728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019

  Άρχισε ο διάλογος για το φυσικό αέριο και για την Αργολίδα

  Στην Κόρινθο, το Αργος, το Ναύπλιο και την Τρίπολη θα πάει μέσω του αγωγού που έχει φθάσει στη Μεγαλόπολη, ενώ στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη θα φθάνει υγροποιημένο αέριο (LNG) με φορτηγά διανομής από τη Ρεβυθούσα και θα αποθηκεύεται σε σταθμούς που θα φτιαχτούν.Αυτά συμφώνησαν χθες σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας η νέα περιφερειακή
  αρχή Πελοποννήσου με επικεφαλής τον εκλεγέντα περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) με επικεφαλής τη διευθύνουσα σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ. Στη συνάντηση μετείχαν ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής από όλους τους νομούς της Περιφέρειας.
  Με στόχο την δημοπράτηση του έργου που αφορά την κατασκευή δικτύων για το φυσικό αέριο θα κινηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως ανέφερε μετά την σύσκεψη ο νεοκλεγείς Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Στην δήλωσή του αναφέρει :
  Σήμερα έγινε σύσκεψη στο γραφείο μου, με την παρουσία εκλ. Περιφερειακών Συμβούλων από όλους τους Νομούς και εκπροσώπων της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου.
  Συνεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία κατασκευής των δικτύων για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όλοι οι Νομοί της Περιφέρειάς μας θα εξυπηρετηθούν είτε από τον κεντρικό αγωγό, είτε με μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ σύντομα, εάν δουλέψουμε συνεργαζόμενοι- όπως και θα κάνουμε - και συγχρονίσουμε τα βήματά μας, η δημοπράτηση κατασκευής των αγωγών μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
  Αυτό είναι πολύ σημαντικό νέο, γιατί το φυσικό αέριο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, οικονομικό, για τις επιχειρήσεις κυρίως, αλλά και τις κατοικίες και, επίσης, ένα πολύ σπουδαίο πλεονέκτημα σε ζητήματα περιβάλλοντος.
  Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μαλτέζος δήλωσε μετά την σύσκεψη :
  Η έλευση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο με την υποστήριξη και τη βοήθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα δώσει πρόσβαση στους πολίτες και τις βιομηχανίες σε φτηνή, ανεξάντλητη και οικολογική ενέργεια. Ήταν πολυ σημαντική η σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη και περιφερειακών συμβούλων με τα κορυφαία στελέχη της ΔΕΔΔΑ, στην οποία αποφασίστηκε η ταχύτατη προώθηση του προγραμματος.
  Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ παρατήρησε ότι “ήταν πολύ εποικοδομητική και αποτελεσματική η συνάντηση για την πορεία του έργου” και τόνισε: “Το έργο είναι σημαντικό και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της Πελοποννήσου, ώστε να προσφέρει φθηνότερη θέρμανση και φθηνότερο καύσιμο σε οικιακούς καταναλωτές και σε επαγγελματίες και βιομηχανίες. Εχει οφέλη περιβαλλοντικά και προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί και το Σεπτέμβριο θα παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς η μελέτη κόστους - οφέλους από την εταιρεία ΔΕΔΑ, όπου θα περιγράφει λεπτομερώς το κόστος της επένδυσης, την ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και τις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την κάθε πόλη και το πώς θα υλοποιηθεί εκεί το δίκτυο. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή επέκτασης δικτύου περίπου στο 60% των δρόμων της καθεμίας από τις 6 πόλεις που συζητήσαμε και περιλαμβάνει και ένα πακέτο δωρεάν συνδέσεων για να ξεκινήσει αυτό το έργο σε οικιακούς κι επαγγελματικούς καταναλωτές”. Διευκρίνισε πως “στόχος της εταιρείας είναι από τον πρώτο μήνα κατασκευής του δικτύου να μπορούν να συνδέονται και πολίτες, ώστε να μην χρειαστεί να ολοκληρωθεί το δίκτυο στην κάθε πόλη για να συνδεθούν. Και να γίνει αυτό σταδιακά μ’ ένα σχεδιασμό που έχει και την κοινωνική διάσταση, δηλαδή το δίκτυο να μπορεί να φθάσει σε κοινωνικές δομές, νοσοκομεία, σχολεία, φτωχές περιοχές της πόλης και ταυτόχρονα να είναι κι επωφελής για την επιχείρηση, ώστε από τον πρώτο μήνα να διασφαλίσει τα έσοδα και να δημιουργήσει ένα βιώσιμο έργο από τον πρώτο κιόλας καιρό. Σήμερα ήταν πολύ εποικοδομητικό γιατί συζητήσαμε πολλών ειδών τεχνικές λεπτομέρειες αλλά και θέματα που αφορούν είτε τον κάθε δήμο ξεχωριστά, αλλά και συνολικά την Περιφέρεια και νομίζω ότι είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στη συνεννόηση και θα βοηθήσει αυτό στον προγραμματισμό μας και στην υλοποίηση του έργου”.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Άρχισε ο διάλογος για το φυσικό αέριο και για την Αργολίδα Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top