728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

  Απάντηση έλαβε στην ερώτηση του ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολάκη, σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τους Φαρμακοποιούς της Αργολίδας και όλης της χώρας και αφορούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στο θέμα των φορολογικών ενημεροτήτων για την πληρωμή τους και το
  ωράριο εργασίας.
  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «..Επειδή πέραν των αναφερομένων, υπάρχουν και άλλα θέματα που απαιτούν ρύθμιση, αυτά έχουν τεθεί υπόψη της «Ομάδας Εργασίας για τη διεύρυνση της υφιστάμενης  νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων της χώρας και τη διατύπωση πρότασης για έκδοση νομοθετικής ρύθμισης που θα ρυθμίζει τα σχετικά θέματα», προκειμένου να τύχουν νομοθετικής ρύθμισης».
  Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης του Αναπλ. Υπουργού, κ. Π. Πολάκη:
  Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 3847/9-3-2016 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Γιάννη Μανιάτη, με θέμα: «Ζητήματα κλάδου Φαρμακοποιών», σας γνωρίζουμε τά ακόλουθα:
  Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) συστήθηκε ως Ν.Π.Δ.Δ. με το Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31 Α') και άρχισε πρακτικά να λειτουργεί από 1/1/2012. Ο ΕΟΠΥΥ ως «καθολικός διάδοχος» των ενταχθέντων σε αυτόν Ταμείων, κληρονόμησε σημαντικά χρέη και ειδικότερα μεταβιβάσθηκαν σε αυτόν οφειλές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ, του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ, του ΕΤΑΑ, του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.
  Στο προσχέδιο του Κρατικού προϋπολογισμού έτους 2016 αναφέρεται ότι: «... σε συνέχεια της προσπάθειας εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γ ενικής Κυβέρνησης και υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης βάσει της Σύμβασης Οικονομικής
  Ενίσχυσης, σχεδιάζεται η- επανεκκίνηση-του προγράμματος χρηματοδότησης των Φορέων-της
  Γ ενικής Κυβέρνησης αποκλειστικά για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με απώτερο
  σκοπό τη σημαντική μείωση αυτών ως το τέλος του 2016.». Συνεπώς, ο Οργανισμός βρίσκεται εν «αναμονή επανεκκίνησης» νέου προγράμματος χρηματοδότησης ενώ ταυτόχρονα έχει ζητήσει από τους-Φορείς, από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του~ΕΟΠΥΥ και τις Ομάδες Εργασίας Ληξιπρόθεσμων να οριστικοποιήσουν και να εκκαθαρίσουν τις οφειλές τους προκειμένου όταν ληφθεί η χρηματοδότηση να ολοκληρωθεί άμεσα η απορρόφησή της.
  Η υποχρέωση πληρωμής των λογαριασμών των ιδιωτικών φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ αφορά τα φαρμακεία σε όλη την Επικράτεια και μέχρι στιγμής βάσει της Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων έχουν πληρωθεί τα φαρμακεία έως και τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ
  έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη η πληρωμή μηνός Ιανουάριου του 2016.
  Επίσης αναφορικά με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αργολίδας, έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΕΟΠΥΥ οι ακόλουθες πληρωμές ληξιπροθέσμων οφειλών προηγουμένων ετών (2011 - 2012), προς τα μέλη του Συλλόγου από Ταμεία που εντάχθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ ήτοι:
  1) ΤΑΥΤΕΚΩ - ΤΑΠΟΤΕ : 56.105,87€ (Σεπτέμβριος 2014)
  2) ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ : 152.551,79€ (Δεκέμβριος 2014)
  3) ΤΑΥΤΕΚΩ - ΤΑΠΟΤΕ ( 2011 ): 2.050,52€ (Δεκέμβριος 2014)
  Τέλος σας ενημερώνουμε ότι στον ΕΟΤΤΥΥ βρίσκονται υπό επεξεργασία ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων: ΤΑΠ - ΗΛΠΑΠ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ, ΕΤΑΑ - ΤΥΔΕ, ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ ( ΤΥΛΛΕΔΕ), ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΝ, ΤΑΠ - ΗΣΑΓΪ, ΤΑΠ - ΕΤΕ, ΕΤΑΑ - ΤΣΑΥ, η πληρωμή των οποίων θα πραγματοποιηθεί μαζί με τα υπόλοιπα φαρμακεία της Ελλάδας με την επόμενη πληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών.
  Αναφορικά με το θέμα των φορολογικών ενημεροτήτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για να εξοφληθούν οι λογαριασμοί φαρμακείων κάθε μήνα απαιτείται μεταξύ άλλων προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας. Ο Οργανισμός είναι υποχρεωμένος πριν από κάθε πληρωμή να ζητά από το φαρμακείο το παραστατικό της σε ισχύ φορολογικής ενημερότητάς του.
  Όσον αφορά στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, καθιερώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 36 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ 31 Α'), η οποία τροποποιήθηκε με το Ν. 4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α').
  Συγκεκριμένα, η Υποπαράγραφος ΣΤ1, περ. 12, του Ν. 4254/2014 αναφέρεται στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, σύμφωνα με το οποίο όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς
  και το Σάββατο είτε ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό, οπότε δεν είναι
  υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον
  αρμόδιο Περιφερειάρχη είτε υποχρεωτικά (περ. 12β), οπότε στην περίπτωση αυτή δηλώνεται
  τόσο στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους όσο και στον Περιφερειάρχη ανά εξάμηνο και
  το εν λόγω ωράριο συμπίπτει κατ’ ελάχιστον με αυτό των εφημεριών. Στην τελευταία περίπτωση, οι οικείοι φαρμακευτικοί σύλλογοι υποχρεουνται να αναφέρουν στους μηνιαίους πίνακες εφημεριών και τα φαρμακεία που λειτουργούν πέραν του ως άνω αναφερομένου νομίμου ωραρίου.
  Επειδή πέραν των αναφερομένων, υπάρχουν και άλλα θέματα που απαιτούν ρύθμιση,
  αυτά έχουν ήδη τεθεί υπόψη της «Ομάδας Εργασίας για τη διερεύνηση της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων της χώρας και τη διατύπωση πρότασης για έκδοση νομοθετικής ρύθμισης ττου θα ρυθμίζει τα σχετικά θέματα», η οποία συγκροτήθηκε με την αρ. πρωτ. Αΐβ/Γ.Π.οικ. 87240/13-11-2015 Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να τύχουν νομοθετικής ρύθμισης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top