728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

  Η Ανθοκομία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον «Μονόδρομος η βιομηχανοποίηση της παραγωγής για να γίνουμε ανταγωνιστικοί»

  «Η ανθοκομία είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της φυτικής παραγωγής με δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης γιατί έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αυτό της επένδυσης με την μεγαλύτερη απόδοση σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες» υποστήριξε πρίν από δύο περίπου μήνες ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε μία Ανθοκομική έκθεση.
  Σίγουρα τα όσα υποστήριξε περιέχουν μια μεγάλη δόση αλήθειας αλλά είναι δεδομένο ότι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης για να μπορέσει μια τέτοια επιχείρηση να σταθεί στα πόδια της χρειάσθηκε μεγάλος  αγώνας ,ιδιαίτερες αντοχές και άμεση προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στην Αργολίδα υπήρχαν οκτώ περίπου θερμοκήπια με τριαντάφυλλά και άλλα άνθη σήμερα έχουν μείνει μόνο δύο.
  Αναπτυξιακός
  Σε ένα από αυτά ο Δημήτρης Εξαδάκτυλος το 1989 αποφασίζει να ξεκινήσει την λειτουργία ενός θερμοκηπίου εκμεταλλευόμενος τον Αναπτυξιακό νόμο, τις οδηγίες των υπευθύνων της ΔΑΟΚ Αργολίδας αλλά το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Είναι η εποχή που το λουλούδι έχει μεγάλη ζήτηση και οι επιχειρήσεις αυτού του είδους γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.
  Σήμερα τριάντα χρόνια περίπου μετά ο Μάνος Εξαδάκτυλος που μπήκε στην επιχείρηση αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του στην Κρήτη σαν τεχνολόγος Γεωπόνος θα δηλώσει στην «Ύπαιθρο Χώρα»  : « Καθ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και ένα κομμάτι της δεκαετίας του 2000 η ανθοκομία αναπτυσσόταν με μεγάλους ρυθμούς καλύπτοντας την μεγάλη ζήτηση που υπήρχε στο
  εσωτερικό. Από το 2006 όμως και μετά άρχισαν τα προβλήματα. Εκεί ακριβώς έπρεπε να πάρεις μία απόφαση : Η να κλείσεις να προχωρήσεις κάνοντας πλέον άλλες κινήσεις. Την τελευταία δεκαετία το 60% των παραγωγών τριαντάφυλλου χάθηκαν και μαζί με αυτούς σταμάτησαν να καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα. Μόνο στην Αργολίδα χάθηκαν πάνω από είκοσι στρέμματα .». Την εποχή εκείνη πολλοί ιδιοκτήτες ξεριζώνουν το τριαντάφυλλο και επενδύουν κυρίως στο αγγούρι και δευτερευόντως στην ντομάτα .
  Αγορά
  Η αγορά δείχνει τις απαιτήσεις της και ο Μάνος Εξαδάκτυλος θα δηλώσει :
  « στα χρόνια της κρίσης έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις μας και όλα έδειξαν ότι οι εξαγωγές ήταν μονόδρομος. Ποιότητα, ποσότητα και τιμές ήταν το τρίπτυχο που έπρεπε να υπηρετήσουμε για να μπορέσουμε να βγούμε στο εξωτερικό και το κάναμε με συνέπεια. Σήμερα συνεχίζοντας την υδροπονική καλλιέργεια έχουμε εξαπλωθεί στα Βαλκάνια και φυσικά ελπίζουμε ότι μπορούμε να πάμε ακόμα πιο καλά. Απέναντι στους Ολλανδούς που είναι η μεγάλη δύναμη κερδίζουμε στον τομέα της τιμής αλλά πλέον έχουμε κάνει και μεγάλη πρόοδο στην ποιότητα.». Το συνολικό ετήσιο ύψος της παραγωγής φθάνει από 1.800.000 έως 2.500.000 τριαντάφυλλα σε μία συνολική έκταση 27 στρεμμάτων. Η απουσία νέων ανθρώπων από τις θερμοκηπιακές δραστηριότητες ερμηνεύεται ως μία άρνηση στις μεγάλες απαιτήσεις που δημιουργεί η ενασχόληση με το θερμοκήπιο αφού πάνω από όλα απαιτείται αρκετός χρόνος
  Υποδομές 
  Η επόμενη μέρα έχει ένα μόνο στόχο για τον Μάνο Εξαδάκτυλο και την οικογενειακή επιχείρηση στην οποία είναι ενταγμένος: « Για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά πρέπει να πάμε σε βιομηχανική παραγωγή. Στο θερμοκήπιο πρέπει τα πάντα να ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών,
  αισθητήρων και να γίνονται αυτόματα τα πάντα. Η χρήση της τεχνολογίας είναι μονόδρομος και για να πετύχεις την μείωση του κόστους παραγωγής πρέπει να μάθεις να την χρησιμοποιείς Να ποτίζεις όταν πρέπει να μην πετάς λιπάσματα και να γνωρίζεις πότε και πόσο θα κάνεις ψύξη η θέρμανση . Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να γίνουμε ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικοί»
  Γεγονός είναι ότι όλοι όσοι προετοιμάζονται για το μέλλον αναζητούν προγράμματα και προτάσεις που θα μειώνουν το κόστος της καλλιέργειας.
  Κλείνοντας τη συζήτηση ο Μάνος Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε και στις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων τονίζοντας ότι : «οι επιδοτήσεις με την τρόπο που δίνονται δεν είναι χρήσιμες για κανέναν και μπορεί τελικά να αποβούν μοιραίες για την επιχείρηση. Η ανθοκομία έχει ένα μέλλον λαμπρό αλλά πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν»
  Γεγονός είναι ότι  οι παραγωγοί ανθοκομικών ειδών μέσω ενισχύσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020, θα έχουν την δυνατότητα για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης, υποβάλλοντας σχέδια βελτίωσης για ενίσχυση προκειμένου να πετύχουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την αύξηση ή την αναδιάρθρωση της παραγωγής τους,


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Η Ανθοκομία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον «Μονόδρομος η βιομηχανοποίηση της παραγωγής για να γίνουμε ανταγωνιστικοί» Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top