728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Σάββατο, 11 Απριλίου 2020

  Σαν σήμερα – 11 Απριλίου 1827: Η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους

  Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας ή Συνέλευση της Τροιζήνας ή Γ΄ Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας, έγινε από τις 19 Μαρτίου μέχρι τις 5 Μαΐου 1827
  Η διοργάνωση
  Η προηγούμενη Εθνοσυνέλευση του Άστρους είχε ορίσει ότι η Γ΄ Εθνοσυνέλευση θα γινόταν το 1824. Όμως λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων η σύγκληση της Γ΄
  Εθνοσυνέλευσης αναβλήθηκε και έγινε στην Επίδαυρο στις 6 Απριλίου του 1826 αλλά διαλύθηκε λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου στις 16 Απριλίου και επαναλήφθηκε αρχικά στην Ερμιόνη (χωρίς όλους τους πληρεξουσίους και ενώ η επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης καλούσε τους πληρεξουσίους στην Αίγινα) και συνέχισε τις εργασίες της με πλήρη σύνθεση στην Τροιζήνα.
  Για το λόγο αυτό το πρώτο της μέρος αναφέρεται ως Γ΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου, ενώ το τμήμα της συνέλευσης που έγινε στην Ερμιόνη αναφέρεται ως Γ΄ Εθνοσυνέλευση Ερμιόνης. Ο
  Οι δυο πλευρές συμβιβάστηκαν και επέλεξαν τρίτο μέρος, την Τροιζήνα για τον τόπο της συνέλευσης.
  Η επόμενη εθνοσυνέλευση, η Δ΄ Εθνοσυνέλευση Άργους, έγινε δυο χρόνια μετά στο Άργος, το 1829 όσο κυβερνήτης ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας.
  Εργασίες της Εθνοσυνέλευσης
  Με το ψήφισμα της Τρίτης Εθνικής Συνέλευσης ο Καποδίστριας εκλέχτηκε Κυβερνήτης της Ελλάδας
  Κατά το πρώτο μέρος της Εθνοσυνέλευσης, τον Απρίλιο του 1826 και πριν διαλυθεί λόγω του μεγάλου κινδύνου για το Μεσολόγγι, διόρισε Διοικητική επιτροπή της Ελλάδος στην οποία εμπιστεύθηκε προσωρινά την ολική κυβέρνηση των ελληνικών πραγμάτων
  Από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 1826 έγιναν προσκλήσεις των πληρεξουσίων για συνέχιση της Συνέλευσης αρχικά στον Πόρο και μετά στην Αίγινα. Τον Ιανουάριο 1827, καλούν δε τους «ευρισκόμενους εν Ερμιόνει» στην Αίγινα για την εθνοσυνέλευση. Εκδόθηκαν αποφάσεις στην Ερμιόνη, αρχεία των οποίων καταγράφηκαν.
  Στην Ερμιόνη υπογράφει ως πρόεδρος ο Γεώργιος Σισίνης. Αντίθετα, από τις όποιες συνεδριάσεις έγιναν στην Αίγινα, δεν καταγράφηκαν έγγραφες αποφάσεις. Τελικά η Εθνοσυνέλευση συνήλθε ως συμβιβαστική λύση στην Τροιζήνα.
  Εκλογή του Καποδίστρια ως πρώτου Έλληνα κυβερνήτη
  Όταν η Εθνοσυνέλευση ξανάρχισε τις εργασίες της στην Τροιζήνα εξέλεξε τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδος, για επτά χρόνια. Με το υπ' αριθμό ΣΤ΄ ψήφισμα της 3 Απριλίου 1827, η κυβέρνηση της χώρας ανατέθηκε στον Καποδίστρια, μέχρι δε της αφίξεώς του στην Ελλάδα συγκροτήθηκε τριμελής «Αντικυβερνητική της Ελλάδος Επιτροπή» (που την αποτελούσαν τρία «άσημα» πρόσωπα, τα οποία βρίσκονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή εκτός των πολιτικών ανταγωνισμών και συγκεκριμένα οι Γεώργιος Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μακρής - Μιλαΐτης και Ιωαννούλης -ή Γιαννούλης- Νάκου).
  Ακολούθως, η Συνέλευση συνέταξε επιστολή προς τον Καποδίστρια, με ημερομηνία 6 Απριλίου 1827 την οποία υπέγραφαν χωρίς να τηρηθεί κάποια προτεραιότητα στις υπογραφές τους, 91 πληρεξούσιοι, μεταξύ των οποίων και οι μέχρι πρότινος αντιδρώντες στην εκλογή του, για λόγους ιδίων συμφερόντων, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ανδρέας Ζαΐμης, Γεώργιος Κουντουριώτης. Έτσι, μετά και την έγκριση της επιλογής του Καποδίστρια, από το ναύαρχο Άμιλτον, όπως σχετικά αναφέρει ο Ν. Σπηλιάδης αλλά και ο Φωτάκος στην περίφημη στιχομυθία του άγγλου πλοιάρχου με τον Κολοκοτρώνη και με διερμηνέα τον Ανδρέα Μεταξά η οποία διαμείθηκε στον Πόρο ο Καποδίστριας εκλέχθηκε παμψηφεί, ακόμη και από όλους όσους διατηρούσαν ελπίδες να αναλάβουν εκείνοι τη διακυβέρνηση της επαναστατημένης χώρας.
  Τα επικυρωμένα αντίγραφα του ψηφίσματος της Εθνοσυνέλευσης, όπως και η προσκλητήρια επιστολή προς τον κυβερνήτη ταχυδρομήθηκαν από τον πληρεξούσιο Κορώνης Δ. Βόιλα στην Κέρκυρα με παραλήπτη το Βιάρο Καποδίστρια με την παράκληση αυτός να τα προωθήσει στον αδελφό του, που βρισκόταν στη Γενεύη της Ελβετίας.
  Το παρασκήνιο της εκλογής Καποδίστρια
  Η εκλογή του Ι. Καποδίστρια σαν κυβερνήτη της Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα συνδυασμένων παραγόντων και γεγονότων. Πέρα από το ότι ο ίδιος θεωρούνταν κορυφαίος διπλωμάτης, την είσοδό του στα κοινά της χώρας επέσπευσε η από του 1826 επικρατούσα διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο ισχυρών προσωπικοτήτων του Ναυπλίου, του Ανδρέα Ζαΐμη και του Κολοκοτρώνη.
  Ο πρώτος, αφού εξασφαλίσθηκε στην ηγεσία της κυβέρνησης, θέλησε να περιορίσει τη δύναμη των στρατιωτικών ηγετών, τις απόψεις των οποίων εξέφραζε, δικαιωματικά, ο αρχιστράτηγος του αγώνα, Κολοκοτρώνης. Από τη μεριά του, ο «Γέρος του Μοριά» είχε πάρει ήδη την απόφαση να παρέμβη στα πολιτικά δρώμενα ανατρέποντας την κυβέρνηση Ζαΐμη και φέρνοντας στην Ελλάδα έναν άνθρωπο που θα ήταν ανώτερος κάθε άλλης πολιτικής μορφής. Στη συνείδησή του, ο μόνος που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό, ήταν ο Καποδίστριας, με τον οποίο, χωρίς ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης να είναι ρωσόφιλος (αφού είχε από τους πρώτους υπογράψει την αίτηση προς την Αγγλία να θέσει υπό την προστασία της την Ελλάδα) διατηρούσε τακτική αλληλογραφία
   Την υποψηφιότητα Καποδίστρια, ενίσχυαν επίσης, οι Επτανήσιοι της Ζακύνθου και της Κέρκυρας που παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις του ελληνικού ζητήματος (Δ. Ρώμας κ.α.) οι οποίοι παρότι ήταν αγγλόφιλοι, προέκριναν θερμά την ανάδειξη του Καποδίστρια στην Αρχή, ως «ελληνικής προσωπικότητας»
  Οι υπόλοιπες εργασίες της Εθνοσυνέλευσης
  Στις σχετικές συζητήσεις παρατηρήθηκε διχογνωμία και η τελική επιλογή προκάλεσε δυσάρεστα αισθήματα σε ορισμένους προύχοντες. Εκδόθηκαν συνολικά 24 ψηφίσματα στα οποία, μεταξύ άλλων, διορίστηκε επιτροπή για τον έλεγχο των δανείων, αποκαταστάθηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης στα πολιτικά του δικαιώματα, ενώ ψηφίσθηκαν ομόφωνα αρχηγοί των δυνάμεων ξηράς και θάλασσας οι Ριχάρδος Τσωρτς (Richard Church) και ο λόρδος Τόμας Κόχραν αντίστοιχα.
  Πρώτες ενέργειες των Τσωρτς - Κόχραν
  Αμέσως μόλις ο Ρ. Τσωρτς ανέλαβε αρχιστράτηγος, εξέδωσε έντυπη διακήρυξη - έκκληση προς όλους του μάχιμους Έλληνες να καταταγούν στις επαναστατικές δυνάμεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενότητα που επικράτησε κατά την Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας και στην προοπτική της αναγνώρισης της χώρας «ως αυτόνομου έθνους» από τις χριστιανικές δυνάμεις του δυτικού κόσμου, δίνοντας την υπόσχεση ο ίδιος να πολεμήσει με γενναιότητα, αλλά και να προστατεύσει τους άμαχους πληθυσμούς με όλες του τις δυνάμεις. Ο δε στόλαρχος Κόχραν, ζήτησε με επιστολές του προς τους προύχοντες των τριών ναυτικών νήσων (Ύδρα, Σπέτσες, Ψαρά) την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ρεσί Πασά με την αποστολή πλοίων και με στρατολόγηση ανδρών.
  Κατά την εθνοσυνέλευση, στις 26 Μαρτίου 1827, η Διοικητική επιτροπή της Ελλάδος παρουσιάζει από τον Πόρο την παραίτησή της στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, επιστολή που πέρασε στην απόφασή της η Εθνοσυνέλευση στην ΚΒ΄ Συνεδρίαση στις 2 Απριλίου 1827, με ταυτόχρονη απόφαση εκλογής της Αντικυβερνητικής επιτροπής, μέχρι να έλθει ο Ιωάννης Καποδίστριας.
  Στην Τροιζήνα, η συνέλευση αναθεώρησε τον Νόμο της Επιδαύρου, το σύνταγμα που είχε ψηφίσει η Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος το 1823. Η Συνέλευση της Τροιζήνας ψήφισε την 1η Μαΐου 1827 το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος», το τρίτο κατά σειρά της ελληνικής επανάστασης και περισσότερο δημοκρατικό και φιλελεύθερο από τα προηγούμενα.
  Για την απονομή της δικαιοσύνης θεσμοθετήθηκαν τα ειρηνοδικεία, τα επαρχιακά και ανέκκλητα, ενώ ορίστηκε επιπλέον «ανώτατο» ή «ακυρωτικό δικαστήριο» στην έδρα της
  κυβέρνησης. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε για το νομοθετικό σώμα ο όρος «βουλή», αντικαθιστώντας το «βουλευτικόν».
  Αποτίμηση του έργου της Εθνοσυνέλευσης
  Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Παπασωτηρίου, η Εθνοσυνέλευση, με την απόφασή της να καλέσει τον Καποδίστρια ως κυβερνήτη και να αναθέσει την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων στον Ριχάρδο Τσωρτς και τον Λόρδο Κόχραν, αποκάλυψε την «αδυναμία των ηγετικών ομάδων της Επανάστασης να αναπτύξουν μια γενικά αποδεκτή κρατική εξουσία από τους κόλπους τους. Ουσιαστικά οι Έλληνες ηγέτες παραδέχονταν ότι δεν εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλο.
  [...] Η απόφαση αυτή έδειχνε, ότι οι Έλληνες ηγέτες είχαν συνειδητοποιήσει την ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής κρατικής κυβέρνησης». Ο Χ. Παπασωτηρίου σημειώνει επίσης ότι οι τρεις διορισμοί «σήμαιναν τον εξευρωπαϊσμό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Επανάστασης, ώστε να την καταστήσουν ευκολότερα αποδεκτή από τις μεγάλες δυνάμεις».
  Κατάλογος πληρεξουσίων
  Οι πληρεξούσιοι της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης αναφέρονται παρακάτω με τη σειρά που φαίνεται στα πρακτικά της Τροιζήνας τον Μάιο του 1827, στην απόφαση επικύρωσης για το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος. Η αρίθμηση της Εθνοσυνέλευσης έμεινε η ίδια (Γ΄ Εθνοσυνέλευση) δεδομένου ότι δεν επαναλήφθηκαν εκλογές για τους πληρεξουσίους. Αναφέρονται 173 υπογράφοντες.
  * Γεώργιος Σισίνης πρόεδρος
  * Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
  * Γ. Βαλτηνός
  * Γαβριήλ Δελλαγραμμάτικας
  * Ιωάννης Κωλέττης
  * Ν. Τζαβέλλας ή Ν. Τζαβέλας
  * Ιωάννης Κ. Μαυρομιχάλης
  * Ζώης Πάνου
  * Κωνσταντίνος Βερρές
  * Βελησάρης Καλόγερος
  * Νικόλαος Χρυσοβέργης
  * Γιώργης Κίτζος
  * Σπύρος Μήλιος
  * Λάμπρος Νάκος ή Νάκου
  * Αναγνώστης Κοπανίτζας ή Αναγνώστης Κοπανίτσας
  * Νικόλαος Σάββα Πατρατζικιώτης
  * Πρωτοσύγγελος Γεράσιμος
  * Δημήτριος Ταγκόπουλος
  * Μιχαήλ Γρίβας
  * Π: Καλογεράς Λογοθέτης
  * Νικόλαος Ιγγλέσης (Νικόλαος Γ. Ιγγλέσης)
  * Γιαννάκης Χ: Πέτρου (ίσως Γιαννάκης Χατζηπέτρου)
  * Εμμανουήλ Ξένος
  * Κωνσταντίνος Γουβέλης
  * Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
  * Δημήτριος Παπανικολάου (Δημήτριος παπά Νικολάου)
  * Σπυρίδων Τρικούπης
  * Αναγνώστης Κονδάκης
  * Θεόδωρος Σκορδάκης
  * Νικόλαος Πονηρόπουλος
  * Παναγιώτης Καραλής, ορθογραφία Π: γιοτις Καραλής
  * Μ. Βερνάρδος
  * Γ. Σταύρου ή Γ. Σταύρος
  * Αναγνώστης Παπαλεξόπουλος
  * Βασίλειος Πετιμεζάς
  * Ζαχαράκης Ιωάννου
  * Ν. Αντωνάδου
  * Μηνάς Σακελλαρίου (Κάσος)
  * Χρήστος Γεροθανάση
  * Τάτζης Μαγγίνας
  * Πάνος Μοναστηριώτης
  * Αναστάσιος Λόντος
  * Αναγνώστης Ματζουκόπουλος ή Ματζουκόπλος
  * Νικόλαος Γιατράκος
  * Δ. Πανούτζος
  * Γεώργιος Μαυρομάτης
  * Πέτρος Μαρκέζης
  * Ζαχαράκης Στάικος
  * Λουκάς Χορμόβας Λουκάς Ληουσής Χορμόβας
  * Ο Βρεσθένης Θεοδώρητος
  * Δήμος Λιούλιας ορθογρ. Δημός Ληούληας
  * Χριστόδουλος Καπετανάκης ορθογρ. Χριστόδουλος Κρου Καπετανάκης και Καπητανάκος
  * Ο Κορίνθου Κύριλλος
  * Δ. Λαμπρίδης
  * Γεώργιος Νοταράς
  * Ιωάννης Κ. Γιαννόπουλος
  * Σ. Σεραφείμης, πιθανότατα ο Σταύρος Σεραφείμ ή Στάμος Σεραφείμ όπως αναφέρεται στη Γ' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου
  * Κωνσταντίνος Κυριακός
  * Σταύρος Νικολάου
  * Σπυρίδων Χαραλάμπους
  * Αναστάσιος Χαραλάμπης
  * Διονύσιος Βασιλείου
  * Παναγιώτης Ναούμ  (Έδεσσα)
  * Παπα Μηχάλης Σαράντου (μάλλον ο Παπαμιχαήλ Σαραντόπουλος που είχε λάβει μέρος και στην Επίδαυρο), ή Παπα Μιχάλης Παπασαράντου
  * Γιαννούλης Καραμάνος
  * Γιαννάκος Τζανέτου, Γιαννάκος Ν. Τζανέτου
  * Γεώργιος Τζώκρης, ορθογραφία Τζώκρις
  * Γ. Μ. Αντωνόπουλος
  * Σταματέλος Αντωνόπουλος
  * Πόλος Φιλάρετος
  * Γιάννης Κοκκαλιάρης
  * Λύσανδρος Βελαέτης
  * Νότης Μπότσαρης ορθογρ. Νότη Μπότζηαρης
  * Παναγιώτης Καλαμαριώτης
  * Αντωνάκης Καραπατάς ορθογρ. Αντονάκις
  * Γρηγόρης Χατζηγιάννος
  * Κωνσταντίνος Δουζήνας Κωνσταντίνος Γ. Δουζήνας
  * Ανδρέας Καλαμογδάρτης
  * Αναγνώστης Παπαγιαννακόπουλος
  * Αγγελής Σακκέτος
  * Αναγνώστης Δεληγιάννης ορθογρ. Αναγνώστης Δηλιγιάννης
  * Ιωάννης Γ. Οικονομίδης
  * Σπύρος Λεβάχος
  * Ιωάννης Καραπαύλου (Ιωάννης Ν. Καραπαύλου)
  * Αναστάσιος Αναγνώστου Λιδωρίκι ή Ανάστασης
  * Αθανάσιος Γρηγοριάδης
  * Εμμανουήλ Αντωνιάδης
  * Αλέξιος Λουκόπουλος
  * Γεώργιος Γεννάδιος
  * Διαμαντής Αναστασίου ή Διαμαντής Χατζηαναστασίου ορθογρ. χ: Αναστασίου
  * Αναγνώστης Παπανικολάου
  * Ιωάννης Τομαράς
  * Αναγνώστης Νταλάρης
  * Νικόλαος Ρενιέρης
  * Αναγνώστης Γκολφόπουλος
  * Ρήγας Παλαμήδης
  * Ιωάννης Ευθυμίου
  * Ιωάννης Μπογιατζόγλου ορθογρ. Μπογιατζόγλους
  * Ευστάθιος Σπυρίδωνος
  * Γεώργιος Σαουνάτζος
  * Λάμπρος Αλεξάνδρου
  * Γεώργιος Σακκόραφος
  * Αναγνώστης Δικαίος
  * Δ. Πρωτοσύγγελλος Κρήτης
  * Μάρκος Δραγούμης (Μακεδονία)
  * Ιωάννης Μιχαήλ Θεσσαλονίκη
  * Ηλίας Γ. Μπουτιέρου
  * Ν. Οικονόμος
  * Αναγνώστης Μακρυπουκάμισος
  * Παύλος Ν. Καλογέννητος
  * Νικήτας Κάλλας
  * Εμμανουήλ Σπυρίδωνος
  * Μανουήλ Μελετόπουλος, Εμμανουήλ ή Μανώλης
  * Λουκάς Αλεξανδρής
  * Φράγκος Βριζάκη
  * Κ. Ζώτος
  * Αναγνώστης Σπυρόπουλος
  * Δ. Βούλης
  * Δημήτριος Πρωτόπαπας
  * Γεώργιος Αθανασιάδης
  * Βασίλειος Μπαρλάς
  * Γεώργιος Λέλη
  * Γεωργάκης Μήτρου
  * Δ. Κανελόπουλος
  * Δημάκης Ιερομνήμων ή Ιερομνήμονας
  * Σπύρος Φραγκίσκος, ορθογρ. Φραγγίσκος ή Φραγγέσκος
  * Γεώργιος Ρούντου
  * Προηγούμενος Παρθένιος
  * Καρύστου Νεόφυτος
  * Π. πα ατζόνη
  * Παναγιώτης Παπαδάκης ορθογρ, Παππαδάκης
  * ο γεροντηανός Ιωακείμ ή γεροντιανός Ιωακείμ
  * Αναγνώστης Τζορτζάκης
  * Γεώργιος Λογοθέτου
  * Φωκάς Φραγκούλης
  * Παντολέων Αυγερινός
  * Αναγνώστης Διδασκάλου
  * Χ: Στεκούλης
  * Δημήτριος ιερεύς και σακκελάριος
  * Δ. Γαβράς
  * Γιάννης Γουλέλος
  * Αθανάσιος Ραφαέλης
  * Γεώργιος Δαρειώτης
  * Νικόλαος Χρυσόγελος
  * Αναστάσιος Πολυζωίδης, (Μελένικο)
  * Κωνσταντίνος Ζωγράφος
  * Αργύριος Ταρποχτσής Αργύριος Δ. Ταρποχτσής
  * Αντώνιος Αλμπέρτης (πληρεξούσιος Τήνου)
  * Δρόσος Μανσόλας
  * Γ. Γλαράκης
  * Θεόκλητος Φαρμακίδης
  * Π. Σκυλίτζης
  * Π. Αν. Καψάλης
  * Κ. Καναλέτιος
  * Σπυρίδων Καλογερόπουλος
  * Χρήστος Βλάσσης
  * Λιβέριος Λιμπερόπουλος
  * Λογοθέτης Πάγκαλος
  * Αρχιμανδρίτης Λεόντιος Καμπάνης
  * Κωνσταντής Δεδούσης
  * Νικόλαος Οικονομίδης
  * Θεόδωρος Σκορδίλης
  * Γρηγόριος Αθανασίου Γρηγόριος Χ. Αθανασίου
  * Μύρων Μελιδονάκης
  * Παναγιώτης Δημητρακόπουλος
  Υπογράφοντες από απόφαση της 5 Μαΐου 1827 που δεν φαίνονται στην απόφαση για το Πολιτικό Σύνταγμα
  * Δήμος Πρασάς
  * Γιάννης Γούλελος ή Γιαννάκης Γούλενος (όπως αναφέρεται στα πρακτικά της Ερμιόνης)
  * Ιωάννης Οικονόμου
  Υπογράφων από απόφαση της 1ης Μαΐου 1827 για τη Διάταξη Διοικήσεως της Ελληνικής Επικράτειας που δε φαίνεται στις άλλες αποφάσεις
  * Γιαννάκης Διαλέτης
  Από άλλες πηγές διατελέσαντες
  * Γεώργιος Βαλτινός
  Πηγή: el.wikipedia.org

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Σαν σήμερα – 11 Απριλίου 1827: Η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top