728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

  Δεν ίδρωσε το αυτί του Ερντογάν για τους Έλληνες στρατιωτικούς στη Βάρνα αφού η κυβέρνηση δεν διεθνοποιεί το θέμα-Γράφει ο Πάνος Καρύδης

  H αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί στο θέμα της κράτησης των δύο στρατιωτικών έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την υπόθεση καθώς η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας δεν συνεισέφερε κάτι περισσότερο, παρά το γεγονός ότι όπως αναμενόταν ετέθη από την ηγεσία της ΕΕ.
  Η κυβέρνηση επαναπαύτηκε από την
  συμπερίληψη στα συμπεράσματα της καταδίκης της προκλητικότητας της Τουρκίας και της κράτησης των δύο στρατιωτικών και δεν διεθνοποίησε το θέμα για να αυξηθεί η πίεση και προς την ηγεσία της ΕΕ και προς την Άγκυρα. Παρασκηνιακά όφειλε η κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, όπως λένε στο Μοσχάτο, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της ισχυρής απόφασης της Συνόδου Κορυφής στην οποία συνέβαλλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβαση του στην Σύνοδο του ΕΛΚ. Η κυβέρνηση δείχνει σαν να φοβάται να θέσει το θέμα ή να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία του και τις επιπτώσεις που έχει, λένε στελέχη της ΝΔ αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν η στάση που επιδεικνύει ο κ. Τσίπρας να σχετίζεται με τις υποσχέσεις που φέρεται να έδωσε για τους 8 τούρκους στρατιωτικούς στον Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του σε αμερικανικά μέσα υπογράμμισε την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας λέγοντας πως η Τουρκία «γίνεται απρόβλεπτη» και πρόσθεσε «εσχάτως επιδίδεται σε μια αναθεωρητική προσέγγιση της εξωτερικής της πολιτικής που είναι πολύ ανησυχητική. Οποιαδήποτε συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης αναπαράγεται στην Ελλάδα με μεγάλη ανησυχία γιατί υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει εδαφικές βλέψεις πέραν των σημερινών συνόρων της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».
  Είναι προφανές πως ο Ερντογάν εκβιάζει την ΕΕ με τα εκατομμύρια προσφύγων που  βρίσκονται στην Τουρκία, ότι θα ξανανοίξει τις κάνουλες όπως το 2015, κάτι που μπορεί να δυναμιτίσει την κοινωνική και πολιτική συνοχή στις χώρες της ΕΕ. Επίσης, η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά που η ΕΕ δεν θέλει να χάσει οπότε ανέχεται τις αντιθεσμικές συμπεριφορές και την προκλητική στάση του ίδιου του Τούρκου Προέδρου.
  Γι’ αυτό και θα έπρεπε να έχει διεθνοποιήσει το θέμα και να κινητοποιήσει και άλλες δυνάμεις. «Διατυπώσαμε την ανησυχία μας για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. από την Αγκυρα» δήλωσε ο Τούσκ ενώ με πιο ήπια και διπλωματική γλώσσα ο Γιούνκερ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να επανεξετάσει τα θέματα των συλλήψεων των δυο στρατιωτικών και των δημοσιογράφων και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έθιξε το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών αποφεύγοντας να δεσμευτεί δημοσίως, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για διαιώνιση της υπόθεσης ενώ έδειξε ότι στο θέμα της Κύπρου δεν θα υποχωρήσει και μάλιστα ζήτησε ισοτιμία για του Τουρκοκυπρίους.
  Τουσκ και Γιούνκερ, παρά τις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας, τις επεμβάσεις της στη Συρία και το καθεστώς ανελευθερίας που υπάρχει στην Τουρκία, θέλουν να διατηρήσουν ζωντανή την σχέση με την Τουρκία μέσω της αναζωογόνησης του διαλόγου αλλά οι απαιτήσεις του Ερντογάν δεν περιορίζονται στο δεύτερο πακέτο 3 δις για τους πρόσφυγες. Ο Σουλτάνος θέλει να αναγνωριστεί ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας και να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του στην περιοχή, κάτι που δεν μπορεί να ανεχθεί και να δεχθεί η ΕΕ.
  Πάντως, «παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες η Σύνοδος στη Βάρνας έπρεπε να γίνει, γιατί θέτει το μοναδικό πλαίσιο για να μην διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις με την Τουρκία», αναφέρουν πηγές της Πειραιώς καθώς μόνο με ανοικτούς διαύλους με την Άγκυρα η ΕΕ μπορεί να εξυπηρετήσει βασικά στρατηγικά συμφέροντα που αφορούν στη συνεργασία της Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Δεν ίδρωσε το αυτί του Ερντογάν για τους Έλληνες στρατιωτικούς στη Βάρνα αφού η κυβέρνηση δεν διεθνοποιεί το θέμα-Γράφει ο Πάνος Καρύδης Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top