728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

  Κωλύματα εκλογιμότητας ή κατ’ επιλογή υποψήφιοι εκτός κούρσας; -Γράφει η δικηγόρος Εφη Πλατή

  Μέσα στον κόλαφο των τροποποιήσεων που επέρχονται στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον Νόμο Κλεισθένη, βρίσκονται και τα κωλύματα εκλογιμότητας και τα ασυμβίβαστα των δημάρχων, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων και προέδρων κοινοτήτων.
  Με το άρθρο 11 του Ν. 4555/2018 αντικαθίσταται το άρθρο 14 του προγενέστερου Ν.3852/2010 και επέρχονται αλλαγές στα
  κωλύματα εκλογιμότητας και τα ασυμβίβαστατων υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού. Η διάταξη αυτή όπως εισήχθη με το Νομοσχέδιο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και όχι άδικα, καθώς αρχικά απέκλειε σε κάποιουςαιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα απολύτως το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» στον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Με την προσθήκη, ωστόσο των μεταβατικών διατάξεων, στην τελική μορφήτουεν λόγω άρθρου«τα πνεύματα φαίνεται ναηρέμησαν».
  Επί της ουσίας με την εν λόγω νομοθετική τροποποίηση «αυξάνονται» τα κωλύματα και ασυμβίβαστα με δύο τρόπους. Αφενός, αποκλείεται η συμμετοχή και η άσκηση του δικαιώματος του «εκλέγεσθαι» σε νέες ομάδες προσώπων, ενώ τίθενται σε άλλες ομάδεςδιαφορετικοί«χρονικοί περιορισμοί».Ενδεικτικά, οι συνάδελφοι δικηγόροιπου υπηρέτησαν με έμμισθη εντολή τον Δήμο την προηγούμενη των εκλογών αυτοδιοικητική περίοδο εξομοιώνονται (!) με τους γενικούς γραμματείς του Δήμουκαι φέρεται πλέον o αποκλεισμός τους από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι να αποτελεί  για τον Κλεισθένη την υλοποίηση της διαφάνειας. Κατά την αιτιολογική έκθεση καθιερώνεται για αυτές τις κατηγορίες προσώπων το απόλυτο τοπικό κώλυμα και ασυμβίβαστο...Ωστόσο, το απόλυτο, κατά την αιτιολογική έκθεση, τοπικό κώλυμακάμπτεται και γίνεται σχετικό για τις επόμενες και μόνο αυτοδιοικητικές  εκλογές…Ο ίδιος ο Νόμος περιέχει μεταβατική διάταξη που επιτρέπει αποκλειστικά για την πρώτη εφαρμογή του την συμμετοχή τους,ανπαραιτηθούν από την θέση τους πριν από την ημέρα ανακήρυξης των υποψηφίων.Οι υπόλοιποι ειδικοί σύμβουλοι και επιστημονικοί συνεργάτες γλύτωσαν από την οργή του Κλεισθένη και το απόλυτο τοπικό κώλυμα, καθώς διατηρεί απλά χρηματικό περιορισμό του Καλλικράτη των 5000ευρώ ετησίως.
  Με την τροποποίηση του Κλεισθένη νέες ομάδες προσώπων εμφανίζονται πρώτη φορά στα εκλογικά κωλύματα και ασυμβίβαστα μεταξύ των οποίων τα μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, ο Δημοτικός και Περιφερειακός Διαμεσολαβητής και ο Επόπτης Ο.Τ.Α.. 
  Τροφή για σκέψη και συζήτηση φαίνεται να παρουσιάζει η «φωτογραφική» προσθήκη που γίνεται με τον Κλεισθένηόσον αφορά τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Προϊσταμένους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές ιατρούς προΐστανται της Ιατρικής Υπηρεσίας και των Κέντρων Υγείαςκαθώς τους υπεύθυνους συντονιστές επιστημονικής λειτουργίας Κέντρου Υγείας. Ειδικότερα, με τον Ν. 4555/2018  προκειμένου να συμμετέχει κάποιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος θα πρέπει να μην έχει διατελέσει σε κάποια από τις ανωτέρω θέσεις μέσα στο δωδεκάμηνο πριν από την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιφέρεια του δήμου που επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα. Το εν λόγω κώλυμαδεν φαίνεται να εξαιρείται ρητώς από τον χρονικό περιορισμό των δώδεκα μηνών πριν την διενέργεια των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών ως γίνεται ρητά με μεταβατικές διατάξεις για τις άλλες περιπτώσεις. Σημειώνουμε ότι ο τροποποιητικός Νόμος δημοσιεύτηκε και τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2018 και όρισε τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών το Μαΐου του 2019 με ότι αυτό συνεπάγεται.
  Τα εκλογικά συστήματα στον τόπο μας έχουν αποτελέσει σημείο τριβής και πολιτικών συγκρούσεων τα τελευταία 100 χρόνια. Νομοθετώντας  η κυβέρνηση προσδοκά να ανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα του «νέου συστήματος» που έχει απολέσει στην κοινωνία με μια νέα«αριστερών προδιαγραφών κουλτουριάρικη» γραφειοκρατική παγίδα.
  Είναι προφανές ότι η εμπλοκή από οποιαδήποτε θέση το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την διενέργεια αυτοδιοικητικών εκλογών δεν αποτελεί « τεκμήριο διαπλοκής»που νομοθετικά δήθεν επιλύουν.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Κωλύματα εκλογιμότητας ή κατ’ επιλογή υποψήφιοι εκτός κούρσας; -Γράφει η δικηγόρος Εφη Πλατή Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top