728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020

  Μέτρα για 1,7 εκατ. μισθωτούς, 700.000 ελ. επαγγελματίες & 800.000 επιχειρήσεις

  «Διασωλήνωση» με παροχή ρευστότητας για να κρατήσει στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη εδώ και μισό μήνα έχουν μόνον έξοδα και καθόλου εισπράξεις, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώνουν οι υπουργοί
  Οικονομκών, Εργασίας και ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης.

  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε:
  Τα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων την καταβολή του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους και 700 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή 1,7 εκατ. εργαζόμενοι θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.
  Επίσης, επεκτείνεται η λήψη μέτρων προστασίας σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
  Καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή το 75% του συνόλου.

  Αναστολή πληρωμής στην εφορία για 4 μήνες για τους εργαζόμενους
  Θα καταβληθεί στο σύνολό του το Δώρο Πάσχα
  108 χιλ. εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, σε ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη αποζημίωση
  Οι Τράπεζες θα διευκολύνουν ιδιώτες και επιχειρήσεις
  Απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από τα μέτρα
  H συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6,8 δισ ευρώ για το διάστημα Απρίλιο, Μάιο
  Η ζημιά στην οικονομία θα είναι σημαντική αλλά θα είναι προσωρινή, επιδιώκουμε να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

  Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και οι ενώσεις διαχειριστών δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι ανήκουν στην προστασία δικαιούνται αυτόματα τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεών τους.
  Θεσπίζεται παράλληλα το σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ.
  Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι την 1η Απριλίου ανοίγει η ειδική πλατφόρμα για εργαζόμενους.

  Το ολιστικό σχέδιο προβλέπει νέα λίστα ΚΑΔ, κρατικές εγγυήσεις, κοινοτικά κονδύλια, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.  Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να βάλουν τέλος στον «πόλεμο των ΚΑΔ» και για τα 600 ή 800 ευρώ «σαν να ήταν αυτά το εμβόλιο ή το φάρμακο» για τον Κορωνοϊό. Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο σήμερα  θα ανακοινωθεί ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο με αλλαγές και νέα μέτρα και, ανάμεσα σε άλλα:
  -θα διευρυνθεί η λίστα κλάδων και επαγγελμάτων  (ΚΑΔ) που πλήττονται
  – θα υπάρξει λύση και για τα 600 ευρώ «επιταγή κατάρτισης» που θα δινόταν στους επιστήμονες επαγγελματίες. Μετά τις αντιδράσεις δικηγόρων, λογιστών κλπ που αρνούνται το «κουπόνι» των 300+300 ευρώ, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Πιθανώς να λάβουν έτσι και αυτοί την επιδότηση των 800 ευρώ. Ωστόσο «η ιδέα ήταν να δοθούν χρήματα από αναπτυξιακά κοινοτικά κονδύλια αντί να βγουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη κοπούν τα κονδύλια αυτά από άλλες ανάγκες».
  -ανακοινώνεται λύση για τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές,  με «επιταγοδάνεια» (κεφάλαιο κίνησης από τράπεζες αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια) προκειμένου να τις καλύψουν πριν «σκάσουν» μέσα σε 75 μέρες οι εκδότες.
  Eπιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει και την προστασία για την α΄κατοικία. Πληρωμές φόρων και υποβολές δηλώσεων μετατίθενται, ενώ μειώνεται ενδεχομένως και το απαιτούμενο όριο 30% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα (καθώς οι οικογενειακές δαπάνες περιορίζονται πλέον σε τρόφιμα και φάρμακα).
  Ωστόσο οι εξαγγελίες και τα μέτρα στήριξης θα μείνουν κενό γράμμα, αν δεν προβούν έγκαιρα όλοι οι ενδιαφερόμενοι στις δηλώσεις και αιτήσεις που απαιτούνται.  Ξεκινά έτσι «η μάχη της πλατφόρμας» καθώς πρέπει άμεσα:
  – μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες αφού βγει η νέα ΠΝΠ και στην ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, οι εκδότες επιταγών θα δηλώνουν τις μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές τους πριν «σκάσουν»
  –μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου στην πλατφόρμα της Εργάνης οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν αν έκλεισαν, πόσους απέλυσαν και πόσες αναστολές συμβάσεων εργασίας έκαναν, τα επαγγελματικά μισθώματα που «κουρεύονται»  κατά 40% κλπ, για να ενταχθούν όλοι μαζί (επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων) στα μέτρα στήριξης.
  -στη νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας που θα ανοίξει από την Πρωταπριλιά, κάθε εργαζόμενος θα δηλώνει σε ποιον εργοδότη δούλευε για να λάβει 800 ευρώ και αναστολές πληρωμών φόρων
  Στις διαδικασίες αυτές μπαίνουν πλέον όλο και περισσότεροι, αφού από προχθές προστέθηκαν και επιχειρήσεις των οποίων επλήγη η Δευτερεύουσα ΚΑΔ (κατ’ ουσίαν όμως η κύρια  δραστηριότητά τους με βάση τα πραγματικά έσοδα) καθώς επίσης και οι εργαζόμενοί τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τα οποία αυτοί εκμισθώνουν. Με την απόφαση Βεσυρόπουλου δόθηκε πλέον εντάσσονται και όσοι είχαν δευτερεύουσα ΚΑΔ στην οποία είχαν μεγαλύτερα έσοδα το 2018 (δήλωση 2019) από όσα είχαν στην κύρια.
  Επιπλέον ουπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζητά από τις τράπεζες να επεκτείνουν την αναστολή πληρωμών δόσεων που προσφέραν έως 30 Σεπτεμβρίου στις συνεπείς επιχειρήσεις, και στα φυσικά πρόσωπα. Σε μια εποχή όπου ακόμα και το ΔΝΤ ενεργοποιεί διαδικασίες ελάφρυνσης χρέους για οικονομικά αδύναμες χώρες λόγω καταστροφής, αναμένονται θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και από τις ελληνικές τράπεζες.
  Πηγή: Newmoney.gr
  Επιμέλεια: Κωστής Πλάντζος


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Μέτρα για 1,7 εκατ. μισθωτούς, 700.000 ελ. επαγγελματίες & 800.000 επιχειρήσεις Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top