728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020

  Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας: Πορεία δεκαετιών με διαρκή άδολη προσφορά πιστών και Ιερέων

  Τόπος συνεισφοράς δυνάμεων πολλών πιστών αποτελεί ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας στην πορεία δεκαετιών ώστε  να πραγματοποιηθούν όλα τα έργα  τόσο στο Ναό καθώς και στα εξωκλήσια που ανήκουν στην δικαιοδοσία του ναού .Σήμερα επιχειρούμε μια μικρή αναδρομή στην πορεία του Ναού πιστεύοντας ότι είναι
  καλό είναι μην ξεχνάμε ότι έχει γίνει στο παρελθόν για να απολαμβάνουμε το σήμερα!
  -Iερείς που διατέλεσαν εφημέριοι μέχρι το 2008 όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Ιερέας Ελευθέριος Μιχος είναι οι εξής: Πατήρ Δρίτσας Θεοδόσιος ,Πετρουλάς  Κωνσταντίνος, Πατήρ Καλλιάνος,Τιμόθεος Τζαβάρας ,Ψαρολόγος Ηλίας από το 1960 -2008.
  -Υπήρχαν κελιά στα οποία διέμενε ο ιερέας στο σημείο που υπάρχει τώρα η αποθήκη κεριών και η ιματιοθήκη.

  Το 1973-1977 πήρε ο ναός την σημερινή του μορφή με εφημέριο τον πάτερ Ηλία Ψαρολόγο,βέβαια και άλλες διάφορες εργασίες έγιναν με την εθελοντική βοήθεια κυρίως των ενοριτών αλλά και διαφόρων άλλων συμπολιτών.Επιβλέπων Μηχανικός ήταν ο Αριστοτέλης Παναγιωτόπουλος
  -Στην αίθουσα(καφέ-πνευματικόό κέντρο) διέμενε η νεωκόρος Ελένη Συντρίκου  ενώ τα υπόλοιπα ήταν αποθήκες.
  -Ο Αγ.Φανούριος  φτιάχτηκε το 1965 από τον τεχνίτη και επίτροπο Αλεξίου Δημήτριο και τα επιχρίσματα από τον Σκλιάμη Ιωάννη, μαζί και ο διπλανός χώρος που χρησιμοποιείται ως μουσείο.

  -Η καινούργια αίθουσα παραπλεύρως του Αγ.Φανουρίου ( πνευματικό κέντρο ) που γίνονται εκδηλώσεις κατασκευάστηκε την  δεκαετία 1980 από τον τεχνίτη  Αλεξίου Δημήτριο και το σπάσιμο των βράχων έγινε από τον Βιάρρο Γεώργιο.
  -Στο παρεκκλήσι του Εσταυρωμένου που βρίσκεται εκτός  του ναού υπήρχε φούρνος και δίπλα αποθηκευτικός χώρος λαδιού. Στη συνέχεια του χώρου έγινε σπάσιμο των βράχων από τον Βιάρρο Γεώργιο και η εσωτερική διαμόρφωση έγινε και πάλι από τον  τεχνίτη Αλεξίου Δημήτριο.

  -Στο προαύλιο του Ναού και στην Βόρεια γωνία του υπήρχε ξύλινο κωδωνοστάσιο και στη συνέχεια φτιάχτηκε καινούργιο με σκυρόδεμα απο τους αδελφούς Κοίνη Η μεγάλη καμπάνα αγοράστηκε από την περιοχή της Ελευσίνας και ζυγίζει 2.200 κιλά και το γλωσσίδι 75 κιλά .Η εξωτερική διακόσμηση (τούβλα) έγινε από τον τεχνίτη  Αλεξίου Δημήτριο.

  -Τα εξωτερικά ψηφιδωτά στην είσοδο του ναούκαθώς και η εξωτερική μαρμάρινηκολυμπήθραγια την βάπτιση αλλοθρήσκων και μεγάλων σε ηλικία έγιναν επί εφημέριου πατήρ Ηλία Ψαρολόγου .
  -Νότια του ναού ,το κιόσκι από τον Εσταυρωμένο μέχρι τις WC κατασκευάστηκε από τον Αλεξίου Δημήτριο.

  Γενικά όλη η εσωτερική –εξωτερική (σημερινή) μορφή του ναού  έγινε επί εφημερίας πατήρ Ηλία Ψαρολόγου.
  -Η δεντροφύτευση των πεύκων πίσω από τον σημερινό ραδιοφωνικό σταθμό μέχρι το ιερό του ναού έγινε επί ιερέα Ηλία Ψαρολόγου.Πρίν υπήρχαν ελιές και έδωσε άδεια δεντροφύτευσης η αρχαιολογία μετά τις ανασκαφές που έκανε στο χώρο. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε με την εποπτεία και προσωπική εργασία του δεντροφύτευση στους πρόποδες του Παλαμηδίου καθώς και τοποθέτηση δεξαμενής νερού την δεκαετία του 1970.Toτελευταίο έργο που έγινε επί ημερών Πατέρα Ηλία Ψαρολόγου ήταν η κατασκευή και επένδυση της μεγάλης κλίμακας που ξεκινάει από την πλατεία οικοτροφείου μέχρι το προαύλιο του Ιερού Ναού.

  - Αγ.Νικόλαος(κρασσας) Καραθώνα.
  Ηδιαμόρφωση στο εξωκλήσι του Αγ.Νικολάου έγινε επί Ψαρολόγου Ηλία .Το χωμάτινο μονοπάτι διαπλατύνθηκε από εργάτες ( Πολυχρόνης κλπ).Τον πύργο τον έφτιαξε ο Αλεξίου Δημήτριος και στην συνέχεια τοποθέτησε ηλιακό φάρο .Το δωμάτιο δίπλα στο ναό το έφτιαξε ο Αργυρόπουλος Νικ. Βασίλειος,τα δε υλικά τα μετέφεραν με καΐκι από το λιμάνι του Ναυπλίου.


  -Κατακεκρυμμενη Παναγία
  Στο εξωκλήσι της Παναγίας (Καραθώνα) οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης εντος του ναού έγιναν επί ιερέα Ψαρολόγου Ηλία καθώς και η βατότητα στο εξωκλήσι από πέτρινηκλίμακα.

  -Αγ.Ιωάννης Θεολόγος(Καραθώνα)
  -Οι εργασίες (κεραμοσκεπή,και κατασκευή βοηθητικών χώρων) έγιναν επί Ψαρολόγου Ηλία με τεχνίτη τον Αλεξίου Δημήτριο.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας: Πορεία δεκαετιών με διαρκή άδολη προσφορά πιστών και Ιερέων Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top