728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

  Αύξηση 16,2% στα κέρδη απο τις εξαγωγές-αποστολές των νωπών φρούτων και λαχανικών

  Ο κ Γ. Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε : 
  «Οι ελληνικές  εξαγωγές-αποστολές των νωπών φρούτων και λαχανικών κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 696,6 εκατομμύρια ευρώ, 16,2% περισσότερο σε σχέση με
  την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από INCOFRUIT-HELLAS  Αντίστοιχα οι κατ όγκο εξαγωγές-αποστολές ανήλθαν σε 1.073.798 τόνους +8,6% έναντι του 2017

  Στo οκτάμηνο αυτό , οι εξαγωγές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 4,4% στον όγκο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2017, συνολικού ύψους 168.996 τόνων, και η αξία  με μείωση -1,6% ανήλθε σε 120,793 εκατομμύρια ευρώ.
  Οι εξαγωγές φρούτων εκτοξεύθηκαν σε όγκο κατά 9,4%, και  σε αξία κατά 20,7% και ανήλθαν σε 904.802 τόνους και 575,822 εκατομμύρια ευρώ.
  Στον τομέα των φρούτων πρωτοστατούν σε αξία τα ακτινίδια με 76,5%, τα μανταρίνια με 58,4% και τα πορτοκάλια με 23,9% περισσότερο από ό, τι το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2017 και λόγω μείωσης τα μήλα με -20,5% Η υπέρμετρη αύξηση των λεμονιών οφείλεται σε ηυξημένη ζήτηση λόγω έλλειψης τροφοδότησης από ομοιπαραγωγές χώρες (ζημιές στην παραγωγή) .
  Στα  λαχανικά αντίστοιχα πρωταγωνιστεί η ντομάτα με 8,1% κατ αξία

  Εκτός όμως από την αναφερθείσα αύξηση των εξαγωγών, οι ενδείξεις από την εξαγωγή των θερινών φρούτων βάσει προσωρινών στοιχείων του ΥΠΑΑΤ ,βαίνουν με ποσοστά αύξησης  που εκτιμάται   ότι είναι της τάξεως +3% συνολικά μέχρι 31/8/2018   Οι προοπτικές είναι θετικές Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις εξέλιξης της παραγωγής των χειμερινών φρούτων και λαχανικών δείχνουν αύξηση  και η εκτίμηση είναι ότι στο τέλος του χρόνου η αύξηση κατ αξία να είναι +10% και κατ όγκο  + 8% έναντι του 2017, εφ όσον δεν υπάρξουν δυσμενή καιρικά φαινόμενα.
  Παρά ταύτα εκ της αναλύσεως των στοιχείων επιβεβαιώνεται ο αυξανόμενος  ανταγωνισμός από τις παραγωγές χωρών με ημερολογιακή συγκομιδή και καλλιέργειες που συμπίπτουν με την ελληνική παραγωγή,καταδεικνύει  την ανάγκη λήψης επειγόντων στρατηγικών μέτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε αρκετά προϊόντα.
  Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι δυστυχώς εξακολουθούν να διακινούνται από “Ελληνες και βαλκάνιους εμπόρους“ ατυποποίητα (κατ ευθεία από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές στην Χώρα μας Βαλκανικές αγορές και για ορισμένα προϊόντα σε μεγάλα ποσοστά που δεν καταγράφονται στα προσωρινά στοιχεία (χωρίς αναγγελία) με κίνδυνο εκτός τω άλλων την δυσφήμιση των ελληνικών φρούτων και λαχανικών .
  Παράλληλα υπήρξε μείωση των ,εισαγωγών το αντίστοιχο οκτάμηνο στην Χώρα μας, κατά -2,8% κατ αξία και κατά -0,6% σε όγκο με την μείωση εισαγωγών κυρίως σε λαχανικά κατά -12,2% σε αξία και κατά -7,6% σε όγκο

  Είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit  ανεξάρτητα από την έξοδο μέσω μιας συμφωνίας ή χωρίς συμφωνία τον Απρίλιο 2019 δεδομένου ότι οι εμπορικές σχέσεις θα αλλάξουν ριζικά, με τουλάχιστον συνοριακούς ελέγχους. Αυτά τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη της αγοράς, σε περίπτωση  στρεβλώσεων της, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της εξόδου στα ιδιαίτερης ευαισθησίας και φθαρτότητας των νωπών οπωροκηπευτικών.
  Ο Σύνδεσμός μας INCOFRUIT - HELLAS πιστεύει ότι ο μειωμένος όγκος και η αξία των εξαγωγών που εκπροσωπούν τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός Ευρώπης οφείλεται σε  πολλές και διαφορετικές αιτίες , μεταξύ των οποίων και φυτοϋγειονομικά εμπόδια, εκτός από άλλες υλικοτεχνικές ,οικονομικές και εμπορικές πτυχές.
  Η χώρα μας πρέπει να βρει νέες αγορές για τα προϊόντα της, καθ ότι τα επίπεδα κατανάλωσης στην Ευρώπη είναι στάσιμα και με τις τιμές  συμπιεσμένες. Το κόστος των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων  δείχνει ότι μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικό και σε συνδυασμό  με την καλή  ποιότητα ,θεωρούμε οτι μπορούμε να απευθυνθούμε και σε απομεμακρυσμένες παγκόσμιες αγορές . Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στην πλειονότητα των ασιατικών αγορών εξαιτίας φυτοϋγειονομικών φραγμών, αλλά ακόμη και όταν αίρονται τα εμπόδια αυτά, η χώρα μας συχνά αποτυγχάνει να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά έναντι άλλων χωρών  λόγω οργανωτικών έλλείψεων (η προσφορά είναι κατακερματισμένη και ανεπαρκώς προσαρμοσμένη σε αυτές τις αγορές ).
  Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες είναι σε θέση να ανταγωνίζονται  τις άλλες χώρες στις ασιατικές αγορές και η υπέρβαση των φυτοϋγειονομικών φραγμών που εμποδίζουν την πρόσβαση σε πολλές αγορές είναι προτεραιότητα  Για παράδειγμα, τα μήλα, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι με την μεγάλη ευρωπαϊκή παραγωγή όπως αυτή που έχουμε αυτή τη εμπορική περίοδο , η χώρα μας δεν μπορεί να εξάγει στην Κίνα, μια χώρα με 1,4 δισ. καταναλωτές που εφέτος η παραγωγή της θα είναι μειωμένη λόγω παγετού, ενώ η Γαλλία και η Πολωνία μπορούν.
  Ο χρόνος για άμεση κυβερνητική δράση είναι τώρα. Χρειάζεται να υπογράψουμε διμερείς συμφωνίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, με δραστηριοποίηση της διπλωματίας μας σε ανώτατο επίπεδο για να μην χαθούν αυτές οι αγορές. Το άνοιγμα νέων αγορών θεωρείται αναγκαίο για να αντισταθμιστεί η παγκοσμιοποίηση της ενδοκοινοτικής αγοράς, με έντονη την αύξηση των εισαγωγών στην Ε.Ε., καθώς και την απώλεια της ρωσικής αγοράς.
  Ως εκ τούτου, θεωρούμε  προτεραιότητα την προώθηση των εμπορικών διαπραγματεύσεων κατά τρόπον ώστε τα φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα να μην αποτελούν εμπόδιο στο εμπόριο. Επίσης θα πρέπει  να υπάρξει  βελτίωση και αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες)
        Γεώργιος Πολυχρονάκης
  Ειδικός Σύμβουλος
  INCOFRUIT – HELLAS

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Αύξηση 16,2% στα κέρδη απο τις εξαγωγές-αποστολές των νωπών φρούτων και λαχανικών Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top