728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020

  Μια ανάσα από το εμβόλιο κατά του κορωναϊού δηλώνει καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

  Ελπίδες γέννησε η  επιστολή της  κ. Ειρήνης Αθανασάκη, καθηγήτριας στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδικότητα Ανοσολογίας, η οποία ισχυρίζεται πως εκείνη και η ερευνητική της ομάδα πλησιάζουν κοντά στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωναϊού.

  Η επιστολή της κ. Αθανασάκη έχει αποδέκτη τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη,
  από τον οποίο ζητείται η ανάληψη πρωτοβουλίας και χρηματοδότηση που θα επιτρέψει την τελειοποίηση της επιστημονικής ανακάλυψης. Μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου Κρήτης θα εξετάσει τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης που έχει εκπονήσει η καθηγήτρια Ανοσολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ιδρύματος Ειρήνη Αθανασάκη, για το εμβόλιο ενάντια στον κορωναϊό.

  Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά την επιστολή του μέλους ΔΕΠ του ιδρύματος στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ζητώντας χρηματοδότηση για την τελειοποίηση των επιστημονικών δεδομένων στα οποία έχει καταλήξει η ερευνητική της ομάδα.

  Ακόμη, στην ανακοίνωση της Πρυτανείας σημειώνεται ότι η πρόταση της κ. Αθανασάκη θα εξεταστεί και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται ''σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες''.

  Αξίζει να σημειωθεί  ότι στην επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η κα Αθανασάκη,  ζητά χρηματοδότηση ύψους 80.000 έως 100.000 ευρώ, προκειμένου να τελειοποιηθεί και να εφαρμοστεί το εξατομικευμένο εμβόλιο ενάντια στον κορωναϊό.

  Τι λέει η ίδια
  ''Είμαστε πρωτοπόροι, αλλά επειδή η τεχνολογία που προτείνουμε δεν περιλαμβάνει “φάρμακο”, οι εταιρίες δεν δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον”, επισημαίνει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η καθηγήτρια.''… από τον Ιανουάριο, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα είπα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Δυστυχώς, κανείς δεν με άκουσε, παρ’ όλες τι προσπάθειές μου μέχρι σήμερα”, προσθέτει.

  «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχει στην πατέντα, που έχει κατοχυρωθεί ήδη από το 2014 για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, συνεπώς τη γνώση την έχει ήδη στα χέρια του, αλλά προφανώς δεν το έχει συνειδητοποιήσει και δεν έχει ενδιαφερθεί» δηλώνει η κ. Αθανασάκη. Η ίδια αναφέρει πως πρόκειται για μια τεχνολογία εξατομικευμένου εμφυτεύσιμου εμβολίου με βάση τη διαφορετική ιστοσυμβατότητα του κάθε ανθρώπου, η οποία μπορεί να εξετάζεται εκτός του οργανισμού. Εφόσον επιτυγχάνεται η κατάλληλη συνθήκη του απενεργοποιημένου ιού, τότε θα χορηγείται το εμφύτευμα.

  «Η πατέντα αυτή, η οποία είχε μία δεκαετία δουλειάς από πίσω, συντηρείται στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με δικά μου χρήματα μόνο για την Ελλάδα, ενώ δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να την κατοχυρώσω σε διεθνές επίπεδο» λέει η κ. Αθανασάκη. «Για τους άλλους ιούς, που οι εταιρείες έχουν αναπτύξει ήδη εμβόλια, δεν χρειάζεται να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία, γι’ αυτό και η πατέντα έμενε στο συρτάρι. Τώρα όμως που έχουμε σε έξαρση έναν νέο και άγνωστο ιό, είμαι βέβαιη πως μπορεί η τεχνολογία αυτή να δώσει σημαντικά αποτελέσματα».
  Πηγή: efsyn, Youth Platform

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Μια ανάσα από το εμβόλιο κατά του κορωναϊού δηλώνει καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top