728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

  Δίκτυο Κέντρων Μελισσοκομίας - η Καινοτόμα Λειτουργία του μέχρι σήμερα Τρείς χιλιάδες οι Μελλισοκόμοι στην Πελοπόννησο

  Μέσω της δράσης που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, έχει εδραιωθεί και λειτουργεί από το 1998 το δίκτυο των Κέντρων Μελισσοκομίας, το οποίο καλύπτει χωροταξικά όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Τα Κ.Μ. φιλοξενούνται από  Μελισσοκομικές - Αγροτικές  Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Το Κέντρο Μελισσοκομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  φιλοξενείται από την αρχή της λειτουργίας του από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας με έδρα την Τρίπολη. Υπεύθυνος του Κέντρου είναι ο Γιώργος Τσιάμπας Γεωπόνος.Απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης
  Όπως  μας ενημερώνει ο Κος Γιώργος Τσιάμπας :  «Το Κέντρο Μελισσοκομίας  Πελοποννήσου όπως και τα υπόλοιπα ,αποτελεί καινοτόμο εργαλείο, μοναδικό  ως προς τη  δομή και τον τρόπο λειτουργίας του στο αγροτικό γίγνεσθαι. Προωθώντας την ορθή μελισσοκομική πρακτική κατά την παραγωγή αλλά και μετά τη συγκομιδή των μελισσοκομικών προϊόντων εξασφαλίζεται η βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων.  Τα Κέντρα Μελισσοκομίας  αποτελούν πρώτιστα ένα
  εργαλείο τεχνικής και επιστημονικής στήριξης, πληροφόρησης και διασύνδεσης. προς τους μελισσοκόμους αλλά και από τους μελισσοκόμους προς  όλες τις κατευθύνσεις (πολιτεία, υπηρεσίες, ερευνητικά κέντρα  πανεπιστήμια,  καταναλωτές). Επιπλέον συλλέγουν, επεξεργάζονται και μεταδίδουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες και παρεμβαίνουν, όπου απαιτείται.»
  Πελοπόννησος
  Είναι δεδομένο ότι τα Κέντρα συνέβαλλαν στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων, την υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία των μελισσοκόμων και στην ανάπτυξη και δυναμικότητα του κλάδου. Στην Πελοπόννησο υπάρχουν καταγεγραμμένοι τρείς χιλιάδες Μελισσοκόμοι εκ των οποίων  οι εξακόσιοι περίπου ασχολούνται αυστηρά επαγγελματικά. Ο Γιώργος Τσιάμπας ,υπεύθυνος του Κέντρου Μελισσοκομίας Πελοποννήσου θα επισημάνει ότι: « η μελισσοκομία αναπτύχθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αποτελεί έναν από τους δυναμικούς  κλάδους  της πρωτογενούς παραγωγής. Στα δυνατά της σημεία συγκαταλέγονται η υψηλή ποιότητα προϊόντων, η επιστημονική και τεχνική στήριξη υψηλού επιπέδου, η υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία των μελισσοκόμων.
  Το Κέντρο προσπαθεί να συμβάλει σημαντικά  και στην ένταξη  νέων στο επάγγελμα, από όλη την Πελοπόννησο στους οποίους παρέχεται κάθε πληροφόρηση και ενημέρωση σε κρίσιμα θέματα όπως: οι μελισσοκομικοί χειρισμοί, η διάγνωση των συμπτωμάτων και η αντιμετώπιση των ασθενειών η επιλογή του είδους της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, η αγορά και προετοιμασία του μελισσοκομικού εξοπλισμού, η επιλογή της θέσης του μελισσοκομείου, η εκπαίδευση όσον αφορά τους χειρισμούς και τους κανόνες ορθής μελισσοκομικής πρακτικής,, κ.α»
  Πρόγραμμα
  Η πολύ μεγάλη συμμετοχή των μελισσοκόμων και στην Πελοπόννησο στις δράσεις του Εθνικού προγράμματος Μελισσοκομίας και η μεγάλη απορροφητικότητα των κονδυλίων που διατίθενται στη μελισσοκομία οφείλονται στη λειτουργία των Κ.Μ. Η Ελλάδα έχει πετύχει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορροφητικότητας μεταξύ των 28 Κρατών Μελών της Ε.Ε  (Μ.Ο. 3/ετίας 2012-2014: 98%)  ενώ χώρες με μεγάλη  παράδοση στη μελισσοκομία, όπως η Ισπανία εμφανίζουν την αντίστοιχη  χρονική περίοδο απορροφητικότητα που δεν ξεπερνά το 73%.
  Όπως μας τονίζει ο Γιώργος Τσιάμπας οι υπεύθυνοι, και κατά συνέπεια και ο ίδιος, παρέχουν τεχνική/επιστημονική στήριξη σε θέματα μελισσοκομικής πρακτικής όπως: στον τομέα των ασθενειών, τη διάγνωση για την έγκαιρη παρέμβαση, την προώθηση των εναλλακτικών τρόπων καταπολέμησης εχθρών και ασθενειών, τις   ορθές πρακτικές στη διατροφή των μελισσιών και την τροφοδότηση,  τις τεχνικές εξελίξεις στην παραγωγή των μελισσοκομικών προϊόντων, τις εξειδικευμένες πρακτικές (π.χ. βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλισσών κ.α.), την  υγιεινή του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης, θέματα επισήμανσης και εμπορίας, αγορανομικές   διατάξεις και νομοθεσία, ενημέρωση για την πορεία των ανθοφοριών.
  Τα Κέντρα Μελισσοκομίας υποβάλλουν εισηγήσεις στις αντίστοιχες υπηρεσίες  για πλείστα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, εκδίδουν ενημερωτικά έντυπα,  συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, συλλέγουν και επεξεργάζονται   στατιστικά δεδομένα, αναλύουν την κατάσταση που βρίσκεται ο μελισσοκομικός τομέας και προτείνουν αντίστοιχα τις ενδεδειγμένες λύσεις.
  Παράλληλα παρέχουν πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση στους μελισσοκόμους για  όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα και τις επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα της μελισσοκομίας.
  Επίλογος
  Κλείνοντας τη συζήτηση με τον Κο Τσιάμπα θα μας επισημάνει ότι: «Στα τόσα χρόνια εμπειρίας και συνεχούς επαφής όχι μόνο με τους Μελισσοκόμους της ζώνης ευθύνης του Κέντρου Μελισσοκομίας Πελοποννήσου αλλά και με τους καταναλωτές προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δίνουμε άμεση λύση σε κάθε είδους πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παραγωγός Μελισσοκόμος, έτσι ώστε όλα τα Ελληνικά παράγωγα προϊόντα της κυψέλης να έχουν  την ποιοτική αξία που τους αρμόζουν, προς όφελος και του ιδίου του Μελισσοκόμου αλλά και του τελικού αποδέκτη που είναι ο Καταναλωτής, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό της χώρας.
  Τέλος ο όρος ‘’ΚΕΝΤΡΟ’’ υποδηλώνει την άμεση σχέση που έχουμε με τον Μελισσοκόμο που παράγει, τους Μελισσοκομικούς Φορείς , τον Πολίτη που καταναλώνει,  τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα που Ερευνούν , αλλά και με το τμήμα Μελισσοκομίας του Υπουργείου το οποίο έχει την ευθύνη λειτουργίας της Δράσης των Κέντρων, μεταφέροντας άμεσα Γνώση και Πληροφορία από και προς Όλους τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο της Μελισσοκομίας.  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Δίκτυο Κέντρων Μελισσοκομίας - η Καινοτόμα Λειτουργία του μέχρι σήμερα Τρείς χιλιάδες οι Μελλισοκόμοι στην Πελοπόννησο Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυριου
  Scroll to Top