728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

  Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19-ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

  Στη διαχείριση κρίσεων σημαντικό ρόλο έχει η συμμετοχή της κοινωνίας. Κανένα επιτελικό σχέδιο δεν μπορεί να πετύχει αν δεν έχει διασφαλίσει τη συμμετοχή των πολιτών στην εφαρμογή του.  Ο πανικός και η ψυχραιμία περνούν μέσα από τη γνώση, τη διαφάνεια και την εφαρμοσιμότητα, που θα επιτύχει ο κάθε σχεδιασμός. Η επιδημία του Covid19 είναι πεδίο εφαρμογής των παραπάνω  και θα αποτελέσει
  δύσκολη άσκηση για τις λεγόμενες ανεπτυγμένες κοινωνίες. Η τελευταία μεγάλη επιδημία του ιού Ebola αποτέλεσε σκληρή δοκιμασία για τις χώρες της Αφρικής , άφησε όμως πολλές γνώσεις και εμπειρίες για όλους.
  Το πρώτο πράγμα που έχει να αντιμετωπίσει μια χώρα είναι οι μύθοι και οι φήμες γύρω από τον τρόπο μετάδοσης  και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν. Η υπερπληροφόρηση πολλές φορές δημιουργεί σύγχυση και μπορεί να βλάψει δυνητικά τη δημόσια υγεία. Ο ρόλος της πολιτείας εδώ είναι καθοριστικός. Κάθε οργανωμένο κράτος οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα – βάσει στοιχείων, τους πολίτες του και να έχει την πρωτοβουλία της συστηματικής ενημέρωσης. Το σημαντικό είναι να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια τόσο στο πεδίο της πληροφόρησης  όσο και των απαραίτητων αποτρεπτικών μέτρων. Η πληροφορία οφείλει να φτάνει και στον πλέον απομακρυσμένο πολίτη. Η τακτική υπεύθυνη ενημέρωση σε καθημερινή βάση πριν περάσει ο ιός την πόρτα μας, όπως ήδη προοιωνίζεται από υπεύθυνα χείλη, θα δημιουργήσει το υπόβαθρο αξιοπιστίας, που είναι απαραίτητο σε παρόμοιες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες που θα αναζητήσουν την ορθή πληροφόρηση.
  Η δημιουργία συμμάχων πληροφόρησης είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Σήμερα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν εύφορο έδαφος  αν αξιοποιηθούν κατάλληλα. Η ενημέρωση σε στοχευμένα κοινά για τα μέτρα προστασίας αποτελεί έναν εφικτό στόχο, που μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ξεχωρίζουν εύκολα τα σχολεία και αυτοί που προστρέχουν στα επείγοντα των νοσοκομείων για βοήθεια. Τα παιδιά είναι άριστοι πομποί μηνυμάτων προς τις οικογένειές τους και ταυτόχρονα εισέρχονται στον κόσμο της ευθύνης αναπτύσσοντας αισθήματα προστασίας προς το κοινωνικό σύνολο. Από την άλλη πλευρά οι επισκέπτες των επειγόντων στα νοσοκομεία αποτελούν από τη φύση τους κατάλληλο κοινό για την πρόσληψη μηνυμάτων , που αφορούν την προσπάθεια να μετριάσουν τις επιπτώσεις στην υγεία από οποιαδήποτε ασθένεια.
  Οι διεθνείς υγειονομικοί κανονισμοί (IHR 2005) και το πλαίσιο για την ετοιμότητα σε πανδημία γρίπης  (PIP) αποτελούν ένα καλό εργαλείο συνδρομής  στη διαχείριση ενός επερχόμενου κινδύνου. Επίσης θα ήταν ωφέλιμη η συνεργασία με προσωπικότητες διεθνούς κύρους που από θέσεις ευθύνης διαχειρίστηκαν κρίσεις  (Ebola,Mers κ.α.)  όπως η M.Chan, o D.Nabbaro,  η S. Jakab και άλλοι.
  Η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ειδικών είναι  ιδιαίτερης σπουδαιότητας , όσο και η νομοθετική προετοιμασία μέτρων που μπορεί να καταστούν αναγκαία στην περίπτωση κατά την οποία  θα υπάρξει αιφνιδιαστική έξαρση κρουσμάτων (βλ. Ιταλία). Γι’ αυτό και η εξαγγελία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου από την κυβέρνηση αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσιαστικής αποτροπής.
  Ένα τρίτο ζήτημα στο οποίο θα χρειαστεί η προετοιμασία, η εκπαίδευση και η συμμετοχή της κοινωνίας είναι ο στιγματισμός των ανθρώπων που πιθανά θα ασθενήσουν από τον  Covid19. Ο κίνδυνος στιγματισμού μπορεί να αποτρέψει ανθρώπους από την αναζήτηση της κατάλληλης ιατρικής φροντίδας  με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.
  Κλείνοντας αξίζει να συνοψίσουμε τις βασικές αρχές  χάρη στις οποίες θα μπορέσει να επιτευχθεί η συμμαχία και η εμπλοκή της κοινωνίας σε μια πιθανή εμφάνιση της επιδημίας στη χώρα μας. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις επίσημες αρχές της πολιτείας είναι θεμελιώδης. Η πληροφόρηση και οι συμβουλές πρέπει να συντονίζονται με την εξέλιξη του φαινομένου. Ο προληπτικός συντονισμός των εμπλεκομένων καθησυχάζει τις ανησυχίες των πολιτών. Η τακτική και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού πρέπει να περιλαμβάνει και τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για τη νόσο. Η πρόληψη φημών και μύθων αντιμετωπίζεται με την έγκαιρη και κατάλληλη επικοινωνία. Οι κοινωνίες  πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά της αντιμετώπισης του κινδύνου.  Η αξιοποίηση των μέσων ενημέρωσης, των δημοσιογράφων, των πιθανών ευεργετών, των επιστημονικών συλλόγων, των κοινωνικών φορέων και γενικότερα όσων αποτελούν αξιόπιστα την κοινωνία  των πολιτών είναι βασική για την αποτελεσματική προετοιμασία στη διαχείριση ενός επερχομένου κινδύνου.
  Ο Δημήτρης Κρανιάς διετέλεσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19-ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top