728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

  Νέα κόντρα Τατούλη με ΣΥΡΙΖΑ

  “Στα παλιά του τα παπούτσια γράφει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τις όποιες βελτιώσεις πέτυχε η κυβέρνηση στην αρχική συμφωνία του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων” σημειώνει ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία Τάσος Παπαζαχαρίας,
  τον οποίον όμως η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου τον κατηγορεί για “κωλοτούμπα”.
  Ο κ. Παπαζαχαρίας στην ανακοίνωσή του συνεχίζει: “Αναμφίβολα τα βήματα του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δυσκολεύουν, ύστερα από την επιμονή του περιφερειάρχη, που θέλει σώνει και καλά να υποβαθμίζει έως και να αγνοεί τα πέντε βελτιωτικά σημεία που πέτυχε η κυβέρνηση στην προγραμματική σύμβαση του έργου, ύστερα από διαπραγματεύσεις που έκανε με την ανάδοχο εταιρεία και τα οποία έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην απόφαση του ΦΟΔΣΑ. Οπως έχει ανακοινωθεί επίσημα με συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη στην ΕΡΤ 1 τον Απρίλη του 2017, αλλά και όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ από το προεδρείο του Φορέα πριν ακριβώς από την ψηφοφορία, το έργο της διαχείρισης θα γίνει αφού η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τις παρακάτω βελτιώσεις της αρχικής συμφωνίας που είναι:
  1. Η διάρκεια του έργου θα είναι 21 χρόνια και εφόσον θα συμφωνήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορούν να παραταθεί για 7 ακόμη χρόνια, αντί για 28 συνεχόμενα που ήταν αρχικά.
  2. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα παράδοσης απορριμμάτων στο εργοστάσιο από τους δήμους, έγιναν 100.000 τόνοι αντί 150.000 τόνοι που ήταν αρχικά.
  3. Οι σταθμοί μεταφόρτωσης των απορριμμάτων (ΣΜΑ) θα είναι 9 συνολικά αντί για 2 που προβλέπονταν αρχικά, με τη διαφορά όμως ότι οι 7 επιπλέον θα γίνουν με δαπάνη του Δημοσίου.
  4. Η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες των δήμων ισχύος 3 Mvatt.
  5. Η ίδρυση πράσινου ταμείου όπου θα κατατίθεται από την εταιρεία μέρος των κερδών της και στη συνέχεια το συγκεντρωθέν ποσό θα διανέμεται στους δήμους.
  Οι παραπάνω όμως βελτιώσεις που αφορούν τη σύμβαση, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν εξασφαλίζονται μέσα στην υπό ψήφιση-έγκριση  προγραμματική σύμβαση του έργου, από τα αρμόδια όργανα, που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο ΦΟΔΣΑ, παραπλανώντας έτσι τόσο τα μέλη του ΦΟΔΣΑ όσο και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για το τι ψήφιζαν τελικά. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αφού πρώτα ο περιφερειάρχης εξασφάλισε την ψήφιση της προγραμματικής σύμβασης του έργου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε με πολύ σαφή τρόπο ότι το έργο θα γίνει όπως ακριβώς αναφέρει η αρχική σύμβαση, με βάση της οποίας έγινε η ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Υστερα από αυτές τις εξαπατήσεις των θεσμών, άλλα να θέλουν και να ψηφίζουν και άλλα να εγκρίνονται τελικά, και μετά από αυτό το θεαματικό άδειασμα της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας, του κ. Φλαμπουράρη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του, όσοι θίγονται προσέφυγαν ήδη στη δικαιοσύνη και όλοι περιμένουμε να δούμε την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις του κ. περιφερειάρχη.
  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο πιο αρμόδιο όργανο που είναι ο ΦΟΔΣΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αναφέρει σαφέστατα πως η προγραμματική σύμβαση του έργου εγκρίνεται μόνο και μόνο εφόσον συμπεριληφθούν σ’ αυτήν και οι πέντε βελτιώσεις που ισχυρίζεται πως πέτυχε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο εταιρεία. Εχει λοιπόν μαλλιά να ξάνει ο αρμόδιος υπουργός, ύστερα από αυτό το κουβάρι στο οποίο έχει μεταμορφωθεί η όλη υπόθεση, αφού με τον τρόπο που την έχει διαχειριστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, όλα δείχνουν πως οι μεθοδεύσεις αυτές στόχο έχουν τη διασφάλιση των αρχικών κερδών της με την απόρριψη των πέντε βελτιωτικών σημείων που ισχυρίζεται πως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Η όλη υπόθεση θα πάει, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και θα αποφανθεί για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη του ως οφείλει τον δεσμευτικό όρο που τέθηκε από μερικούς συμβούλους του ΦΟΔΣΑ, που όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί προϋπόθεση της έγκυρης ψήφισης της προγραμματικής σύμβασης του έργου”.
  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ
  Από την πλευρά της η Ντίνα Νικολάκου απαντάει: “Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να κάνει τη μεγάλη του «κωλοτούμπα» ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ σ’ ό,τι αφορά το σχέδιό μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και χαιρόμαστε που πλέον το αποδέχεται ως το μόνο έργο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και αυτό που θα καθαρίσει την Πελοπόννησο από τη μαφία των σκουπιδιών. Είναι αδιανόητο να θεωρεί ότι οι ιδεοληψίες του, η ευκαιριακή και δόλια μικροκομματική του συμπεριφορά και τα προσωπικά του στοιχεία με τις δεύτερες και τρίτες σκέψεις του, μπορούν να τεθούν υπεράνω της νομιμότητας, επιχειρώντας να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στον περιφερειάρχη και την περιφερειακή αρχή που διαρκώς δικαιώνονται από τις εξελίξεις. Είναι επίσης θράσος να εγκαλεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί σε όλα τα στάδια του έργου έχει τηρήσει παραδειγματικά τη νομιμότητα, ελληνική και ευρωπαϊκή. Του ξαναλέμε και οφείλει αυτή τη φορά να το παραδεχτεί δημόσια. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκλήρωσε ένα διεθνή διαγωνισμό υποδειγματικά, απ’ τον οποίο προέκυψε η σύμβαση του έργου. Η σύμβαση αυτή έχει εγκριθεί ως υπέρ του δημοσίου συμφέροντος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα, έστω και ως απλός πολίτης, να προτρέπει δημόσια την Περιφέρεια να παραβιάσει αυτή την απόφαση; Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με την ανάδοχο εταιρεία στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας, είναι δικό τους ζήτημα. Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη να υλοποιήσει αυτά ακριβώς που προβλέπει ο διεθνής διαγωνισμός, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το έργο δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιηθεί και θα συνεχίσει το έργο της η μαύρη μαφία των σκουπιδιών. Το ψέμα του είναι συνειδητό και απροκάλυπτο. Εκφράζει την πιο επικίνδυνη μορφή λαϊκισμού για να παραπληροφορήσει τους πολίτες, οι οποίοι όμως είναι προφανές ότι δεν παρασύρονται. Του εφιστούμε την προσοχή ότι ως πολίτης και ως πολιτευτής δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα να συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Για το τι έχει συζητήσει ο περιφερειάρχης με την κυβέρνηση, ας ρωτήσει την κυβέρνησή του”.
  .eleftheriaonline.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Νέα κόντρα Τατούλη με ΣΥΡΙΖΑ Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top