728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

  Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΙΚΙΣΤΩΝ-Γράφει η δικηγόρος Εφη Πλατή

  Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αδιαμφισβήτητα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινότητας και την πρόοδο των ανθρώπων. Ας δούμε πως διαμορφώνεται το τοπίο του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και ειδικότερα των εκλογικών
  διαδικασιών μετά την ψήφιση του ν. 4555/2018 που βιαστικά και πρόχειρα τροποποιεί το προηγούμενο νομικό καθεστώς.
  Ο πρώτος γύρος των επόμενων Δημοτικών Εκλογών θα διενεργηθεί την 26/5/ 2019 και θα είναι ο απόλυτα καθοριστικός για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Στο δεύτερο γύρο της 2/6/2019 θα εκλεγούν οι Δήμαρχοι που δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων.
  Η απλή αναλογική στην εκλογή των συμβούλων είναι άλλη μια αυταπάτη. Οι αληθινές προθέσεις της διάλυσης και της ακυβερνησίας των Δήμων κρύβονται επιμελώς. Οι Δήμοι και ο εκάστοτε Δήμαρχος αποδυναμώνονται. Ο Δήμαρχος σε ελάχιστες περιπτώσεις θα έχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ας δούμε επί του πρακτέου πως αποδιοργανώνεται ένας Δήμος και γίνεται έρμαιο προσωπικών συμφωνιών, σχέσεων και συμφερόντων σε εξαιρετικά μεγαλύτερο βαθμό από ότι συμβαίνει σήμερα.
  Σύμφωνα με το νέο νόμο για την κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου ισχύουν τα κάτωθι (i) το εκλογικό μέτρο εξάγεται από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, διαιρούμενο με τον αριθμό των εδρών του κάθε δημοτικού συμβουλίου και το πηλίκο αυτό αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, (ii) o αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης (iii) οι αδιάθετες έδρες κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.
  Ας πάρουμε ένα υποθετικό παράδειγμα στο Δήμο Άργους – Μυκηνών ας υποθέσουμε ότι βρέθηκαν 28.000 έγκυρα ψηφοδέλτια και οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου είναι 41. Στο παράδειγμα εργασίας έχουμε τα κάτωθι αποτελέσματα
  Με λίγα λόγια μεγεθύνεται η μειοψηφία και δημιουργικά απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα αναφορικά με την αξία της ψήφου έκαστου πολίτη :

  Στο παραπάνω σενάριο αν τη 2η Κυριακή εκλεγεί ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΝ Α θα έχει στη διάθεσή του 15 συμβούλους από τους 41. Ενώ εάν εκλεγεί ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΝ Β θα έχει 12 συμβούλους από τους 41. Και τότε βέβαια κανένα πρόγραμμα δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί, κανένας δεν θα είναι υπεύθυνος για τα λάθη και τις παραλείψεις και η εξουσία διαχείρισης θα είναι αδιαφανής. Ο Κλεισθένης διαίρεσε την τότε κοινωνία σε περισσότερες φυλές, επέβαλε την εξόφληση των φόρων ως προαπαιτούμενο για την υποψηφιότητα σε δημόσιο αξίωμα και καθιέρωσε τον οστρακισμό (εξοστρακισμό) με τον οποίο θυμίζουμε ότι αργότερα οι Αθηναίοι εξεδίωξαν και τον Αριστείδη τον Δίκαιο. Βέβαια και η σημερινή κυβέρνηση με τον παραπάνω νόμο απαιτεί τα χρέη ενός υποψηφίου  προς το Δήμο να μην υπερβαίνουν τα 500 Ευρώ. 
  Στο νέο νόμο ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40% αντί του ενός τρίτου που ίσχυε. Εν έτει 2018 τα προσωπικά δεδομένα και η πρόσφατη υποκρισία στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου “πηγαίνουν περίπατο”.  Τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα προβλήματα. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται 2η κάλπη για τις κοινότητες που τώρα δημιουργούνται, εμπλέκονται θέματα σχετικά με τους προϋπολογισμούς και τη διοίκηση, επιτείνεται η διάχυση των ευθυνών σε σημείο της πλήρους ανευθυνότητας και δημιουργούνται διχαστικές φυγόκεντρες τάσεις. Για αυτά τα θέματα ουσίας, τις επιπτώσεις των οποίων θα βιώσουμε ως πολίτες την επόμενη ημέρα, θα επανέλθουμε. Διότι καλό είναι οι πολίτες να αναζητούν το συμφέρον τους μέσα από το συμφέρον της Πόλης τους. 

  Έφη Πλατή 
  Η Εφη Πλατή είναι μάχιμη δικηγόρος  με μετεκπαίδευση στο διοικητικό φορολογικό δίκαιο. 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΙΚΙΣΤΩΝ-Γράφει η δικηγόρος Εφη Πλατή Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top