728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

  Ο καστανός τετράνυχος επανέρχεται δυναμικά και προσβάλει τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας

  Αντιμέτωποι με ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αργολίδα αφού ο καστανός τετράνυχος των εσπεριδοειδών ή κόκκινος τετράνυχος της Ανατολής με την επιστημονική ονομασία Eutetranychus orientalis (Klein)(Acari:Tetranychidae) μετά από έξη (6) χρόνια  επανεμφανίστηκε και προκαλεί σοβαρές
  προσβολές σε πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές του Νομού.
  Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Αργολίδας Δημήτρης Δήμου δήλωσε:  Η Υπηρεσία μας από το 2009 και μέχρι σήμερα  διενεργεί στο Νομό επισκοπήσεις για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της εξάπλωσης νέων παθογόνων για τη χώρα μας. Έτσι για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του έτους 2010 ο καστανός τετράνυχος  εντοπίστηκε στο Νομό Αργολίδας. Συγκεκριμένα βρέθηκε σε κτήματα με μανταρινιές και πορτοκαλιές στα Ίρια, σε λεμονιές στην αστική περιοχή της Κίου καθώς και σε πορτοκαλιές σε κήπους του ΄Αργους
   Έτσι, αυτό προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και λιγότερο τους καρπούς. Στα φύλλα προκαλεί σταχτιές  κηλίδες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη φυλλική επιφάνεια προσδίδοντας στο προσβεβλημένο δένδρο μία χλωρωτική όψη, ενώ οι προσβεβλημένοι καρποί αποκτούν μία υπόφαια όψη. Στις σοβαρές προσβολές προκαλεί κακή λειτουργία του φαινομένου της φωτοσύνθεσης και της διαπνοής του φυτού με αποτέλεσμα τις θερμές ώρες αυτό να χάνει μεγάλες ποσότητες νερού και τελικά τα δέντρα να εμφανίζουν μία εξασθενημένη ανάπτυξη και μειωμένη παραγωγή. Τα φύλλα καθίστανται ασθενικά και με ένα ελαφρύ άνεμο πέφτουν απογυμνώνοντας έτσι τελείως τα κλαδιά. Στις μανταρινιές και στις πορτοκαλιές προσβάλλονται τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί, ενώ παρατηρήθηκαν εκτεταμένες  προσβολές στην περιοχή του Ελληνικού Αργολίδας  σε λεμόνια. καθώς  επίσης και εντυπωσιακή φυλλόπτωση
  Δράση
   Στη συνέχεια ο Κος Δήμου εξήγησε ότι «Το άκαρι  ζει και αναπτύσσεται κυρίως στην άνω επιφάνεια των φύλλων, κατά μήκος της κεντρικής νεύρωσης όπου παρατηρούνται και οι πρώτες ωοτοκίες
  Όταν ο πληθυσμός είναι μεγάλος τότε μπορεί να εντοπιστεί  και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, ενώ το χειμώνα την προτιμά για την προστασία του. Επίσης  για την ανάπτυξη, τη δραστηριότητα και την προσβολή απαιτεί θερμοκρασία περιβάλλοντος το λιγότερο 11°C, ενώ πάνω από τους 26°C η ανάπτυξή του αρχίζει να μειώνεται. Οι ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης και δράσης είναι 21–30°C και σχετική υγρασία 60-75%. Σε περιοχές που η υγρασία είναι χαμηλή οι πληθυσμοί του δεν αναπτύσσονται, ενώ την  περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου σε ξηροθερμικές περιοχές το άκαρι σχεδόν εξαφανίζεται, ενώ παραμένει  σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει  η  θαλάσσια αύρα που το ευνοεί.. Όμως, τις μεγαλύτερες  ζημιές τις προκαλεί το φθινόπωρο γιατί είναι η καλλίτερη  εποχή ανάπτυξής του καθώς εκτός από τις ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που επικρατούν,  μειώνεται και η φωτοπερίοδος   που φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά την εξέλιξη του τετρανύχου αυτού.
  Μεταδίδεται  με τον άνεμο καθώς και με κάθε είδους μετακίνηση προσβεβλημένου φυτικού υλικού. Ο άνεμος πέρα από τις κινητές μορφές μπορεί να εξασφαλίσει και την διασπορά των αυγών με την πτώση των προσβεβλημένων κυρίως φύλλων.
  Μέτρα
  Αναφερόμενος στον τρόπο εμφάνισης αλλά και στα μέτρα προστασίας ο Προιστάμενος της ΔΑΟΚ Αργολίδας τόνισε ότι: «το πιθανότερο  είναι  η μεταφορά του εντόμου στην Αργολίδα να   έγινε με τα μέσα συσκευασίας κατά την μεταφορά των προϊόντων από την Αργολίδα προς τις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Επομένως ήταν αναμενόμενο ότι θα βρεθεί και σε άλλες περιοχές του Νομού αφού συνεχώς  η διακίνηση των προϊόντων τόσο εντός του Νομού όσο και προς άλλες περιοχές  γίνεται με κλούβες.
  Από την πρώτη εμφάνιση του τετρανύχου το Σεπτέμβριο του  2010, μέχρι το φετινό Σεπτέμβριο έξη (6) χρόνια μετά,  εκτός ορισμένων σποραδικών προσβολών στα Ίρια δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα. Κατά την πρώτη εμφάνισή του ο εχθρός αυτός αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά με τα διαθέσιμα τότε σκευάσματα,  μέρος των οποίων όμως έχει πλέον αποσυρθεί.
  Όμως, από  το Σεπτέμβριο παρατηρήθηκαν εκτεταμένες  προσβολές από το έντομο σε πολλά σημεία των Ιρίων, όπου φαίνεται ότι έχει εγκατασταθεί, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αργολίδας με εσπεριδοειδή όπως τα Σταθέικα, τη Χούνη, το Ελληνικό, το Μάνεσι, τη Μηδέα.
  Συστήνεται λοιπόν η άμεση αντιμετώπιση του εντόμου με τη χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, κατάλληλων ανάλογα με το στάδιο και τον πληθυσμό του. Επειδή όπως αναφέρθηκε τα αυγά και τα ακμαία του Eutetranychus orientalis μεταφέρονται με τον αέρα,  προκειμένου να είναι αποτελεσματικοί οι ψεκασμοί στα προσβεβλημένα κτήματα μιας περιοχής, θα πρέπει αυτοί να γίνονται συγχρόνως ή με μικρή χρονική απόσταση ώστε να μη μένουν εστίες επιμόλυνσης.
  Για τον παραπάνω λόγο   θα πρέπει να ψεκάζονται και οι λεμονιές καθώς και τα εσπεριδοειδή των κήπων εφόσον αυτά  είναι προσβεβλημένα, τηρώντας τους  κανόνες  ορθής χρήσης γεωργικών φαρμάκων σε κατοικημένες περιοχές και μόνο με επιτρεπόμενα σκευάσματα.
  Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται το χρονικό όριο που αναγράφεται στην ετικέτα του σκευάσματος από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή προκειμένου να μη βρεθούν υπολείμματα στους  καρπούς και να εναλλάσσονται οι δραστικές ουσίες για να μην αναπτυχθεί ανθεκτικότητα.
  Επιπλέον επειδή οι κλιματολογικές  συνθήκες ανάπτυξης και δράσης του συγκεκριμένου τετράνυχου διαφέρουν από αυτές που ευνοούν τους  υπόλοιπους τετρανύχους,  θα πρέπει  η αναζήτηση ακμαίων και αυγών να ξεκινά  από το  τέλος Αυγούστου. Οι ευνοϊκότεροι μήνες για την εξέλιξη του Eutetranychus orientalis  είναι αυτοί του Φθινοπώρου. Τα επίπεδα  υγρασίας του φετινού Φθινοπώρου με τις βροχές του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου  καθώς και  η διατήρηση της θερμοκρασίας μεταξύ 21°C και 30°C  επηρέασαν ευνοϊκά την εξάπλωση του.
  Τέλος, επισημαίνεται ότι επειδή το έντομο εμφανίζεται εστιακά δηλαδή όχι σε όλα τα δέντρα του κτήματος, γεγονός που πιθανώς εξηγεί την «έκρηξη» στα Ίρια και άλλες περιοχές μετά από τόσα χρόνια, θα πρέπει να ελέγχονται  σχολαστικά όλα τα δέντρα του κάθε κτήματος. Έτσι με τον εντοπισμό των πρώτων δένδρων με προσβολή   να γίνεται αντιμετώπιση πριν επεκταθούν οι πληθυσμοί του τετρανύχου  σε ολόκληρο το κτήμα καθώς επίσης και στη γύρω περιοχή.»

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Ο καστανός τετράνυχος επανέρχεται δυναμικά και προσβάλει τα εσπεριδοειδή της Αργολίδας Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top