728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

  ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2015

  Η σημερινή συνεδρίαση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, είναι μια πράξη έντιμης στάσης απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν το τιμόνι του Δήμου για 2η φορά. Οφείλουμε να σταθούμε ενώπιόν σας όπως κάθε χρόνο και να σας ενημερώσουμε με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού, για τα πεπραγμένα της Δημοτικής
  Αρχής κατά το προηγούμενο έτος.
  Βέβαια, επειδή ο Δήμος δεν λειτουργεί αποσπασματικά στο πλαίσιο ενός μόνο έτους, αλλά έχει συνέχεια, δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε περιοριστικά στα πεπραγμένα του 2015. Επομένως θα αναφερθούμε συνολικά έως και σήμερα.
  Είμαστε εδώ, όλη η Δημοτική Αρχή, πλειοψηφία και μειοψηφία, για να σας ενημερώσουμε, ο καθένας από την θέση που έχει ταχθεί να υπηρετήσει τον Δήμο Επιδαύρου, για το τι έχει πράξει προς όφελος του Δήμου.
  Κάθε χρόνο βέβαια, η διαδικασία αυτή εξελίσσεται από την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κατηγορητήριο κατά της πλειοψηφίας, μηδενίζοντας πάντα το έργο της. Ποτέ έως σήμερα δεν τήρησε την διαδικασία όπως προβλέπεται. Να σταθεί δηλαδή απέναντι στους πολίτες και να τους ενημερώσει για τα πεπραγμένα της προς όφελος του Δήμου. Ελπίζουμε εφέτος να διεξαχθεί η διαδικασία όπως αρμόζει σε αιρετούς που έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους.
  Εγώ θα κάνω μια γενική ενημέρωση και για κάθε αντικείμενο αναλυτικά θα αναφερθούν οι Αντιδήμαρχοι.
  Ως προς τα οικονομικά, πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες πλέον έχουν συνειδητοποιήσει και κατανοήσει την ασφυκτική οικονομική κατάσταση του Δήμου, που είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην Χώρα. Συνέπεια αυτού είναι η συρρίκνωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που με δυσκολία καλύπτουν μόνο τις ανελαστικές δαπάνες, αλλά και η δυσπραγία των λοιπών τακτικών εσόδων όπως για παράδειγμα τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Οι υψηλές οφειλές μας στην ΔΕΗ, είναι αποτέλεσμα της δυσκολίας της ΔΕΗ να συνεισπράξει ως οφείλει, τα τέλη με τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις.
  Το 2015 ήταν από τις δυσκολότερες χρονιές. Οι κυβερνητικές επιλογές και ο τρόπος με τον οποίο δρομολογεί τις εξελίξεις, πολλές φορές είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην υλοποίηση των κάθε είδους σχεδιασμών. Ενδεικτικά θα αναφέρω την απαίτηση για την μεταφορά των διαθέσιμων πιστώσεων στην Τράπεζα Ελλάδος. Ανεξάρτητα από το ότι τελικά δεν συμμορφωθήκαμε ως προς αυτό, για ένα μεγάλο διάστημα μας δημιούργησε λειτουργικό πρόβλημα. Και επίσης να αναφέρω τη δέσμευση των χρημάτων (Capital Control), τη στάση πληρωμών στην ουσία που έγινε και προς τους εργολάβους και προς τους ιδιώτες και γενικότερα την ασφυξία της οικονομίας είτε ήταν σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο τομέα.
  Ως προς τα προβλήματα της καθημερινότητας, προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε -ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό- να τα αντιμετωπίσουμε. Και το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουμε, και οι αιρετοί, είναι καθημερινά παρόντες και το διαπιστώνεται όσοι επισκέπτεστε τον Δήμο.
  Πέρα από την καθημερινότητα όμως, στόχος και επιδίωξή μας είναι, να μπουν στέρεες βάσεις ώστε να μπορεί ο Δήμος να σταθεί επάξια και ανταγωνιστικά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν δουλεύουμε. Είναι μια πολύπλευρη προσπάθεια, διότι οι ανάγκες της κάθε περιοχής είναι διαφορετικές, άρα διαφορετικός πρέπει να είναι και ο σχεδιασμός.
  Για παράδειγμα, στην Αρχαία Επίδαυρο το σημαντικότερο για εμάς ζήτημα είναι η υπόθεση του λιμένα. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα δώσει ώθηση όχι μόνο στην Αρχαία Επίδαυρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, αφού έτσι θα ανοίξει η θαλάσσια είσοδος του Δήμου. Έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και είμαστε σε συνεννόηση μαζί τους σε κάθε βήμα.
   Έχει ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ η οποία θα εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό τους σκοπούς μας. Πιστεύουμε ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία συνεργασίας που μας δίνεται. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο Κλειστό Γυμναστήριο Λυγουριού, εκτός από την αντικατάσταση του παρκέ που έγινε από την ΓΓΑ, ο Δήμος έκανε και συμπληρωματικές παρεμβάσεις όσον αφορά την λειτουργικότητα και την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας. Η βελτίωση του γηπέδου Αρχαίας Επιδαύρου ολοκληρώθηκε και αποτελεί κόσμημα για την περιοχή. Ήδη προχωρούν οι εργασίες στο γήπεδο της Νέας Επιδαύρου, το οποίο είχε τις περισσότερες δυσκολίες ως προς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών.
  Όσων αφορά στα γήπεδα Αγίου Δημητρίου και Δήμαινας, έχουν δημοπρατηθεί τα έργα αλλά εκκρεμούν οι υπογραφές των συμβάσεων. Ελπίζουμε να μην πέσουν και αυτά, θύματα των κυβερνητικών επιλογών.
  Εκτελέστηκε μεγάλο μέρος του έργου διάνοιξης δρόμου προς Δεσκλιά με ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού  338.250,01 €.
  Παράλληλα φροντίζουμε για την εκπόνηση μελετών και προετοιμασία φακέλων, ώστε να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις προς ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα όταν δημοσιευθούν σχετικές προσκλήσεις. Ήδη υπάρχουν έτοιμες περί τις 15 μελέτες.
  Έχουν κατατεθεί φάκελοι για χρηματοδότηση των έργων στο Πράσινο Ταμείο οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης:
  Βελτίωση και αναβάθμιση των παιδικών χαρών, προϋπολογισμού 150.000,00 €
  Εκπόνηση μελέτης Ολοκλήρωσης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δ.Ε. Ασκληπιείου,  προϋπολογισμού 50.000,00 €
  Λειτούργησε το Σκοπευτήριο στην Δήμαινα το οποίο προσθέτει αξία στην περιοχή μας αφού υπάρχει ανταπόκριση και επισκεψιμότητα από ξένους.
  Προγραμματίστηκε η αγορά του απορριμματοφόρου και ολοκληρώνεται περίπου σε ένα μήνα από τώρα.
  Ολοκληρώθηκε η αγορά καλαθοφόρου μηχανήματος και έγινε και η μετάθεση μέσα από την κινητικότητα του ηλεκτρολόγου που έχουμε στο Δήμο, οπότε τώρα  και η αντικατάσταση και η συντήρηση του φωτισμού του Δήμου γίνεται με δικά μας μέσα.
  Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης [ΣΕΚ] Επιδαύρου. Κυβερνητική επιλογή όμως ήταν, οι ΣΕΚ να καταργηθούν, και αυτός είναι ο λόγος που δεν έγιναν εγγραφές πρωτοετών σπουδαστών αυτό το εξάμηνο. Ήδη όμως έχει ιδρυθεί ΙΕΚ Επιδαύρου το οποίο θα λειτουργήσει στην θέση της ΣΕΚ -ελπίζουμε από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, όπως είχε δεσμευτεί ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας.
  Δεν είναι εύκολο να ανατρέπεις τις κυβερνητικές επιλογές ή τις αποφάσεις διαφόρων οργάνων οι οποίες πολλές φορές είναι εις βάρος της ανάπτυξης μιας περιοχής ή στερούν πολύτιμες υπηρεσίες από τους πολίτες. Είναι συχνές οι συγκρούσεις μας με τις υπηρεσίες που εποπτεύουν το Κέντρο Υγείας Λυγουριού, οι οποίες θεωρούμε πως κάνουν ό,τι μπορούν για να το υποβαθμίσουν. Από εκεί που λειτουργούσε ως πρότυπο, έχει φτάσει να υπολειτουργεί.
  Ο Δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Δίκτυο των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων” που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας. Καταφέραμε και συνδέσαμε αυτή την πολύτιμη και αξιόλογη προσπάθεια με τον Αγροτουρισμό Επιδαύρου.
  Ο Δήμος έχει πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις και έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ένταξη πράξεων στο LEADER Ανατολικής Πελοποννήσου το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βάση στην αγροτική ανάπτυξη και οδοποιία αλλά και στα λιμάνια.

  Ο Παιδικός Σταθμός εντάχθηκε το 2015 στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με 12 παιδιά και το 2016 με 22 παιδιά. Αυτό μας επέτρεψε να πάρουμε κάποια χρήματα για την καλύτερη λειτουργία του Σταθμού.
  Προσπαθούμε να στήσουμε μια καινούρια δομή στην Αρχαία Επίδαυρο. Προσανατολιζόμαστε στο κτίριο του παλιού σχολείου και ήδη προετοιμάζουμε μια μελέτη γι’ αυτό. Βέβαια οι δυσκολίες είναι πολλές και ως προς τις υποδομές και ως προς το προσωπικό. Στο μέτρο που εξαρτάται από εμάς, έχουμε προβλέψει τις θέσεις του προσωπικού αλλά για να τις καλύψουμε θα πρέπει να μας δοθεί έγκριση. Αρκεί να σας πω ότι από τον Ιανουάριο έχουμε υποβάλει αίτημα για δεύτερη μόνιμη παιδαγωγό και ακόμη εκκρεμούν οι εγκρίσεις.
  Εφέτος ξεκίνησε μια εποικοδομητική συνεργασία με τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, ο οποίος είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος με πολλά σχέδια για τον τόπο μας. Το Λύκειο Επιδαύρου είναι μία πρότασή του η οποία μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους και όλοι μαζί δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη ο χώρος που έχει επιλεγεί -νότια του Κέντρου Υγείας Λυγουριού- αποχαρακτηρίστηκε από την Δ/νση Δασών και προχωράμε στα επόμενα στάδια. Στόχος είναι να λειτουργήσει το Λύκειο από το ερχόμενο Καλοκαίρι.
  Για όσους δεν γνωρίζουν, το Λύκειο Επιδαύρου φιλοδοξεί να φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι ομάδες σπουδαστών Αρχαίου Δράματος, στην κατασκήνωση που θα δημιουργηθεί σε αυτόν τον χώρο, οι οποίοι θα προέρχονται από όλον τον κόσμο. Τα οφέλη για τον τόπο μας θα είναι πολλαπλά. Παγκόσμια προβολή, ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, θέσεις εργασίας κλπ
  Επίσης εποικοδομητική είναι η συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων.
  Συντάχθηκαν μελέτες με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή κ. Λαμπρινουδάκη και του Πολιτικού Μηχανικού κ. Καζολιά και ολοκληρώθηκε φάκελος ο οποίος κατατέθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ» προϋπολογισμού 825.000,00 €. Για τον σκοπό αυτό έχουμε συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.  Η υλοποίηση της πράξης, αφού ενταχθεί, θα γίνει υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
  Πρόκειται για ένα έργο το οποίο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, όπως του αξίζει. Έχουμε ήδη προβεί σε διάφορες υποστηρικτικές δράσεις όπως η έκδοση ενός λευκώματος που αφορά στον χώρο, το οποίο έχει επιμεληθεί ο κ. Λαμπρινουδάκης και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.
  Κατάργηση των Νομικών Προσώπων “ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ” και ΔΗΚΕΠΕΠ.
  Ουσιαστικά, είχαμε το “πολιτικό θάρρος” να κάνουμε πράξη όσα όλοι  θεωρούσαμε απαραίτητα, αλλά προφανώς υπολογίζαμε το πολιτικό κόστος.
  Ο Δημοτικός Κώδικας προβλέπει την ίδρυση Νομικών Προσώπων και Κοινωφελών Επιχειρήσεων για συγκεκριμένους λόγους, με συγκεκριμένους στόχους και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπών. Επίσης, η λειτουργία τους στηρίζεται σε συγκεκριμένους πόρους. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, όταν οι πόροι δεν συρρικνώνονται και όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, ο ίδιος κώδικας προβλέπει την κατάργησή τους.
  Τα νομικά αυτά πρόσωπα, όλοι γνωρίζουμε ότι είχαν πολλά λειτουργικά προβλήματα. Δεν υπηρετούσε σε αυτά διοικητικό προσωπικό και αναγκαζόταν το προσωπικό του Δήμου να κάνει τα ίδια πράγματα δύο φορές, αφού ώφειλαν να λειτουργούν όπως οι Δήμοι. Επίσης δεν υπήρχε πλέον η οικονομική δυνατότητα από τον Δήμο να καταβάλει την ετήσια οικονομική ενίσχυση που προέβλεπαν οι συστατικές πράξεις.
  Ιδιαίτερα για την Επιχείρηση πρέπει να σας πω ότι μετατράπηκε σε  Κοινωφελή τον Μάιο του 2009 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία στηρίχθηκε σε οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας η οποία συντάχθηκε από την ΕΕΤΑΑ κατόπιν ανάθεσης από τον τότε Δήμο Ασκληπιείου, βασιζόμενη σε στοιχεία που χορήγησε ο Δήμος. Μελετώντας κανείς αυτή την μελέτη θα διαπιστώσει πως ό,τι προβλεπόταν να τηρηθεί προκειμένου να είναι βιώσιμη η επιχείρηση, πλέον δεν ισχύει. Ήδη η επιχείριση τότε είχε συσσωρευμένα χρέη 500.000,00 € περίπου. Με τα δεδομένα αυτά, η επιχείρηση έπρεπε να πάει σε εκκαθάριση.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2015 Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top