728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

  10ο Περιφερειακό συνέδριο: Η αποτίμηση της τοποθέτησης Τσίπρα για τα αγροτικά

  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι πολίτες την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κατάμεστη αίθουσα του Αποστολοπούλειου Πνευματικού κέντρου της Τρίπολης. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον όταν αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα αφού όπως
  τόνισε  βασικός μας στόχος είναι η βιωσιμότητά του. Χαρακτηριστικό της ομιλίας του Πρωθυπουργού είναι ότι κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του απέφυγε να υποσχεθεί την επίλυση όλων των προβλημάτων αλλά προσέγγισε τον πρωτογενή τομέα με ρεαλισμό που πολλές φορές άγγιζε τα όρια της φοβικότητας. Επέλεξε περισσότερο την καταγραφή των δεδομένων παρα την κατάθεση οράματος που αναγκαστικά θα περιείχε πολλά ΘΑ. 
  Δείχνοντας την βασική διαδρομή που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση για να το πετύχει τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν :»διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή των ενισχύσεων, εξωστρέφεια, ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών και φυσικά η εξάλειψη των κακών πρακτικών.   
  ΠΟΠ
  Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του για τον πρωτογενή τομέα αναφερόμενος στο  Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης όπου είναι καταχωρημένα πολλά προϊόντα που παράγονται στην περιφέρεια εκτιμώντας ότι αυτό  είναι ιδιαίτερα θετικό. Μάλιστα ανακοίνωσε  ότι προωθείται η διαμόρφωση ενός ενιαίου σήματος για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής.
  Χαρακτήρισε  δραστήριο τον τομέα των βιολογικών προϊόντων που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  χρειάζεται περισσότερη στήριξη στα επόμενα Προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και προστασία από κακές και αδιαφανείς πρακτικές.
  Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προβλέπουν ειδική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού.
  Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκχώρηση των αρμοδιοτήτων διαχείρισης στις Περιφέρειες χαρακτηρίζοντας την κίνηση σαν κίνηση στήριξης του αγροτικού χώρου Για τη στήριξη του αγροτικού χώρου εκχωρήθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές , που καλύπτουν το 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020.
  Υποδομές
  Στα πλαίσια αυτά έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου  έργα και επενδύσεις   προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με τη προσθήκη των 118 εκατ.  του  LEADER και των μικρών δημόσιων έργων  φτάνουμε στα 353 εκατ.
  Ειδικότερα σε ότι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Όπως ανακοίνωσε  έχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020 .
   Στον κατάλογο των έργων αυτών, μεταξύ άλλων,  ανέφερε : «περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας  ,   η κατασκευή του φράγματος Ασωπού  Κορινθίας . Επίσης περιλαμβάνεται  και η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας  Αρκαδίας .»
  Ειδικότερα για την Αργολίδα δήλωσε ότι περιλαμβάνεται  και η κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου ,  Επιδαύρου , Ερμιονίδος και σε άλλους Δήμους της Αργολίδας   .» Είναι σαφέστατο ότι η ολοκλήρωση των έργων θα απογειώσουν τον πρωτογενή τομέα αφού θα μειώσουν το κόστος καλλιέργειας και θα προλάβουν την ερημοποίηση της υπαίθρου που απειλείται από την υφαλμύρωση. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των έργων είναι ο μεγάλος βαθμός ωριμότητας που παρουσιάζουν και έτσι η ολοκλήρωσή τους είναι ρεαλιστικός στόχος.
  Κλείνοντας την αναφορά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  δήλωσε ότι : «είναι  χαρακτηριστικό   και το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Πελοπόννησο. 
  Οι αιτήσεις της Περιφέρειας στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο αφορούν κατά 44% την αγροδιατροφή με 29 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 36,5 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας μια σημαντική δυναμική στον τομέα αυτό.»

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: 10ο Περιφερειακό συνέδριο: Η αποτίμηση της τοποθέτησης Τσίπρα για τα αγροτικά Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top