728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

  Νέο ΚΑΣ και στο βάθος Γιώργος Διδασκάλου στην προεδρία

  Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου και ο ρόλος που θα παίξει ο Γιώργος Διδασκάλου αποτελεί τον βασικό κορμό του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα ethnos.gr όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:
  Η βιασύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ
  να ανακοινώσει τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εν όψει της συνεδρίασης της 20ής ή 21ης Αυγούστου, μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι το Ελληνικό θα βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης
  Για το θέμα του Ελληνικού είχε μιλήσει μετ' επιτάσεως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήδη στην πρώτη της συνάντηση με τους δημοσιογράφους (1/8), ξεκαθαρίζοντας ότι θα φέρει άμεσα την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προς εξέταση στα κορυφαία όργανα, δηλαδή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).
  Μπορεί, λοιπόν, να στοιχηματίσει κάποιος ότι στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, που αναμένεται την Τρίτη ή την Τετάρτη (20 η 21 Αυγούστου), το Ελληνικό θα βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Αυτός είναι και ο λόγος για την εσπευσμένη ανακοίνωση των νέων συνθέσεων του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ, σε ΦΕΚ της 13ης Αυγούστου; Η ακολουθία των ημερομηνιών και η βιασύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ (που είχε άλλωστε ζητήσει τις παραιτήσεις των προηγούμενων μελών των Συμβουλίων, η θητεία των οποίων έληγε κανονικά στις 5 Δεκεμβρίου του 2020) μας επιτρέπουν να το εικάσουμε.
  Από τα 17 μέλη του ΚΑΣ στη νέα του σύνθεση επανέρχονται εκ του νόμου οι Ελ. Σβολοπούλου (νομική σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΠΟΑ), Π. Βελένη (προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ), Αμ. Ανδρουλιδάκη (προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ).
  Οι «καινούργιοι» είναι ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου, που εκ του νόμου και του ρόλου του θα προεδρεύει των Συμβουλίων, καθώς και οι: Αν. Κουμούση (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας), Ολ. Βικάτου (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος), Ελ. Τσιγαρίδα (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας), Β. Παπαδοπούλου (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας), Μ. Τιβέριος (Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας – Ακαδημαϊκός), Ν. Πούλου (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Αικ.Κυπαρίσση-Αποστολίκα (αρχαιολόγος, επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠ.ΠΟ.Α),   Ευγ. Γατοπούλου (επίτιμη Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης του ΥΠ.ΠΟ.Α), Θ. Γαλάνη (αρχιτέκτονας μηχανικός – πολεοδόμος - χωροτάκτης, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
  Από την προηγούμενη σύνθεση του ΚΑΣ διατηρούνται οι Ελ. Μπάνου (αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών), Ν. Σταμπολίδης (καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης), Εμ. Κορρές (ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), Βλ. Κουμούσης (πολιτικός μηχανικός, καθηγητής Δομοστατικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου).
  Αυτή είναι, λοιπόν, η νέα σύνθεση του ΚΑΣ που συγκροτείται βάσει του Ν. 3028/02, του αρχαιολογικού νόμου δηλαδή που είχε ψηφιστεί το 2002 επί υπουργίας στο ΥΠΠΟ του Ευάγγελου Βενιζέλου με γενική γραμματέα τότε τη σημερινή υπουργό. Η κυρία Μενδώνη γνωρίζει, συνεπώς, πολύ καλά ότι το άρθρο 50 του νόμου με το οποίο ορίζεται η σύνθεση του ΚΑΣ, διευκρινίζει -μεταξύ άλλων- ότι τα μέλη πρέπει να είναι:
  α) Πέντε αρχαιολόγοι προϊστάμενοι περιφερειακών ή ειδικών περιφερειακών οργανικών μονάδων του υπουργείου Πολιτισμού επιπέδου διεύθυνσης με ειδικότητες που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του ΚΑΣ, αναπληρούμενοι από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα.
  β)  Επτά καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ΑΕΙ ή ανάλογης βαθμίδας ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων ή άλλους έγκριτους επιστήμονες, υπαλλήλους ή μη του υπουργείου Πολιτισμού, με υπερδεκαετή επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην Αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη συντήρηση αρχαιοτήτων, την ιστορία της τέχνης, τη γεωλογία, την επιστήμη και τεχνική των υλικών, τη δομοστατική, την εδαφομηχανική ή άλλη επιστήμη σχετική με την προστασία των αρχαίων μνημείων και χώρων, αναπληρούμενους από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα.
  Από τα 17 μέλη του ΚΑΣ στη νέα του σύνθεση επανέρχονται εκ του νόμου η νομική σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΠΟΑ και οι γενικές διευθύντριες αρχαιοτήτων και αναστήλωσης αρχαίων μνημείων.

  Υπό τον νέο γενικό γραμματέα Γεώργιο Διδασκάλου, θα είναι πολλά μέλη προηγούμενων ΚΑΣ, και ανάμεσά τους ο ακαδημαϊκός και αρχαιολόγος Μιχάλης Τιβέριος, οι έφοροι αρχαιοτήτων Ελένης Μπάνου, Αναστασία Κουμούση, Ολυμπία Βικάτου, ο καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης, ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλης Κορρές, ο μηχανικός Βλάσσης Κουμούσης, καθηγητής Δομοστατικής του ΕΜΠ και ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Πανέτσος, καθηγητής αρχιτεκτονικής και αστικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

  Στα μέλη του ΚΑΣ ανήκουν και οι Μπετίνα Τσιγαρίδα (Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας), Βαρβάρα Παπαδοπούλου (Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας), Ναταλία Πούλου (Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Αικατερίνη Κυπαρίσση- Αποστολίκα (αρχαιολόγος, επίτιμη Διευθύντρια του ΥΠ.ΠΟ.Α που έχει υπηρετήσει ευδοκίμως ως Διευθύντρια Προϊστορικών- Κλασικών Αρχαιοτήτων),   και Ντόρα Γαλάνη(αρχιτέκτονας μηχανικός – πολεοδόμος - χωροτάκτης, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Νέο ΚΑΣ και στο βάθος Γιώργος Διδασκάλου στην προεδρία Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top