728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

  Οι Φιλόλογοι Αργολίδας ενάντια στη λογιστική προσέγγιση της παιδείας

  Με δημόσια επιστολή προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αργολίδας ο Σύνδεσμος Φιλολόγων εκφράζει τις ανησυχίες του για τα όσα συμβαίνουν στην παιδεία και ειδικότερα σε ότι αφορά την διδασκαλία των Φιλολογικών μαθημάτων .Συγκεκριμμένα αναφέρουν :

  Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία τα τεκταινόμενα στον χώρο της εκπαίδευσης και αφορούν στην καταστρατήγηση των ειδικοτήτων στο δημόσιο σχολείο, στην περικοπή των φιλολογικών μαθημάτων και στην ανάθεση φιλολογικών ωρών σε συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων.
  Ως προς το πρώτο ζήτημα, διαπιστώνουμε πως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου πως ευημερούν οι αριθμοί αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι. Σε μια προσπάθεια λογιστικής τακτοποίησης, το Υπουργείο έχει θέσει συνολικά τους εκπαιδευτικούς στο στόχαστρο με ποικίλους τρόπους.
  Αρχικά, τίθεται σε εφαρμογή η μέθοδος της περικοπής ωρών, ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς και να μην θίγεται το επιτακτικό ζήτημα της προκήρυξης διαγωνισμού ΑΣΕΠ για διορισμό εκπαιδευτικών, διαγωνισμού που παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην υφίσταται η δυνατότητα επαρκούς στελέχωσης των σχολείων - πέρα από λογιστικά τερτίπια - τόσο από εκπαιδευτικούς που ως τώρα έχουν κυριολεκτικά οργώσει τη χώρα ως αναπληρωτές όσο και από νεότερους πτυχιούχους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να στελεχώσουν τη δημόσια εκπαίδευση.
  Στη συνέχεια, καταστρατηγείται η έννοια της ειδικότητας. Στα σχολεία πλέον τίθεται το ερώτημα ποια ειδικότητα διδάσκει το κάθε αντικείμενο. Την Ιστορία οι ξενόγλωσσοι, τη Φυσική οι Μαθηματικοί, τα Μαθηματικά οι καθηγητές Πληροφορικής κτλ. Και όλα αυτά παρουσιάζονται ότι γίνονται για το καλό των παιδιών, αφού φαίνεται ότι δεν υπάρχουν κενά στα σχολεία.
  Σε ό,τι αφορά τα του οίκου μας – και μην έχοντας απολύτως καμία πρόθεση να αντιπαρατεθούμε σε συναδέλφους των άλλων ειδικοτήτων, οι οποίο διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να συμπληρώνουν το ωράριό τους στο σχολείο τους και να μην περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο - παρατηρούμε πως οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ02 κατά κύριο λόγο υποχρεώνονται να καλύπτουν το ωράριό τους ταξιδεύοντας ανά τον νομό, την ίδια στιγμή που συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων βρίσκονται διαρκώς στα «κεντρικά σχολεία», σε απόσταση βολής από τις οικίες και τις οικογένειές τους.
  Επιτρέψατέ μας, επιπλέον, να ανησυχούμε για πιθανή μετατροπή των μόνιμων εκπαιδευτικών σε ωρομίσθιους στο μέλλον, κάτι που δεν θα θίξει τη μονιμότητα αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των αποδοχών και σε καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
  Έχοντας επανειλημμένα αποδείξει τον σεβασμό μας στο υψηλό λειτούργημά μας, είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε άλλη άποψη, γιατί αυτό που δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση οι λογιστικές προσεγγίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης είναι η ουσιαστική και σε βάθος καλλιέργεια των αυριανών πολιτών της χώρας.
  Για το Δ.Σ.

           Ο Πρόεδρος                                                                                      
      Νικόλαος Μπουμπάρης  
  Η γραμματέας                                                                                    
   Κωνσταντίνα Πατούρα
                                             
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Οι Φιλόλογοι Αργολίδας ενάντια στη λογιστική προσέγγιση της παιδείας Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top