728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 7 Μαΐου 2020

  2ο στάδιο: Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Μαΐου - Το νέο ωράριο

  Η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον κοροναϊό, αναμένεται να εφαρμοστεί τη Δευτέρα 11 Μαΐου.
  Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα η δεύτερη φάση περιλαμβάνει το άνοιγμα των
  επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου (οι λοιπές κατηγορίες όσων δεν άνοιξαν στις 4 Μαΐου) εκτός από τα εμπορικά κέντρα (malls) η ημερομηνία άρσης του λουκέτου των οποίων, παραμένει ασαφής.
  Ποια μαγαζιά ανοίγουν στις 11 Μαΐου
  Συγκεκριμένα, στις 11 Μαΐου θα αρχίσουν ξανά τη λειτουργία τους τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και όσα δεν άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα (04/05).
  Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα ανεβάσουν εκ νέου τα ρολά τους  είναι οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών -εξαιρουμένων των ΟΠΑΠ play- υπό την προϋπόθεση να μην έχουν τραπεζοκαθίσματα.
  Επανέρχονται στις λαϊκές αγορές τα βιομηχανικά είδη.
  Υπενθυμίζεται πως τα εμπορικά κέντρα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την 1η Ιουνίου ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
  Αποστάσεις
  Σε ό,τι αφορά στους κανόνες για την επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου ισχύει:
  – Έως 20 τμ-4 άτομα
  – Από 20 έως 100τμ -4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ
  – Άνω των 100 τμ -12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ
  – Άνω των 300 τμπου αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο
  Παράλληλα, ισχύει η τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων ενώ σε ό,τι αφορά στις λαϊκές αγορές ορίζεται:
  -Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα
  -Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων (επαγγελματιών και καταναλωτών) τα 2 μέτρα.
  – Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής το 50% των δραστηριοποιούμενων εμπόρων και παραγωγών. – Διπλές λαϊκές αγορές προς αποφυγή έντονου συνωστισμού.
  Άρση μέτρων: Το ωράριο λειτουργίας έχει τροποποιηθεί και είναι το εξής:
  H έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων είναι πλέον στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα
  Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής.
  Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδης το ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα διαμορφώνεται με ώρα έναρξης στις 10:00 για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής (πλην τις νήσους) και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (στους δήμους που το απαρτίζουν).
  Το ωράριο των σούπερ μάρκετ παραμένει έως τις 9 Μαΐου 2020, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:00 έως τις 21:00 και Σάββατο από τις 7:00 έως τις 20:00.
  Σε ό,τι αφορά τα κομμωτήρια, τα κουρεία και κέντρα αισθητικής το ωράριο δύναται να είναι διευρυμένο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:00 έως τις 22:00 και Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.
  Σε ισχύ παραμένουν οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών, όπως αυτές έχουν εκδοθεί για τις τουριστικές περιοχές που καθορίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
  Πρεμιέρα και για τα σχολεία
  Τέλος από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία μόνο για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου. Ήδη νωρίτερα σήμερα εστάλη σχετική εγκύκλιος με τους νέους κανόνες λειτουργίας.
  Μεταξύ αυτών ορίζεται πως ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα είναι 15. Υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ωρολογίων προγραμμάτων ανά υποτμήμα, ώστε το ήδη υφιστάμενο εκπαιδευτικό προσωπικό να αξιοποιείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ανά υποτμήμα και διδακτική ώρα.
  Η απόσταση δε, μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.
  Πηγή: parapolitika.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: 2ο στάδιο: Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Μαΐου - Το νέο ωράριο Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top