728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

  Αλλαγή τακτικής από Γκιόλα και τριάδα ερωτήσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού

  Κατά ριπάς έπεσαν οι ερωτήσεις του Γιάννη Γκιόλα στο Υπουργείο πολιτισμού αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους ψηφοφόρους του αφού συνήθως οι ανακοινώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενημερωτικές για το έργο της Κυβέρνησης ή αφορούσαν την  δραστηριότητα του στις διάφορες επιτροπές της Βουλής.
  Με μία απότομη στροφή όμως πέρασε στο
  διεκδικητικό πεδίο δράσης με επίκεντρο μάλιστα το Υπουργείο Πολιτισμού Τα θέματα που αφορούν οι ερωτήσεις Γκιόλα είναι τα εξής :
  Μουσείο
  Παρέμβαση στην Υπουργό Πολιτισμού για το θέμα του αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους  έκανε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας. Με   ερώτησή  του προς την κ. Λυδία Κονιόρδου ο κ. Γκιόλας  επισημαίνει την ιστορικότητα του Άργους με την πολύ   μεγάλη αξία των  εκθεμάτων του μουσείου και των συλλογών του .
  Ζητεί δε,  να  πληροφορηθεί σε πιο στάδιο βρίσκονται  οι εργασίες εκσυγχρονισμού  του  μουσείου , όσο και η διαδικασία ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
  Το έργο «Δημιουργία επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης – Συντήρηση, συσκευασία και μεταφορά εκθεμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους», συνολικού προϋπολογισμού ύψους 730.000 ευρώ, εντάχθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31η Δεκεμβρίου 2015. Το έργο υλοποιήθηκε με τη δημιουργία μίας λειτουργικής μουσειακής αποθήκης σε κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Άργους – Μυκηνών και στο οποίο μεταφέρθηκαν τα εκθέματα του Μουσείου, με σκοπό την ασφαλή φύλαξη και συντήρησή τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του Μουσείου και την επανέκθεσή τους.
  Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου έργου ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος κτιριακού κελύφους του Αρχαιολογικού Μουσείου.
  Δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες προώθησης της ένταξης του έργου «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι εργασίες για την συνέχιση και ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του κτιρίου για την επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Άργους δεν έχουν ολοκληρωθεί και το Μουσείο παραμένει κλειστό.
  Μπούρτζι
  Ο δεύτερος στόχος είναι και πάλι το Υπουργείο Πολιτισμού και αφορά το Μπούρτζι για το οποίο ο Γιάννης Γκιόλας θα ρωτήσει : 1. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συνέχισης και υλοποίησης του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο; Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;
  2. Έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού και η διενέργεια διαγωνισμών για τις θαλάσσιες μεταφορές, για την προμήθεια οικοδομικών υλικών και για την ανάθεση εξειδικευμένων εργασιών;
  Εισιτήρια
   Η Τρίτη ερώτηση του Γιάννη Γκιόλα πάλι προς το Υπουργείο πολιτισμού έχει σχέση με το εκπτωτικό εισιτήριο και αναφέρει :
  Στον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού περιέχεται αναλυτικά η τιμή του εισιτηρίου εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της χώρας. Επιπροσθέτως αναγράφεται και η τιμή ενιαίου εισιτηρίου για επί μέρους σημεία που αποτελούν τμήμα μιας τοπικής ενότητας, το οποίο είναι σαφώς χαμηλότερο του αθροίσματος όλων των χώρων και χαρακτηρίζεται ως εκπτωτικό.
  Η αξία του τυγχάνει πρόδηλη, τόσο λόγω παρότρυνσης προς επίσκεψη πλειόνων σημαντικών χώρων, αλλά και για γενικότερους τουριστικούς σκοπούς (μεγαλύτερη παραμονή, τόνωση τοπικών οικονομιών, ευρύτερη προβολή των πολλών, σημαντικών και αξιόλογων τόπων).
  Ειδικότερα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της Αργολίδας αναγράφεται η αξία του εισιτηρίου για κάθε χώρο, καθώς και το εκπτωτικό ενιαίο εισιτήριο για περισσότερα σημεία. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν στις εισόδους, ούτε διατίθενται άλλως πως τέτοια εισιτήρια. Επομένως παρατηρείται μία ανακολουθία στην Αργολίδα, που είναι φυσικό να αντανακλάται και στη μειωμένη επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων.
  Επειδή είναι βέβαιο ότι η δυνατότητα προμήθειας του ενιαίου εκπτωτικού εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας θα συντελέσει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος και την επιμήκυνση της παραμονής επισκεπτών και τουριστών στον Νομό.
  Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:
  Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να ενεργοποιηθεί και να ισχύσει το ενιαίο εκπτωτικό εισιτήριο εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας;


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Αλλαγή τακτικής από Γκιόλα και τριάδα ερωτήσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top