728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019

  Πέθανε ο Τάσος Καραμέλης-Συγκίνηση σε Αργολίδα και Ηλεία

  Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Καραμέλης, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Πελαργός» το οποίο για δεκαετίες λειτουργούσε στη Νέα Κίο.
  Ο Τάσος Καραμέλης, ήταν γιος του ιδρυτή του εργοστασίου Γεράσιμου Καραμέλη, πρόσφυγα από την Κίο της Μικράς Ασίας. Στα 17 του χρόνια, ένα μήνα μετά την κήρυξη του πολέμου,
  ο Τάσος Καραμέλης μαζί με τη μητέρα του Μαρίκα, ανέλαβαν τον «Πελαργό» αφού πέθανε ο πατέρας του.
  Για πολλές δεκαετίες κατάφερε να κρατήσει το εργοστάσιο το οποίο ταυτίστηκε με την οικονομική ζωή όχι μόνο της προσφυγικής κωμόπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
  Το 2011, ο Τάσος Καραμέλης εξέδωσε το βιβλίο «Ο Πελαργός της Νέας Κίου» το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του εργοστασίου.
  Εκτενές είναι το αφιέρωμα στον Τάσο Καραμέλη από την ηλεκτρονικη ιστοσελίδα της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ. Στην ιστοσελίδα patrisnews.com αναφέρονται τα ακόλουθα:
   «Έρχομαι τακτικά εδώ και μπορώ να πω ότι πιο πολλοί είναι οι φίλοι μου εδώ, παρά στο Ναύπλιο», είχε πει τον Ιανουάριο του 2013 ο 89χρονος τότε Αναστάσιος Καραμέλης ο μεγάλος ευεργέτης του Ηλειακού Κάμπου, όταν είχε επισκεφθεί τη Γαστούνη όπου ο Δήμος Πηνειού τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Χθες η γη της Αργολίδας αγκάλιασε τον Τάσο Καραμπέλη που πέρασε στην αιωνιότητα.
  Ο Αναστάσιος Καραμέλης, ο ιδρυτής της βιομηχανίας ΠΕΛΑΡΓΟΣ στη Γαστούνη, ο οικονομικός ευεργέτης της περιοχής του Κάμπου, «ο άνθρωπος που συνέβαλε στην δημιουργία νέων συνθηκών
  ζωής στην περιοχή μας», όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του ο πρ. δήμαρχος Κώστας Λούρμπας, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο το πρωί και η κηδεία του μεγάλου ευεργέτη έγινε χθες Κυριακή στο Κοιμητήριο Ναυπλίου.
  «Καραμέλειο Γυμναστήριο»
  Η συμβολή του Μικρασιάτη Τάσου Καραμέλη στην εξέλιξη της περιοχής, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, υπήρξε καθοριστική. Αυτό αναγνωρίσθηκε επίσημα από τον πρώην Δήμαρχο Γαστούνης Κώστα Λούρμπα, ο οποίος στον πρόλογο του βιβλίου του Τάσου Καραμέλη «Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ» τον αποκαλεί «ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ», τόσο για την κατασκευή, λειτουργία και προσφορά της βιομηχανίας, αλλά και γιατί ακόμα και πρόσφατα έδειξε εμπράκτως την αγάπη του για τον τόπο. Στήριξε πάντοτε τα ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ Γαστούνης και αν η Γαστούνη έχει υδραγωγείο σε λειτουργία το έχει από τον Αναστάσιο Καραμέλη.
  Όπως είναι γνωστό το 2003 πρόσφερε δωρεάν έξι στρέμματα, σε σύνολο 12, για να γίνει το Κλειστό Γυμναστήριο, απέναντι από το εργοστάσιο. Εξ άλλου και η αδελφή του Καίτη Καραμέλη πρόσφερε πολλά στα πολιτιστικά της Γαστούνης, ο δε σύζυγός της Θάνος Δημόπουλος συνδεόταν από παλιά με τη Γαστούνη, αφού ήταν Χημικός του εργοστασίου της Εταιρείας Οίνων και Οινοπνευμάτων στη Γαστούνη.
  Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαστούνης, εκτιμώντας αυτή τη χειρονομία, καθώς και τη γενικότερη προσφορά του, στη συνεδρίαση της 13ης/9/2006, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να ονομαστεί προς τιμήν του ‘’ΚΑΡΑΜΕΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ’’. Έτσι έγινε πράξη η ρήση του Θουκυδίδη: ‘’Ανδρών αγαθών έργω γενομένων, έργω και δηλούσθαι τας τιμάς’’.
  Η αρχή «Πελαργού»
  Ο Κώστας Λούρμπας στην ανάρτησή του στο f/b, αναφέρει: «Ο ίδιος ο Τάσος Καραμέλης στο βιβλίο του «Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ», μεταξύ άλλων, αναφέρει:
  «Ο πατέρας μου Γεράσιμος Καραμέλης (1886-25/11/1940) γεννήθηκε στην Κίο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας, όπου ήταν Κοινοτικός «Άρχων» και είναι ο πρώτος Μικρασιάτης πρόσφυγας, που ήρθε στο Ναύπλιο στα τέλη του 1922. Το 1921 είχε τιμηθεί από το Ελληνικό Υπουργείο Στρατιωτικών, με υπογραφή του Ελευθερίου Βενιζέλου, για τη συμμετοχή του στον Ελληνοτουρκικό και Ελληνοβουλγαρικό πόλεμο 1912-13. Στην Κίο είχε κατάστημα εμπόρου και ήταν Κοινοτικός Σύμβουλος (Άρχων, όπως έλεγαν τότε). Στο Ναύπλιο άνοιξε παντοπωλείο και συνεργαζόταν με Κωνσταντινοπολίτες χονδρεμπόρους της Αθήνας και Πειραιά. Γνώριζε Γαλλικά και Τούρκικα. Σύζυγός του ήταν η Μαρίκα Φιλιππίδου του Νικολάου και της Λίζας, απόφοιτος της Γαλλικής Οικοκυρικής Σχολής Προύσσας. Απέκτησαν τρία παιδιά: Την Καίτη, τον Τάσο και την Έλλη. Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο Ναύπλιο και οραματίστηκε μια Νέα Κίο στην Αργολίδα, συνέβαλε δε τα μέγιστα στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου. Η πρότασή του έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή Αποκατάστασης προσφύγων και έγινε πραγματικότητα.
  Ο Αναστάσιος Καραμέλης που το 2013 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Πηνειού
  Στο παλιό Ιπποφορβείο του Ι. Καποδίστρια, με κατάλληλη διαμόρφωση, στεγάστηκε το πρώτο Κονσερβοποιείο «ΠΕΛΑΡΓΟΣ». Στη Νέα Κίο ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κίο της Βιθυνίας, αλλά και από τις περιοχές της Σμύρνης. Για την όλη δράση του, κυρίως όμως για τη δημιουργία του Κονσερβοποιείου και του Μεταξουργείου, που έδωσε δουλειά στους πρόσφυγες, ο Υπουργός Πρόνοιας Εμμ. Εμμανουηλίδης (4/7/1928- 22/12/1930), διόρισε το Γεράσιμο Καραμέλη ως μέλος του τοπικού συμβουλίου Πρόνοιας και Στέγασης των προσφύγων. Η Νέα Κίος και οι κάτοικοί της του οφείλουν πολλά.
  Στις 26/5/1930 ιδρύθηκε η Ναυπλιακή Εταιρεία Κονσερβών με Πρόεδρο το Γεράσιμο Καραμέλη, ο οποίος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στο Ναύπλιο και εκλεγόταν συνέχεια Δημοτικός Σύμβουλος. Το εργοστάσιο συνεχώς βελτιωνόταν και αργότερα ο Γερ. Καραμέλης έγινε ο κύριος μέτοχος, στη δε Δ.Ε.Θ το 1936 απέσπασε χρυσό μετάλλιο. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα μου στις 25/11/1940, άρχισα να ασχολούμαι και εγώ με το εργοστάσιο από ηλικίας 17 ετών.
  Το 1968 στη Γαστούνη
  Το 1968 αγοράσαμε αρχικά την έκταση 11 στρεμμάτων στη Γαστούνη του συμβολαιογράφου Σταμάτη Μαργαρίτη και με την εταιρεία «ΒΙΟΤΕΡ» αρχίσαμε την 1/4/1968 την κατασκευή νέου Κονσερβοποιείου στη Γαστούνη, το οποίο άρχισε να λειτουργεί από 17/7/1968. Με την πάροδο του χρόνου γίνονταν βελτιώσεις και επεκτάσεις του εργοστασίου, η δε συνεργασία με τους ντόπιους αγρότες και φορείς συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Άλλαξε η μορφή του τόπου και η θέση των κατοίκων γενικά. Μια κοινωνία ολόκληρη επηρεάστηκε από αυτή την εξέλιξη σε όλες τις εκδηλώσεις… Τα παλιά πλίθινα σπίτια αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα, οι οικοσυσκευές, τα ενδύματα, η μόρφωση, η διασκέδαση, ο πολιτισμός, οι ανέσεις γενικά της ζωής, έγιναν προσιτές σε όλους.
  Η καλλιέργεια κυρίως της βιομηχανικής τομάτας αποτελεί σταθμό στην πορεία της Γαστούνης και της Ηλείας και την οικονομική βελτίωση των παραγωγών, οι οποίοι κατά κύριο μέρος ήταν απόγονοι
  Μικρασιατών προσφύγων.
  Τον Ιούνιο του 1989 το εργοστάσιο πωλήθηκε στoν ΣΤΑΡ Ιταλίας, με κύριο συνεργάτη τον Γ. Κίκιζα, ιδιοκτήτη της μακαρονοποιίας «ΜΕΛΙΣΣΑ». Το 2000 το εργοστάσιο αγοράστηκε από την «ΕΛΑÏΣ» και η φίρμα «ΠΕΛΑΡΓΟΣ» αντικαταστάθηκε από την «PUMΜARO», σήμερα δε είναι ιδιοκτησία «ΕΛΑÏΣ-UNILEVER HELLAS».» (φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κώστα Λούρμπα)

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Πέθανε ο Τάσος Καραμέλης-Συγκίνηση σε Αργολίδα και Ηλεία Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top