χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο κεφάλαιο των Δικαιωμάτων, παράδειγμα, εντάθηκαν εξαιτίας του αναγκαστικού εγκλεισμού, φαινόμενα διαδικτυακής πειρατείας. Στο κεφάλαιο των δεξιοτήτων φάνηκε η ικανότητα και η δυνατότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Δεν μένω σε όλα τα οποία βλέπετε για να μην πάρω πάρα πολύ χρόνο.
  Από την αρχή η Κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης. Αμέσως μόλις προέκυψε το lockdown από το Μάρτιο και στο χώρο του Πολιτισμού. Ο πολιτισμός για την Κυβέρνηση και οι εργαζόμενοί του δεν υπήρξαν ποτέ η εξαίρεση. Όλα τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια. Όμως ο πολιτισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τα άμεσα μέτρα ήταν η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου. Η τόνωση της αγοράς με αναπτυξιακά μέτρα. Η τόνωση της αγοράς την επόμενη μέρα. από δω και πέρα δηλαδή. Η δημιουργία με προσαρμογή πολιτιστικού περιεχομένου με στόχο τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης. Κι εδώ πραγματικά θα ήθελα να επισημάνω όχι μόνο την εντυπωσιακή ανταπόκριση των πολιτών, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν σε όλο αυτό το ψηφιακό υλικό που δημιουργήθηκε.
  Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας λειτουργίας και στα μακροπρόθεσμα ανάμεσα στα τρία που καταγράφουμε, δομικές αλλαγές με στόχο τη θωράκιση του κλάδου, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας και την προστασία των εργαζομένων του. Αυτές τις δομικές αλλαγές οφείλουμε να τις κάνουμε μέσα στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Ο στόχος μας είναι διπλός, από την αρχή από το Μάρτιο, να κρατηθεί ο Πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες, μας ενδιαφέρει όπως άλλωστε και όλη την κυβέρνηση η επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020.
  Ήδη από το Μάρτιο 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον Πολιτισμό δικαιούνται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση -μιλάω για τα οριζόντια μέτρα-το επίδομα των 800 ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ένα σύνολο 35,5 εκ. ευρώ. Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις. Επίσης από 13/5 έως 19/5 του 2020 θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου του 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του Α’ Τριμήνου του 2020. Εδώ πρέπει να πω για να είναι σαφές, ήδη έχει φανεί, η ιδιαιτερότητα των ποικίλων εργασιακών σχέσεων στον τομέα του Πολιτισμού. Γι΄ αυτό και όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε τους εργαζόμενους, μιλήσαμε μαζί τους, βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή, προγραμματίσαμε διορθωτικές κινήσεις ώστε να συμπεριληφθούν όσο γίνεται περισσότεροι.
  Συνεχίζω με τα άμεσα μέτρα στήριξης. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα, πριν το συμβατικό τους χρόνο κατά το διάστημα 1η Μαρτίου του 2020 έως 20 Μαρτίου 2020. Από σήμερα 7/5 έως και τις 10/5 μετά από υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών και μετά από την υπεύθυνη των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας από 8/5 έως 12/5 οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ πληρωτέων από 14 και 15 Μαΐου.
  Νέα μέτρα στήριξης. Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά άνθρωποι οι οποίοι μας είπαν το πρόβλημά τους, το συζήτησαν μαζί μας το κατανοήσαμε και το διορθώνουμε. Εντάσσονται λοιπόν και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15/2/2020 έως και 29/02/2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ. Εδώ πρέπει να πω ότι επειδή αρκετές επιχειρήσεις πολιτιστικές είδαν με όλη τη διάδοση της πανδημίας που υπήρχε όχι στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό είδαν τι έρχεται και η κίνηση άρχισε να μειώνεται. Αυτό λοιπόν το οποίο έκαναν ήταν να διακόψουν πρόωρα τις συμβάσεις των εργαζομένων. Αυτό μας ετέθη ως πρόβλημα, το συζητήσαμε με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και βρέθηκε η λύση που μόλις ανέφερα.
  Δεύτερο αντίστοιχο μέτρο στήριξης. Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα 15/3 2020 έως και 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15ης Μαΐου μετά από δήλωση τους στο ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.
  Όσοι από 1/ 6/ 2019 έως 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα το ίδιο διάστημα θα λάβουν επίσης τα 800 ευρώ.
  Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
  Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνεχίζεται η στήριξη και το Μάιο.
  Ένα σύνολο 24 εκατομμυρίων ευρώ για τους μισθωτούς και τους απασχολούμενους του Πολιτισμού μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης όλων των κλάδων. Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν, δεν υπάρχει εξαίρεση για το παρόν και αν χρειαστεί και για το επόμενο διάστημα.
  Στήριξη των εγγεγραμμένων Αστικών Μη κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ) Πολιτισμού στο μητρώο των Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα αυτών των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μικρομεσαίων. Θα βγει τις επόμενες ημέρες ειδική πρόσκληση από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα επιχορηγηθούν απευθείας με τη διαδικασία του ΥΠΠΟΑ με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
  Ίσως το σημαντικότερο από τα μέτρα τα οποία πήραμε ήταν η δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Είναι μια διαρθρωτική, στρατηγική μεταρρύθμιση η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο. Από τις 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στον ιστοχώρο, στην ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και στη συνέχεια αυτό θα μετεξελιχθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών στο ΥΠΠΟ.  Προφανώς στο Υπουργείο Εργασίας θα λειτουργεί αλλά θα έχει πρόσβαση και το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του Πολιτισμού με διαφάνεια, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και  χρηματοδοτικών εργαλείων. Μειωμένα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα, διασταύρωση των στοιχείων με το ΕΡΓΑΝΗ, το ΕΦΚΑ και το TAXIS.
  Βλέπετε ότι 13.5. είναι μεθαύριο. Η διαδικασία κινήθηκε ταχύτατα. Το Υπουργείο Εργασίας κινήθηκε ταχύτατα σε συνεργασία μαζί μας προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η πλατφόρμα την οποία ήδη ζητούν πάρα πολλοί από τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Τη ζητούν όλοι αυτοί οι οποίοι πραγματικά έχουν επενδύσει τη ζωή τους στον χώρο του Πολιτισμού.
  Μία από τις θεσμικές ρυθμίσεις είναι η άμεση ψήφιση των ρυθμίσεων κατά της πειρατείας. Αυτό σημαίνει προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Ενισχύει τους δημιουργούς όλων των κλάδων. Ιδιαίτερα όμως, της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης.
  Στις 2 Απριλίου 2020, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε το αναπτυξιακό πακέτο των 15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, τα πέντε εκατομμύρια, και άλλα δέκα με έκτακτη ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει, είναι να εξασφαλίσουμε όσο γίνεται, δουλειά στους ανθρώπους του Πολιτισμού, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες, τώρα που σιγά- σιγά βγαίνουμε από το σπίτι και επανερχόμαστε στην κανονικότητα.
  Επενδύουμε στην παραγωγή. Ήδη με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα, επιπλέον της τακτικής του επιχορήγησης που είναι 3,5 εκ. ευρώ, άλλα 2,8 εκ ευρώ, για να υποστηριχθούν ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και για πρώτη φορά στην ιστορία του Υπουργείου Πολιτισμού, animation. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικά, design, gaming, ψηφιακός πολιτισμός.
  Εδώ πρέπει να πω ότι αυτό το αναπτυξιακό πακέτο σε ό,τι αφορά ειδικά τα θεατρικά πράγματα, τις μουσικές εκδηλώσεις, δεν σχετίζεται με ΑΜΚΕ. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13.4. υπάρχει ειδική διάταξη, που το Υπουργείο Πολιτισμού από το ποσό αυτό, μπορεί να επιχορηγεί επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενους. Αυτό τι σημαίνει: Ότι με μία ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, καθορίζονται συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε τα χρήματα αυτά να πάνε σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να επιχορηγηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μία εντελώς καινούργια παρέμβαση. Επίσης, από το ποσό αυτό ενισχύονται οι κινηματογραφικές αίθουσες και ο χώρος του βιβλίου, κυρίως με αγορές βιβλίων και μεταφραστικά προγράμματα.
  Για να σας πω και να κατανοήσετε τι σημαίνουν αυτά τα αναπτυξιακά μέτρα, στέκομαι σε ένα παράδειγμα. Ήταν η πρώτη φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πρόσκληση για τον Ψηφιακό Πολιτισμό. Η πρόσκληση προκηρύχθηκε στις 20 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 30.4. Κατετέθησαν 325 αιτήματα. Είναι τα περισσότερα τα οποία έχει συγκεντρώσει έως σήμερα πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό το λέω ως παράδειγμα για να κατανοήσουμε δύο πράγματα. Όταν η προκήρυξη βγαίνει στις 20.3. προφανώς η πρόνοια έχει υπάρξει από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Για να ανακοινωθούν τα μέτρα στις 2 Απριλίου, αυτό που είπα μόλις, επιβεβαιώθηκε. Το γεγονός ότι υπήρξε μέσα στην κρίση αυτή η ανταπόκριση, δείχνει τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο τομέας και ο συγκεκριμένος κλάδος.
  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
  Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα των Περιφερειών. Επισπεύσαμε την εκταμίευση του συνόλου της επιχορήγησής τους, χωρίς προϋποθέσεις. Επιπλέον, δώσαμε επιχορήγηση στο κάθε ένα, 20.000 ευρώ, προκειμένου να απασχολήσουν πολιτιστικές δυνάμεις των Περιφερειών τους και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα
  Αναπτυξιακά μέτρα
  Στο επιχορηγούμενο θέατρο -αυτές είναι οι συστηματικές επιχορηγήσεις, οι τακτικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες.
  Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020. Από ένα εκατομμύριο ευρώ, έγιναν δύο.
  Επέκταση της περιόδου 2019-2020, η οποία διεκόπη βιαίως, ως 31.05.21
  Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2020-2021 -είναι οι επιχορηγήσεις, τις οποίες αυτές τις μέρες, εντός Μαΐου, αποφασίζει η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή, να παραταθεί ως 31.12.21
  Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των χρημάτων των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν καταστεί εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις. Εδώ οι επιτροπές θα αποφασίσουν να υπάρξει ένα εναλλακτικό παραδοτέο. Για παράδειγμα, ψηφιακό προϊόν, το οποίο θα δημιουργηθεί από τις συγκεκριμένες θεατρικές ομάδες.
  Αντίστοιχη είναι η πολιτική μας και για τον χορό. Τον επιχορηγούμενο χορό, τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες.
  Διπλασιάζουμε το ποσό των επιχορηγήσεων για το 2020 και φτάνει στο ένα εκατομμύριο.
  Επεκτείνεται περιόδου 2019-2020 ως 31.08.21
  Επέκταση της περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21
  Και στην περίπτωση αυτή δεν θα ζητηθούν χρήματα πίσω. Θα καλυφθεί το παραδοτέο από εναλλακτικό προϊόν.
  Κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών
  Είναι καινούργιο μέτρο. Αποφασίστηκε χθες από την Κυβέρνηση να δοθεί η δυνατότητα με ένα κουπόνι 18μηνης ισχύος, η δυνατότητα παρακολούθησης πολιτιστικών δρωμένων στο μέλλον για όσους είχαν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν. Δηλαδή και στον Πολιτισμό θα ισχύσει το αντίστοιχο, το οποίο έχει ήδη θεσμοθετηθεί για τον Τουρισμό.
  Εδώ έχουμε ένα ξεχωριστό μέτρο, το οποίο αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση του Πολιτισμού.
  Το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, και τον Γιάννη Βρούτση και την Άννα Στρατινάκη, ενέσκηψε στο πρόβλημα και εστίασε στο να βρει πόρους 13 εκατομμυρίων που αντιστοιχούν περίπου σε 10.000 ανθρώπους, προκειμένου να καταρτίσει αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο θα προσέλθει κανείς εθελοντικά και αφού ο κόσμος του πολιτισμού, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό θα συνεννοηθούν και θα συνεργαστούν για τη συμμετοχή τους και για τα κριτήρια. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επιταγή κοινωνικής εργασίας 1.000 ευρώ με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές για απασχόλησή τους σε 20 ημερομίσθια στην περίοδο του τριμήνου 15/6/20 – 15/9/20, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Είναι η εθελοντική διάσταση. Το Υπουργείο Εργασίας δημιούργησε το πρόγραμμα, διαθέτει τα χρήματα. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει οι κοινωνικές δομές να το ενεργοποιήσουν και όσοι θέλουν να προσέλθουν και να συμμετάσχουν.
  Οι κλάδοι του τομέα του Πολιτισμού, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα ανεργίας του Υπουργείου Εργασίας: Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για άτομα 55-67 ετών, πρόγραμμα για 36.500 ανέργους, σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ, με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια άνεργους. Προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.
  Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που συντονίζουν κεντρικά τη σταδιακή επανεκκίνηση του πολιτιστικού τομέα, λαμβάνοντας προφανώς όλα τα μέτρα ασφάλειας. Θέλουμε ενεργό πολιτισμό, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης. Και εδώ, η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας.
  Τι σημαίνει «ενεργός πολιτισμός με ασφάλεια»:
  Στις 18/5 ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες, ξεκινούν τα κινηματογραφικά γυρίσματα.
  Την 1η Ιουνίου μπορούν να ξεκινήσουν τα θερινά σινεμά.
  Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν ξανά τα μουσεία.
  Στις 15 Ιουλίου ξεκινούν δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, ίσως διαφορετικά από αυτά που ξέραμε, όμως πολιτιστικά δρώμενα, προσαρμοσμένα στην ευθύνη και την αντιμετώπιση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των προβλημάτων που έφερε ο κορονοϊός. Τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να αναπροσαρμόζονται. Εάν, δηλαδή, τα πράγματα προχωρήσουν καλά, μπορούν ορισμένες από τις δράσεις αυτές να ξεκινήσουν και νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνονται εξειδικευμένα μέτρα προστασίας εργαζομένων και κοινού.
  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Είπαμε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρων ανάμεσα στους επισκέπτες, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Εννοείται ότι όπου υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα δίνεται προτεραιότητα, στην αρχή, αποκλειστικά, στη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Και φυσικά, θα πρέπει να ακολουθούνται όλα τα μέτρα, τα οποία έχουμε συνηθίσει να ακούμε συνεχώς, δηλαδή τη σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής, ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού. Εννοείται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι τις 18 Μαΐου, θα έχει εκδώσει όλες τις σχετικές εγκυκλίους και θα έχει προβεί στη σύνταξη των ειδικών πρωτοκόλλων που αφορούν στην ασφάλεια χρήσης κάθε αρχαιολογικού χώρου, ιδιαίτερα των λεγόμενων «μεγάλων», με την έννοια των πλέον πολυσύχναστων.
  ΜΟΥΣΕΙΑ: Εδώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις δύο μέτρων, γιατί είμαστε σε κλειστό χώρο. Επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοιχτού κυκλώματος, όχι άλλου τύπου κλιματιστικά. Θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Και εδώ ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και ειδικά διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.
  ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ: Όριο πληρότητας στο 40% περίπου, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και η σύσταση όλων των ειδικών κανόνων υγιεινής.
  ΠΡΟΒΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ: Όπως είπαμε, μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου. Και εδώ θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός όπου είναι δυνατόν. Επιτρέπονται και εδώ τα κλιματιστικά μόνο ανοιχτού κυκλώματος. Στους κλειστούς χώρους πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας ή γυρίσματος. Τα είδη ατομικής υγιεινής που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι, είναι προστατευτική, μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα στις πρόβες, όπου κρίνεται αναγκαίο.
  ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ, ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ: Θα ισχύουν ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήρια, βεστιάριο και γενικά τον εξοπλισμό τους. Και εδώ θα υπάρξουν ειδικές εγκύκλιοι, όπως στην πρώτη περίπτωση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, στην περίπτωση εδώ από τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, που θα δίνουν όλες τις αναγκαίες οδηγίες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας.
  ΖΩΝΤΑΝΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ: Μπορούν να ξεκινήσουν στις 15 Ιουλίου μόνο σε ανοιχτούς χώρους. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται ότι δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, θα έλεγα κατά τη φράση της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, είναι η πλέον ασφαλής περίοδος. Τα άτομα με μη ιατρική μάσκα που μπορεί να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους. Εννοείται ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να καθοριστεί με την καθοδήγηση του εκάστοτε σκηνοθέτη. Το όριο πληρότητας περίπου στο 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Η σκηνή θα πρέπει να απέχει από την πρώτη σειρά καθισμάτων, τουλάχιστον 3 μέτρα. Επομένως, μπορεί να φανταστεί κανείς ότι σε ένα αρχαίο θέατρο, η πρώτη σειρά και ενδεχομένως και η δεύτερη να πρέπει να είναι κενές. Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο και εδώ θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μ.. Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, καθώς και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής.
  Οι κρατικές σκηνές και οι κρατικές ορχήστρες, καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή οι φορείς που επιδοτούνται από το κράτος, καλούνται φέτος να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο να παραμείνει ο πολιτισμός ενεργός να έχουμε πολιτιστικά γεγονότα αυτό το καλοκαίρι.
  Το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες. Εδώ πρέπει να πω ότι έχουμε τη χαρά να έχουμε στους κρατικούς φορείς εξαιρετικά άξιους καλλιτεχνικούς διευθυντές, οι οποίοι μας επιτρέπουν ότι μπορούμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι η προσαρμογή αυτή θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε το κοινό πραγματικά να απολαύσει αυτό το οποίο θα προσφέρουν οι παραστάσεις.
  Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς στους οποίους αναθέτει τις παραγωγές – στόχος και εδώ είναι να αξιοποιηθούν καλλιτέχνες και δημιουργοί από την αγορά- θα διοργανώσει από τις 15 Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία αποτιμώνται περίπου σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Το «μικρά» δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντα, σημαίνει ότι είναι μικρά σχήματα, πολύ σημαντικά, προσαρμοσμένα στις ανάγκες.
  Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι επαγγελματίες του πολιτισμού θελήσουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις τους στους χώρους αυτούς.
  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ακολουθούμε περίπου τη διαδικασία και τα ανάλογα του Υπουργείου Παιδείας: 11/5 θα ξεκινήσει η πρώτη φάση, 18/5 θα πάμε στη δεύτερη φάση και από τις 25/5 θα υπάρχει η απελευθέρωση. Το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί ως τις 31/7/20 και θα υπάρξουν εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τις πτυχιακές εξετάσεις.
  Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προχωρήσει στην χρήση λογισμικού τηλε-εκπαίδευσης για τις κρατικές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συστήνει τη χρήση του όπου είναι εφικτό. Τα δεδομένα, είπαμε, θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως. Για κάθε περίπτωση, θα ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα προστασίας προσωπικού και σπουδαστών.
  Εν κατακλείδι: Μέχρι σήμερα, σε οικονομική αποτίμηση, η επένδυση στον πολιτισμό αυτό τον καιρό και η πρόνοια που ελήφθη ήταν σημαντικές. Έχουν δεσμευτεί περισσότερα 100 εκατομμύρια. Στα οριζόντια μέτρα στήριξης, μέχρι σήμερα είναι δεσμευμένα περισσότερα από 60 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν αρχίσει ακόμα να πληρώνονται με το ποσό των 800 ευρώ, άρα δεν έχουν καταγραφεί τα στοιχεία στο σύστημα, ώστε να μπορέσουμε να τα ανασύρουμε και να τα ανακοινώσουμε. Και στα αναπτυξιακά μέτρα, μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 35 εκατομμύρια.
  Όπως είχαμε πει στην ανακοίνωση της 2ας Απριλίου του 2020, εάν χρειαστεί τον Σεπτέμβριο να υπάρξει και νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων από το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτό και θα γίνει.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Κέρδισε το στοίχημα η Επίδαυρος και ο Τάσος Χρόνης-Οριστικό το άνοιγμα του Αρχαίου Θεάτρου Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top