728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ: 4 εκ. ευρώ για τεχνικό σύμβουλο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αδιαφανή τρόπο

  Για αδιαφάνεια καταγγέλλει τον Πέτρο Τατούλη  η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:
  Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 26/3/2018 εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου στη Διεύθυνση Τεχνικών
  Έργων στην έδρα της Περιφέρειας. Η σύμβαση αυτή αφορά τη διάθεση ποσού 3.960.684 ευρώ (!) για τα επόμενα χρόνια (3.951.000 ευρώ διατίθενται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας και 9.684 ευρώ από την Πελοπόννησος Α.Ε.) προς την Αναπτυξιακή «Πελοπόννησος Α.Ε.», για να το διαχειριστεί η ίδια προκειμένου να βρει τεχνικούς συμβούλους που θα βοηθήσουν στο έργο της την κεντρική Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.
  Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση είναι απαράδεκτη και την καταψηφίσαμε, μαζί με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για τους παρακάτω λόγους:

  1. Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσό που διατίθεται στην Αναπτυξιακή για να το διαχειριστεί, όπως μας έχει συνηθίσει, με αδιαφανή τρόπο.
  2. Πουθενά δε φαίνεται τι συγκεκριμένο έργο (μελέτη, επίβλεψη, υλοποίηση) θα γίνει από τους τεχνικούς συμβούλους. Η αναφορά γίνεται σε εργατοώρες που απαιτούνται, χωρίς να προσδιορίζεται το περιεχόμενο. Οι πίνακες που μας δόθηκαν, χαρακτηρίζονται από γενικές αναφορές, αοριστία και ασάφεια. Έτσι το πιθανό έργο που θα παραχθεί είναι απροσδιόριστο, αβέβαιο και ανεξέλεγκτο.
  3. Ενώ σε αυτό το θέμα επικαλούνται την αδυναμία ανταπόκρισης (λόγω υποστελέχωσης) των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, στο αμέσως επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης υποστηρίζουν την επάρκεια των Τεχνικών Υπηρεσιών. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτά που γενικά και προφορικά μας περιέγραψαν, ότι θα εκτελέσουν οι εξωτερικοί συνεργάτες, υπάρχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες του. Δεν πρόκειται για δράσεις που αφορούν εξειδικευμένες εργασίες, όπου θα μπορούσε να ζητηθεί βοήθεια. Δεν είναι τυχαίο που, παρά τις πιέσεις μας, ποτέ αυτές οι εισηγήσεις (περί ανάθεσης έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες) δεν συνοδεύονταν από υπηρεσιακές εισηγήσεις ούτε από τη φυσική παρουσία των διευθυντών των Τεχνικών Υπηρεσιών, για περαιτέρω διευκρινίσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  4. Έξω από την ισχύουσα νομοθεσία και δεοντολογία, με τη συγκεκριμένη σύμβαση, ουσιαστικά διατίθενται μεγάλα ποσά προς ιδιώτες με απευθείας αναθέσεις ή εξυπηρετούνται πελατειακές σχέσεις με την πρόσληψη ημετέρων. Παρά τις υποσχέσεις της Περιφερειακής Αρχής, δεν καλούμαστε ούτε για φυσική παρουσία στη λειτουργία και το έργο του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής «Πελοπόννησος Α.Ε.».
  5. Με αυτό τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, μεταφέρεται το κέντρο βάρους του δημόσιου ελέγχου σε άλλα κέντρα, που δεν ελέγχονται με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο. Αυτό δε, συνοδεύεται από την πίεση προς δημοσίους υπαλλήλους (λόγω ανεπάρκειας των Ανώνυμων Εταιρειών) για την τυπική αλλά και ουσιαστική κάλυψη της όποιας εκτελεσμένης δουλειάς (υπογραφές, θεωρήσεις, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις κ.ά.).

  Ο κ. Τατούλης αντί
  α) να ιεραρχήσει τα έργα που απαιτούνται μέσα από τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας και να τα προτάξει για πιθανή κάλυψη αναγκών από τεχνικούς συμβούλους
  β) να συντονίσει και να αλληλοκαλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών και
  γ) να διεκδικήσει κάλυψη των κενών με μόνιμο στελεχιακό δυναμικό,
  εκ πεποιθήσεως επιλέγει το δρόμο της ανεξέλεγκτης διάθεσης πόρων προς την «Πελοπόννησος Α.Ε.» σαν να πρόκειται για ιδιωτικές δαπάνες.

  Είναι πρόκληση στην εποχή της αξίας ακόμη και του 1 ευρώ, να επιλέγεται από την Περιφερειακή Διοίκηση αυτός ο τρόπος διάθεσης περίπου 4 εκ. ευρώ στη συγκεκριμένη Αναπτυξιακή με το συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας της. Αγωνιζόμαστε και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτές τις «φωλιές» που γεννούν και καλλιεργούν φαινόμενα ιδιοτέλειας, σπατάλης, πελατειακών σχέσεων και προφανώς δεν παράγουν έργο αντίστοιχο των δαπανών τους. Μπορεί να υπάρξει δημόσιος τομέας αποτελεσματικός, γρήγορος και σύγχρονος χωρίς αυτά τα φαινόμενα.

  3/4/2018
  Η παράταξη
  «Πελοπόννησος Πρώτα»

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ: 4 εκ. ευρώ για τεχνικό σύμβουλο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με αδιαφανή τρόπο Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top