728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

  "Ανάπλι πρωτεύουσα πόλη των εορτασμών το 2021" Γράφει ο Κώστας Καράπαυλος Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Ναυπλίου με το “Ανάπλι εμπρός!”

  Ο πιο σπουδαίος για εμένα Άνθρωπος που έχω γνωρίσει, ο πατέρας μου, μου είχε διηγηθεί τις μέρες δόξας και συγκίνησης στ΄Ανάπλι το 1930. Η πόλη γιόρταζε τότε την εκατονταετηρίδα από την ανεξαρτησία του έθνους. Εκείνη την εποχή όμως υπήρχαν ακόμα άνθρωποι εν ζωή που είχαν γνωρίσει αγωνιστές του 21. Και τα παιδιά είχαν ακούσει τις ιστορίες από τους παππούδες τους.

  Εγώ ο ίδιος έχω ζήσει στ΄Ανάπλι τις εορτές των 150 χρόνων από την Επανάσταση. Εν μέσω δικτατορίας έγιναν τότε οι σημαιοστολισμοί, οι διαλέξεις των γνωστών τοπικών “εθνικοφρόνων” ομιλητών, οι παιανισμοί της μπάντας, οι δοξολογίες . Δυστυχώς το κιτς τότε είχε επικρατήσει εν μέσω των εθνικοχριστιανικών κυρίαρχων ιδεωδών. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και εις Ναυπλιεύς που να θυμάται να έγινε κάτι το ουσιαστικό και σπουδαίο στους τότε εορτασμούς. Λησμονήθηκαν αυτοί χωρίς η πόλη μας, που είχε παίξει πρωτεύοντα ρόλο στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, να είναι η πρωταγωνίστρια πόλη των τότε εορτασμών με κάτι το ιδιαίτερο.
  Πέρασαν 48 ολόκληρα έτη από τότε. Τα παιδιά του τότε απέκτησαν άσπρα μαλλιά. Σε δύο μόλις χρόνια θα γιορτάσουμε τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση.
  Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμφυσήσουμε στην κοινωνία την συγκίνηση και το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας που έζησαν οι πατεράδες μας και παππούδες μας το 1930.
  Είναι το πλέον πιθανόν και αυτοί οι εορτασμοί να έχουν την τυπικότητα των εορτασμών του 1971.
  Αν σήμερα δεν σκεφτούμε το κάτι το ιδιαίτερο. Αν σήμερα δεν ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε.
  Κατά την ταπεινή γνώμη ενός απλού Συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας Ναυπλίου, απαιτείται οι εορτασμοί να συνδυάσουν τέσσερα στοιχεία-ζητούμενα.
  ΠΡΩΤΟΝ: Πρέπει να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση. Κάτι το υπερβατικό και συγκλονιστικό. Κάτι που τα σημερινά παιδιά θα μπορούν να  διηγούνται με συγκίνηση στα εγγόνια τους μετά από δεκαετίες.
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η καλύτερη τιμή που μπορούμε να αποτίσουμε στους ήρωες, που μας έδωσαν την
  ελευθερία, είναι να αποδείξουμε ότι ο αγώνες και οι θυσίες τους δεν πήγαν άδικα. Ότι οι σημερινοί απόγονοί τους γεύονται τους καρπούς της ελευθερίας που μας προσέφεραν. Ότι εν τέλει δεν μένουμε στάσιμοι. Αλλά   προοδεύουμε. Είναι. θαρρώ, η ευκαιρία να μείνει κάτι στην πόλη και στην τοπική κοινωνία με την ευκαιρία των εορτασμών. Ότι οι εορτασμοί αυτοί είναι κάτι το ζωντανό που αφορά και το σήμερα. Τι πιο ωραίο από το να απολαμβάνουμε τα επόμενα χρόνια κάτι που θα μείνει στην πόλη λόγω και εξ αιτίας των εορτασμών;
  ΤΡΙΤΟΝ: Είναι μεγίστη ευκαιρία σε δυο χρόνια να αναδείξουμε ότι ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, δεν αφορούσε μόνον το δικό μας έθνος, αλλά όλη την ανθρωπότητα. Διότι το Ελληνικό πνεύμα και ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός, αυτή καθαυτή η δημοκρατία και η φιλοσοφία στηρίζονται στην Ελλάδα. Και να αναδείξουμε ταυτόχρονα την μεγάλη βοήθεια που προσέφερε στον Αγώνα της ανεξαρτησίας μας  το φιλελεύθερο πνεύμα που κυριάρχησε στις προηγμένες κοινωνίες της εποχής και
  ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά πρέπει η υπόθεση των εορτασμών των διακοσίων χρόνων να γίνει κτήμα όλης της τοπικής κοινωνίας. Να το νοιώσουμε όλοι ότι πρέπει και δυνάμεθα να κάνουμε κάτι το συγκλονιστικό που θα μας σημαδέψει τα επόμενα χρόνια.
  Κάποιες σκέψεις μου σε σχέση με τους εορτασμούς, που βασίζονται και στα τέσσερα παραπάνω ζητούμενα:
  1.  Ο πυρήνας των εορτασμών στ΄Ανάπλι, την πρώτη πρωτεύουσα, πρέπει να είναι κάτι τις που να μην έχει ματαγίνει.
  Ζητάμε από το Μουσείο του Λούβρου και φέρνουμε σαν προσωρινά εκθέματα  έστω και για έναν μήνα, τα δύο εμβληματικά έργα που συγκίνησαν την Ευρώπη και μετέστρεψαν τις ανθελληνικές πολιτικές των μεγάλων τότε δυνάμεων. Ζητάμε να μας έλθουν εδώ για πρώτη φορά η“Σφαγή της Χίου”  και η  “Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου” του Ευγένιου Ντελακρουά. Οι πίνακες αυτοί μεταφέρονται προς έκθεση επί ένα μήνα στην πρώτη πρωτεύουσα, έναν άλλο μήνα στην  σημερινή πρωτεύουσα και ακόμα έναν στην Χίο και στο Μεσολόγγι. Είναι άπιαστο όνειρο; Δεν νομίζω να μας το αρνηθούν, εάν το αίτημα γίνει από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (εδώ την είχαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά παρακάθισε σε γεύμα με την συγκεκριμένη τοπική ηγεσία). Γιατί οι Γάλλοι να αρνηθούν μια τέτοια προσφορά στο έθνος που εορτάζει τα διακόσια χρόνια από την Επανάστασή του; Αρκεί να ζητήσει αυτήν την προσφορά όλος ο λαός μέσω του προέδρου.
  Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποδεχθούμε αυτούς τους πίνακες της ασύλληπτης αξίας είναι από τώρα να εξασφαλίσουμε ότι το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης διαθέτει συστήματα υψηλής ασφάλειας.
  2.    Μισό εκατομμύριο Ελληνόπουλα, μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, παίρνουν το τραίνο και διατρέχουν τους τόπους στους οποίους διαδραματίσθηκαν τα σημαίνοντα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.  Δερβενάκια, Αργος, Ανάπλι, Μύλοι, Τρίπολη. Ξεναγούνται στους ιερούς για το έθνος τόπους. Προσλαμβάνουν τον ηρωισμό στις μάχες, περπατάνε στα χνάρια των ηρώων.
  Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό, είναι να γίνουν τώρα τα έργα για να είναι δυνατή η διέλευση των συρμών των τραίνων
  3.  Η πόλη όλη προετοιμάζεται να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλες. Οι δρόμοι και οι οικίες των ηρώων σηματοδοτούνται. Τα δημόσια κτήρια που έπαιξαν τότε ρόλο αναδεικνύονται. Οι ξεναγήσεις είναι καθημερινές. Οι σκιές και τα χνάρια των ηρώων στ΄Ανάπλι είναι παρόντα το 2021 και πάντοτε έκτοτε.
  Η προετοιμασία όμως για αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τώρα
  4.  Στην πόλη μας διοργανώνοντα δύο -τρία εξαιρετικά συνέδρια με ειδικές θεματικές, διεθνούς ενδιαφέροντος. Θα έλεγα ότι κάλλιστα μπορούμε να διοργανώσουμε κάποια συνέδρια που να αφορούν τον φιλελληνισμό. Διαθέτουμε κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναδειχθούμε εμείς ως ο πόλος τέτοιων μεγάλων και σημαντικών συνεδρίων. Στην πόλη μας σκοτώθηκε, δυστυχώς από φίλια πυρά, ο ανεψιός του Τζωρτζ Ουάσιγκτων, ο  William Townshend Washington. Στην Πρόνοια θάφτηκε ο Βάσιγκτων, όπως τότε τον έλεγαν οι Ελληνες συναγωνιστές του. Στα μέρη μας έζησε και αγωνίστηκε ο σπουδαίος Αμερικανός ιατρός-χειρουργός Samuel Howe, πρωτεργάτης αργότερα για την κατάργηση της δουλείας στις Η.Π.Α.  Είμαι βέβαιος ότι η Αμερικάνικη πρεσβεία θα ενδιαφερόταν να βοηθήσει σε ένα τέτοιο συνέδριο στ΄ Ανάπλι. Αρκεί από τώρα να αρχίσουμε να το προετοιμάζουμε. Και, νομίζω, ότι ειδικός προσκεκλημένος θα έπρεπε να ήταν ο Πρόεδρος της μικρής Αϊτής, της χώρας, που πρώτη απ΄όλες αναγνώρισε την Ανεξαρτησία της Ελλάδος.
  5.   Το 2021, έχουμε έτοιμη και παρουσιάζουμε την δεύτερη Γραφή της Ναυπλίας  του Λαμπρινίδη, που ο ίδιος την έχει παραδώσει στην πόλη και όχι σε κάποιο Σωματείο πριν από εκατό και πλέον έτη. Ας ξεχάσουμε για μια χρονιά τα πυροτεχνήματα για να εξοικονομήσουμε τα κονδύλια ώστε να πράξουμε το σημαίνον και σπουδαίο για την δικιά μας ιστορία εν όψει των διακοσίων ετών.
  6.   Προετοιμαζόμαστε από τώρα για μια τοπική πολιτιστική έκρηξη το 2021. Για εκδηλώσεις που να έχουν σχέση με την ελευθερία. Τοπικές χορωδίες, μπάντες, θεατρικά σχήματα, σωματεία, χορευτικές ομάδες και εργαστήρια, Λαογραφικό Ίδρυμα και φορεσιές της εποχής, τυπογραφία και επαναστατικές  εφημερίδες. Όλοι από τώρα κινητοποιούμεθα. Εβδομάδα να μην περάσει χωρίς κάτι το σημαντικό στην πόλη. Όλο αυτό θέλει οργάνωση. Θα πρότεινα να το αναθέσουμε στον Θοδωρή Γκόνη.
  7.   Αθλητισμός. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής του κόσμου έχει πολύ όμορφες παιδικές αναμνήσεις από το Ναύπλιο και την περιοχή μας.  Ξεκινάμε την κατασκευή ενός στολιδιού κλειστού γηπέδου. Μεταφέρουμε τα γήπεδα αντισφαίρισης στην Παραλιακή και διοργανώνουμε το 2021 ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός με τα τρία αθλήματα, στα οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι τρεις καλύτεροι αθλητές στην υφήλιο το έτος 2021. Ο Αντετοκούνμπο στο μπάσκετ, ο Τσιτσιπάς, στο τένις και ο  Παπαστάμος στην κολύμβηση. Τρία Ελληνόπουλα, πρώτοι στον κόσμο στο αγώνισμά του ο καθείς. Το 2021. Και στ΄Ανάπλι και οι τρεις μαζί για την δόξα των Ελλήνων τη σύγχρονη εποχή.
  Ονειρεύτηκα  αρκετά και μεγαλεπήβολα. Ίσως κάποια από αυτά, γιατί όχι και όλα, να μπορούν να γίνουν. Και είναι προτάσεις που φαίνονται πολύ μεγάλες για τα κυβικά μας, αλλά και η επέτειος των 200 ετών δεν είναι μικρή. Πρέπει να πράξουμε κάτι το αντάξιό της
  Όμως η προετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει από χθες.
  Και φοβάμαι ότι αυτοί που πρέπει να λάβουν τις πρωτοβουλίες είναι τόσον υπερόπτες που θα προσκολληθούν στα τυπικά επειδή τα υπερβατικά τα εξέφρασα εγώ που δεν με πάνε. Ελπίζω ότι ακόμα και εάν δεν ακολουθήσουν τα δικά μου, θα σκεφτούν αυτοί κάτι το σπουδαίο. Μπορούν; Μαζί τους κι εγώ σε αυτή την περίπτωση
  Δυστυχώς ούτε καν συζήτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν μερικούς μήνες την πρόταση του Μπάμπη Αντωνιάδη για την σύσταση μιας επιτροπής για να προετοιμάσει τους εορτασμούς. Συνεχίζουμε και αδρανούμε. Χάνεται πολύτιμος χρόνος.
  Σκέφτομαι εάν αξίζει τον κόπο να  επαναφέρουμετην  πρόταση αυτή του Μπάμπη αλλά και αυτά που εγώ εδώ εκφράζω για συζήτηση στο Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Ναυπλίου
  Κώστας Καράπαυλος
  Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Ναυπλίου
  με το “Ανάπλι εμπρός!”

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: "Ανάπλι πρωτεύουσα πόλη των εορτασμών το 2021" Γράφει ο Κώστας Καράπαυλος Σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Ναυπλίου με το “Ανάπλι εμπρός!” Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top