728x90 AdSpace

  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018

    Ποια γλυκαντική ύλη να προτιμήσω; Γράφει η Κυριακοπούλου Δήμητρα- Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η γλυκιά γεύση είναι σημαντική για βρέφη και παιδιά, αλλά όχι για έφηβους και ενήλικες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή είναι επίκτητη και συνεπώς μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την ευχαρίστηση που προκαλεί μια γλυκιά γεύση σε όλα τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Η χρήση των φυσικής
    προέλευσης και τεχνητών γλυκαντικών υλών προσφέρει τη γλυκιά γεύση χωρίς «ενοχές» γιατί περιέχουν ελάχιστες έως καθόλου θερμίδες και δεν επηρεάζουν το σάκχαρο ή την ινσουλίνη στο αίμα μας. Επειδή αυτές οι ύλες έχουν πολύ ισχυρότερη γλυκαντική ισχύ από τη ζάχαρη, προσφέροντας ένα πλεονέκτημα τόσο στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων όσο και στους καταναλωτές. Κάθε γλυκαντική ύλη έχει τα δικά της μοναδικά γευστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και οφέλη. Δεν έχουν «μαγικές» ιδιότητες, εάν αντικαταστήσουμε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη με τρόφιμα που περιέχουν γλυκαντικές ύλες μπορούμε να μην έχουμε αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε και να χάσουμε βάρος εφόσον δεν υπερβαίνουμε τις ποσότητες που μας αντιστοιχούν. Οι γλυκαντικές ύλες έχουν περάσει από εκτενείς ελέγχους για την ασφάλεια της χρήσης τους από τους καταναλωτές και αυτές είναι η σουκραλόζη, η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η στέβια. H Σουκραλόζη
    600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
    Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων λόγω της σταθερότητά της έχει ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και συνθηκών αποθήκευσης.
    Βρίσκεται στα αρτοσκευάσματα, γλυκά, γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασμένα φρούτα, τσίχλες.
    Ασπαρτάμη
    200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
    Έχει πάρει έγκριση για χρήση σ’ όλα τα τρόφιμα και αφεψήματα
    1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με ¼ κουταλάκι του γλυκού ασπαρτάμη σε σκόνη
    Σακχαρίνη
    300-550 φορές πιο γλυκιά
    Περιέχει μηδανικές θερμίδες και δεν επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα
    Χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο γλυκαντικό, σε αναψυκτικά με ανθρακικό, χυμούς, κ.α.
    1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με 2 κουταλάκια του γλυκού σακχαρίνη σε σκόνη
    Στέβια
    300 φορές πιο γλυκιά γεύση
    Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 για κατανάλωση στα τρόφιμα και τα αφεψήματα
    1 φλιτζάνι στέβια είναι ίδιας γλυκύτητας με 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή στέβια 1/3 έως ½ κουταλάκι του γλυκού στέβια σε σκόνη
    Η κάθε μία έχει τις ιδιαίτερες και μοναδικές ιδιότητες καθώς και χαρακτηριστικά γεύσης και επίγευσης. Στο ποια θα επιλέξει ο καταναλωτής εξαρτάται από το που θα τις χρησιμοποιήσει και με ποιο τρόπο θα επεξεργαστεί τα τρόφιμα που θα επιλέξει.

    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ποια γλυκαντική ύλη να προτιμήσω; Γράφει η Κυριακοπούλου Δήμητρα- Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
    Scroll to Top