728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

  Οικονομική στήριξη των Δήμων μέσω των πόρων των αρχαιολογικών πόρων ζητάνε ο Γιάννης Γκιόλας και 50 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

  Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε την Παρασκευή 9/2/2018 ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Γκιόλας με θέμα τη θέσπιση ανταποδοτικού τέλους υπέρ των Ο.Τ.Α. επί των εισιτηρίων εισόδου σε αρχαιολογικούς
  χώρους.
  Συγκεκριμένα με την ερώτηση αυτή προτείνεται η καθιέρωση πόρου που θα αποδίδεται στους οικείους Ο.Τ.Α., με χαρακτήρα ανταποδοτικό, για να κάνουν έργα βελτίωσης και καθαρισμού των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων που είναι όμοροι προς τους εκτός σχεδίου πόλεως αρχαιολογικούς χώρους.
  Την ερώτηση συνυπέγραψε ένας μεγάλος αριθμός (50) βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
  Ακολουθεί παρακάτω το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
  Αριθμός ερώτησης: 3397/ 9.2.201
  ΕΡΩΤΗΣΗ
  Προς τους κ.κ. Υπουργούς
  -Εσωτερικών
  -Πολιτισμού
  ΘΕΜΑ: «Απόδοση ποσοστού από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων ως ανταποδοτικό έσοδο των οικείων πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α.»
  Η ανάδειξη των εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων μας, η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους και η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που τους φιλοξενεί δεν αποτελούν μόνο ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά είναι και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.
  Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την προστασία και αξιοποίηση του ανεπανάληπτου αυτού πλούτου της Χώρας μας, καίριος είναι ο ρόλος των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα για την επιμέλεια, συντήρηση, καθαριότητα, οδοποιία και την εν συνόλω διατήρηση και βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων που φιλοξενούνται στα διοικητικά τους όρια.
  Επειδή τα έσοδα από την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων που εισπράττονται από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων είναι σημαντικά, δεδομένου δε του ανταποδοτικού χαρακτήρα τους, προτείνεται να αποδίδεται στους οικείους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ποσοστό από τις εισπράξεις των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων που ευρίσκονται εκτός των αστικών ζωνών αυτών (των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
  Ειδικότερα, τα ποσά αυτά θα αξιοποιούνται, πάντα κατόπιν μελετών και εγκρίσεως από τις Τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εκτελούνται εργασίες για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιολογικών χώρων, τη βελτίωση των οδών πρόσβασης σε αυτούς και συγκεκριμένα με διανοίξεις ή διαπλάτυνσεις και διαμορφώσεις αυτών με υλικά συνάδοντα προς τον χαρακτήρα τους.
  Οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι έχουν ανάγκη της οικονομικής αυτής ενίσχυσης διότι, παρ’ ότι ουδείς πρέπει και μπορεί να οικειοποιείται την επιμέλεια, μέριμνα και φροντίδα των τοπικών αρχαιολογικών χώρων, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο ντόπιος πληθυσμός έχει, λόγω τοπικότητας, την ιδιαίτερη αγάπη, τη συναίσθηση της ευθύνης και την ηθική υποχρέωση να βλέπει βελτιουμένους και εξωραϊσμένους τους χώρους αυτούς. Και οι περιοχές αστικές και μη, δομημένες και μη, όμορες ή και προσεγγίζουσες στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι απαραίτητο να είναι φροντισμένες και προσεγμένες και συνεπώς απαιτούν συνεχή βελτιωτικά έργα.
  Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές της Χώρας μας οι αρχαιολογικοί χώροι δέχονται επισκέπτες από όλη την υφήλιο με υψηλά αισθητικά και περιβαλλοντικά κριτήρια οι οποίοι σταθμίζουν και αξιολογούν αυστηρά την ποιοτική εικόνα του περιβάλλοντος και των όμορων χώρων των αρχαιολογικών μνημείων.
  Είναι, συνεπώς, απολύτως λογικό, νόμιμο και αιτιολογημένο το αίτημα της απόδοσης του ως άνω ποσοστού επί των εισπράξεων των εισιτηρίων στους εκτός αστικής ζώνης αρχαιολογικών χώρων, ως ανταποδοτικό τέλος υπέρ των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  Εάν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποδίδεται στους Δήμους ποσοστό από τις εισπράξεις των εισιτήριων που εκδίδονται στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, με σκοπό τη βελτίωση και τον εξωραϊσμό τους και την φροντίδα του περιβάλλοντος αυτούς χώρου.
  Οι ερωτώντες βουλευτές
  Γκιόλας Ιωάννης
  Αντωνίου Χρήστος
  Αραχωβίτης Σταύρος
  Βαγιωνάκη Ευαγγελία
  Βάκη Φωτεινή
  Βέττας Δημήτριος
  Γάκης Δημήτριος
  Γεννιά Γεωργία
  Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία
  Δρίτσας Θεόδωρος
  Ηγουμενίδης Νικόλαος
  Θελερίτη Μαρία
  Θεοφύλακτος Ιωάννης
  Θηβαίος Νικόλαος
  Καΐσας Γεώργιος
  Καματερός Ηλίας
  Καραγιάννης Ιωάννης
  Καραγιαννίδης Χρήστος
  Καστόρης Αστέριος
  Καφαντάρη Χαρά
  Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα
  Κουράκης Αναστάσιος
  Κωστοπαναγιώτου Ηλίας
  Λάππας Σπυρίδωνας
  Μάρδας Δημήτριος
  Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα
  Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
  Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
  Μιχελής Αθανάσιος
  Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
  Μορφίδης Κωνσταντίνος
  Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
  Μπαλλής Συμεών
  Μπαλωμενάκης Αντώνιος
  Παπαδόπουλος Αθανάσιος
  Παπαδόπουλος Νικόλαος
  Παπαφιλίππου Γεώργιος
  Παρασκευόπουλος Νικόλαος
  Παυλίδης Κωνσταντίνος
  Πρατσόλης Αναστάσιος
  Σαρακιώτης Ιωάννης
  Σταματάκη Ελένη
  Σταμπουλή Αφροδίτη
  Στέφος Ιωάννης
  Στογιαννίδης Γρηγόριος
  Συρίγος Αντώνιος
  Τζαμακλής Χαρίλαος
  Τζούφη Μερόπη
  Τριανταφύλλου Μαρία
  Τσόγκας Γεώργιος
  Ψυχογιός Γεώργιος

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Οικονομική στήριξη των Δήμων μέσω των πόρων των αρχαιολογικών πόρων ζητάνε ο Γιάννης Γκιόλας και 50 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top