728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

  Αντιμετωπίζοντας την πανδημία στο αγρόκτημα ή στη γεωργική επιχείρηση

  Άρθρο του Γεωργίου Ι. Ζακυνθινού,
  Καθηγητή, προέδρου τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,
  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

  (όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ)

  Οι προειδοποιήσεις είναι δύσκολες - η νέα ασθένεια του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) αποτελεί σήμερα σημαντικό κίνδυνο. Η.Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας χαρακτήρισε επίσημα το COVID-19 ως  πανδημία . Τι μπορεί να κάνει ένα αγρόκτημα ή μια γεωργική επιχείρηση για να προετοιμαστεί;
  1. Πλένουμε τα χέρια μας

  Προφανώς, να έχετε στη διάθεσή σας πολλά σημεία  πλυσίματος χεριών ή / και δοχεία απολυμαντικών για τους υπαλλήλους σας. Αυτό περιλαμβάνεται σε αχυρώνες, γραφεία, φορτηγά, υπόστεγα κ.λπ. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

  2. Προετοιμαστείτε για τους απομακρυσμένους εργάτες.

   Φυσικά, η γεωργία είναι μοναδική δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία της γεωργίας πρέπει να γίνει με φυσική παρουσία. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν τα ζώα και να λειτουργούν τον εξοπλισμό. Αλλά ορισμένοι υπάλληλοι θα μπορούσαν, τουλάχιστον θεωρητικά, να εργάζονται εξ αποστάσεως. Αυτό μπορεί να είναι ενδεδειγμένο όταν οι εργαζόμενοι έχουν προβλήματα ειδικής  φροντίδας λόγω κλεισίματος ή απλά να περιορίσουν την επαφή. Όπου είναι δυνατόν, να παρέχετε φορητούς υπολογιστές και απομακρυσμένη πρόσβαση σε εργαζόμενους στο γραφείο μπροστά από το χρόνο σε περίπτωση που η περιοχή σας υποστεί ιογενή έξαρση. Αυτό θα περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που έρχονται στο αγρόκτημα ή την επιχείρησή σας. Αναβάλλετε τις μεγάλες συναντήσεις στο πρόσωπο (δοκιμάστε τηλεδιασκέψεις ή τηλεφωνήματα) και περιττά ταξίδια.

  3. Εργαζόμενοι και  πολιτική αναρρωτικών αδειών.

  Οι εταιρείες θα πρέπει να ενθαρρύνουν κάθε υπάλληλο που εμφανίζει σημάδια ασθένειας να μείνει σπίτι για να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας σε υγιείς εργαζόμενους. Οι εργοδότες μπορούν να απαιτήσουν από έναν μολυσμένο ή απειλούμενο υπάλληλο να μείνει στο σπίτι από την εργασία, εάν ο εργοδότης έχει μια εύλογη αντικειμενική πεποίθηση ότι ο εργαζόμενος δημιουργεί άμεση απειλή για το εργατικό δυναμικό. Μια γενναιόδωρη πολιτική αναρρωτικής άδειας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή πιο σημαντικών επιπτώσεων σε άλλους υπαλλήλους και στην κατώτατη γραμμή. Οποιαδήποτε προσωρινή αλλαγή πολιτικής πρέπει να τεκμηριώνεται και να εφαρμόζεται με συνεπή τρόπο σε παρόμοιους εργαζομένους.

  4. Αξιολογήστε τις ανάγκες εργασίας και προμήθειας.

  Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να καμφθούν  από τους εργαζόμενους σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν από απόσταση; Μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει να γεφυρωθεί το κενό; Ανάλογα με το μέγεθος της λειτουργίας σας, αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερες ώρες για τους ιδιοκτήτες και την οικογένειά τους. Ο προγραμματισμός τώρα για τις δυνατότητες έλλειψης εργατικού δυναμικού θα διευκολύνει την επιβάρυνση εάν και όταν συμβεί. Καθώς θα κλείσουν περισσότερες επιχειρήσεις, θα απαγορεύσουν τα ταξίδια ή θα μειωθούν οι εργαζόμενοι, θα επηρεαστούν και οι γεωργικές δραστηριότητες. Μια εκμετάλλευση ζωικού κεφαλαίου πρέπει να διασφαλίζει ότι έχει επαρκή τροφή, φάρμακα, εξοπλισμό και εμβόλια για να διαρκέσει μια σύντομη διακοπή. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για το τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε. Πολλές πρώτες ύλες προέρχονται από την Κίνα, η οποία βλέπει οικονομικές διαταραχές από τον ιό. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να αντέξουν σε σύντομη διακοπή. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές θα πρέπει να μιλάνε με τους πελάτες και τους προμηθευτές για να συζητήσουν τώρα τα σχέδια εάν ο ιός διακόψει τις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σας.

  5. Επικοινωνήστε!

  Ο νέος κορονοϊός είναι ένα άλλο εμπόδιο για τις εκμεταλλεύσεις και τις επιχειρήσεις που πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Η σαφής επικοινωνία είναι απαραίτητη προκειμένου οι εργαζόμενοι, οι πελάτες, οι διακινητές και άλλοι να γνωρίζουν τι να περιμένουν. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές θα πρέπει να κοινοποιούν σχέδια και αλλαγές στις πολιτικές στους υπαλλήλους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έντυπου υλικού και τηλεφωνικών κλήσεων ή τηλεδιασκέψεων.  Προβλέψτε μελλοντικές διακοπές και προγραμματίστε τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

   Επικοινωνήστε με τους υπαλλήλους. Μείνετε ήρεμοι, αλλά επαγρυπνείς.

  Και πλύνετε τα χέρια σας

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Αντιμετωπίζοντας την πανδημία στο αγρόκτημα ή στη γεωργική επιχείρηση Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top