728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020

  Στον «αέρα» τα οικονομικά του Γηροκομείου- Κρίσιμη συνεδρίαση μετά την απόρριψη της σύμβασης

  Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μαρίας Ράδου μετά την απόρριψη της σύμβασης μεταξύ ΔΟΚΟΙΠΑΝ και  Γηροκομείου από την Αποκεντρωμένη διοίκηση Τα μάτια θα είναι στραμμένα στον Κώστα Καράπαυλο αφού αυτός ήταν και ο ο βασικός εισηγητής της σύμβασης που απορρίφθηκε αλλά νωρίτερα είχε ψηφισθεί
  ομόφωνα . Προφανώς τόσο ο Κώστας Καράπαυλος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης θα πρέπει αφ ενός να εξηγήσουν που έγινε το λάθος  και παράλληλα να καταθέσουν και την δικιά τους πρόταση σαν εναλλακτικό πλάνο ώστε το Γηροκομείο να μην βρεθεί σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο. Η απόρριψη της σύμβασης μεταξύ ΔΟΚΟΙΠΑΝ και Γηροκομείου καθιστά αυτόματα απαγορευτική την όποια χρηματοδότηση που σύμφωνα με υπάρχοντες υπολογισμούς θα έφτανε τις 80 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ο Κώστας Καράπαυλος επιφυλάχθηκε να προχωρήσει σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και να δώσει την δική του διάσταση στις εξελίξεις .
  Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Αποκεντρωμένη διοίκηση απέρριψε την σύμβαση τόσο γιατί δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα όσο και γιατί δεν προορίζονται οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν από την ΔΟΚΟΙΠΑΝ οι  οικονομικές υποχρεώσεις ώστε να ελεγχθεί η ύπαρξη και η επάρκεια της πίστωσης. Δηλαδή με πολύ απλά λόγια η διαδρομή της χρηματοδότησης μέσα από όσα έγραφε η σύμβαση ήταν θολό τοπίο .Παράλληλα θα πρέπει να εξετασσθεί εάν και κατά πόσο υπάρχουν Νομικά κενά
  Απόφαση
  Αναλυτικότερα η αποκεντρωμένη διοίκηση και ο συντονιστής της έκρινε ότι η σύμβαση αυτή δεν μπορεί να εκτελεστεί για τους παρακάτω λόγους:
  Επειδή, η εν λόγω προγραμματική σύμβαση, στερείται λόγω της φύσης της, αναπτυξιακού χαρακτήρα, αφού σκοπός της είναι η κάλυψη από μέρους του Νομικού Προσώπου των λειτουργικών αναγκών του Οίκου Ευγηρίας (βλ. ά. 4 π.σ.).
  Επειδή, τα συμβαλλόμενα μέρη δεν συμπράττουν ισόρροπα και επιδιώκουν την ικανοποίηση διακριτών συμφερόντων, καθόσον: α) το Ν.Π. Δ.Ο.ΚΟΙ.ΠΑΝ, μέσω της ανάθεσης έναντι αμοιβής (βλ. ά 3 π.σ.) συμπράττει με σκοπό, να συνδράμει στη συνέχιση της λειτουργίας και την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωφελούς ιδρύματος και δια της σύμβασης αποβλέπει στην επίτευξη της νόμιμης αποστολής του β) το Κοινωφελές Ίδρυμα, επιδιώκει να συνεχίσει τη λειτουργία του, μέσω του ανταλλάγματος που προβλέπεται στη σύμβαση, για τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες.
  Επειδή, σύμφωνα με τα ως άνω διαλαμβανόμενα (ά. 3,4 & 5) προκύπτει ότι, δεν πρόκειται για αλληλοσυμπλήρωση αρμοδιοτήτων ή οικονομοτεχνικών μέσων στο πλαίσιο της από κοινού εκπλήρωσης μιας δημόσιας υπηρεσίας, αλλά αποτελεί ανάθεση έναντι αμοιβής, κατ’ ουσίαν σύμβαση παροχής υπηρεσιών και απευθείας ανάθεση, διότι οι συμβαλλόμενοι δεν συμπράττουν ισόρροπα για την υλοποίηση του συμβατικού αντικειμένου. Το Ν.Π.Δ.Δ. λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή που επιδιώκει την εκπλήρωση μιας υπηρεσίας εκ μέρους του κοινωφελούς ιδρύματος, περιορίζοντας τη συμβολή του αποκλειστικά στη χρηματοδότηση και κάλυψη του κόστους για την παροχή των υπηρεσιών (βλ. ά. 5 π.σ.), βαρυνόμενο μόνον αυτό με το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης, κατά παράβαση των διατάξεων περί προγραμματικών συμβάσεων, υποκρύπτοντας υπό τον μανδύα της σύμβασης, εξ’ επαχθούς αιτίας σύμβαση παροχής υπηρεσιών.
  Επειδή, δεν καθορίζονται οι ρήτρες σε βάρος των συμβαλλομένων που παραβαίνουν τους όρους της προγραμματικής σύμβασης (βλ. ά, 8 π.σ.).
  Επειδή, στην υπ’ αριθμ. 10/2020 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν αιτιολογείται και δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το κοινωφελές ίδρυμα, ως μοναδική επιλογή για υλοποίηση του αντικειμένου αυτού και την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.
  Επειδή, δεν προσδιορίζονται οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες από το νομικό πρόσωπο οικονομικές υποχρεώσεις και δεν αναφέρεται ο Κ.Α. εξόδου τον οποίο θα βαρύνει η δαπάνη της σύμβασης, προκειμένου να ελεγχθεί η ύπαρξη και επάρκεια της πίστωσης. Η μη αναφορά συγκεκριμένου Κ.Α. Εξόδων επί του προϋπολογισμού αντιβαίνει στη δημοσιονομική αρχή της ειδικότητας των πιστώσεων και ισοδυναμεί κατ΄ ουσίαν με έλλειψη πίστωσης.
  Επειδή, βάσει των ανωτέρω οι με αριθμ. 10/2020 & 16/2020 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ναυπλιέων, όπως αυτές έχουν ληφθεί, κρίνονται μη σύννομες και άρα ακυρωτές.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Στον «αέρα» τα οικονομικά του Γηροκομείου- Κρίσιμη συνεδρίαση μετά την απόρριψη της σύμβασης Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top