728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

  To σχέδιο Μητσοτάκη για την οικονομία.-Γράφει ο Χρήστος Καραγιάννης Οικονομολόγος

  Στο δίκτυο Bloomberg, που θεωρείται το κατεξοχήν κανάλι επικοινωνίας με τους διεθνείς επενδυτές και την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε με σαφήνεια τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ασκήσει για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να έλθει η οικονομική
  ανάπτυξη στη χώρα.
  Ξεκάθαρα μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση του υπερβολικά υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που έχει δεσμεύσει η χώρα την κυβέρνηση αλλά όταν θα έχει η χώρα καταφέρει να πείσει για την αξιοπιστία της. «Αρχικά θα εστιάσω σε ένα επιθετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα "αγοράσει" την απαραίτητη αξιοπιστία που θέλει η Ελλάδα και μετά θα έχω αυτή τη συζήτηση με τους πιστωτές για να μειώσουμε λίγο το πρωτογενές πλεόνασμα. Όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την ανάσα, την ανακούφιση». Χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε πως θα προσφέρει μείωση φόρων στις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα φορολογική συμμόρφωση, τήρηση των εργατικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. «Είναι μια δίκαιη συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς και εκτενείς και επισταμένοι  φορολογικοί έλεγχοι. Βρήκε την ευκαιρία να θέσει το θέμα των σχέσεων της κυβέρνησης με νέους ολιγάρχες κάτι που στις ΗΠΑ και τις ανεπτυγμένες χώρες θεωρείται απαράδεκτο καθώς θυμίζει έντονα τις πρακτικές στα απολυταρχικά και κομμουνιστικά καθεστώτα. «Η κυβέρνηση χτίζει μια νέα γενιά ολιγαρχών που είναι χειρότερη από την προηγούμενη και τους ενθαρρύνει να αγοράσουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ανταλλάσσουν χάρες μόνο και μόνο για να παραμείνουν στην εξουσία. Αυτό είναι απαράδεκτο» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
  Το μίγμα πολιτικής, η σταθερή μεταρρυθμιστική γραμμή της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ώστε να κάνουν τη χώρα την αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης.
  Όλα σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα που μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ θα εγγυηθεί με ασφάλεια δικαίου θεσπίζοντας ένα ελκυστικό και σταθερό φορολογικό σύστημα.
  Σε ορίζοντα διετίας ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται για μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Παρά τη μείωση τα έσοδα από τους φόρους θα αυξηθούν καθώς με την ανοχή της κυβέρνησης υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή. Η υπερφορολόγηση και οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές κατηύθυναν την οικονομική δραστηριότητα στην «μαύρη οικονομία».
  Οι εξελίξεις στην οικονομία και στα εθνικά θέματα καθώς και οι υποθέσεις ηθικής που ταλανίζουν την κυβέρνηση οδηγούν σε εκτιμήσεις για πρόωρες εκλογές. Ο παρουσιαστής του Bloomberg εκτίμησε ότι υπάρχει παράθυρο για εκλογές από τον Αύγουστο έως τον Ιανούαριο αφού η κυβέρνηση έχει μπροστά της τις περικοπές συντάξεων και δύσκολα μέτρα. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν αποκλείονται «πρόωρες κάλπες το δεύτερο εξάμηνο του 2018». «Αν είχαμε σήμερα εκλογές ο Κυριάκος θα ήταν πρωθυπουργός, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις» είπε κλείνοντας τη συνέντευξη ο παρουσιαστής του Bloomberg. «Θα κερδίσουμε όποτε γίνουν. Αυτό που με απασχολεί είναι να παρουσιάσω ένα σαφές και σοβαρό σχέδιο για τη χώρα. Με τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να βγούμε στις αγορές και θα πρέπει να μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πειστική ιστορία. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε, ο κ. Τσίπρας όχι» είπε ο κ. Μητσοτάκης.  
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: To σχέδιο Μητσοτάκη για την οικονομία.-Γράφει ο Χρήστος Καραγιάννης Οικονομολόγος Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top