728x90 AdSpace

 • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

  Αντιδράσεις από τους Φιλόλογους στην προοπτική Κατάργησης διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο

  Την αντίθεση του απέναντι στην πρόταση των 56 Πανεπιστημιακών που ζητάνε την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας αναφέροντας τα εξής: Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αξιότιμη κ. Αναπληρώτρια Υπουργέ,
  το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας εκφράζει τη βαθιά
  ανησυχία του για την πρόταση των 56 Πανεπιστημιακών, η οποία αφορά στην κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο με ταυτόχρονη αύξηση των ωρών των Νέων Ελληνικών.
  Επιτρέψτε μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση αυτή.  Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε δια μακρών στην παγκοσμίως αναγνωρισμένη αξία των Αρχαίων Ελληνικών στη διαμόρφωση μιας συνθετικής και αφαιρετικής σκέψης, για οποιονδήποτε άνθρωπο και πολύ περισσότερο για τον Έλληνα. Περιοριζόμαστε να επισημάνουμε ότι «ο Θεός μας χάρισε μια γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα και χαριτωμένη, που αντέχει ακόμη, μολονότι έχουμε εξαπολύσει όλα τα θεριά για να τη φάνε.  έφαγαν όσο μπόρεσαν, αλλά απομένει μαγιά», όπως έγραψε ο Σεφέρης.
  Το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση είναι να επιτρέψουμε να διαμορφωθεί ένα συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των λειτουργών της. Προφανώς μπορεί να προκύψει ένας γόνιμος διάλογος για το μέγα ζήτημα της Γλωσσικής Διδασκαλίας στο σχολείο που θα αφορά σε μια ολιστική προσέγγισή της, με γνώμονα τη βελτίωσή της.
  Δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν πως πίσω από την πρόταση αυτή ελλοχεύουν σκέψεις είτε περί ενοποίησης ειδικοτήτων, με στόχο να καλύπτουν οι εκπαιδευτικοί το ωράριό τους με οτιδήποτε διαθέσιμο υπάρχει, είτε γλωσσικού αφελληνισμού. Τιμούμε τους πανεπιστημιακούς συναδέλφους – και ο Σύνδεσμός μας το έχει αποδείξει επανειλημμένως αυτό, έχοντας φιλοξενήσει αρκετούς στον νομό –, ωστόσο εκφράζουμε την άποψη ότι η πρόταση των 56 δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση.  Μας κάνει, πάντως, εντύπωση το γεγονός ότι προέκυψε από το πουθενά, δεν προτείνει κάποια αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών, αλλά απευθείας ζητά την κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο. Αντί να υπάρξει διάλογος για την αλλαγή/ απλοποίηση των σχολικών εγχειριδίων, την βελτίωση της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, συγκεντρώνονται υπογραφές για να καταργηθεί εντελώςτη διδασκαλία των αρχαίων από το πρωτότυπο!
  Είμαστε βέβαιοι, κ. Υπουργοί, πως θα λάβετε υπόψη σας την εκτίμηση όλων ημών, που καθημερινά δίνουμε εντός της αίθουσας τη μάχη για την πληρέστερη καλλιέργεια του γλωσσικού αισθητηρίου των μαθητών και των μαθητριών μας.
  Με εκτίμηση,
  Για το Δ.Σ.
  Ο Πρόεδρος        Νικόλαος Μπουμπάρης                                                                                                                                                                                                    
  Η Γραμματέας    Κωνσταντίνα Πατούρα
                                               • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Αντιδράσεις από τους Φιλόλογους στην προοπτική Κατάργησης διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο Rating: 5 Reviewed By: Γιώργος Αργυρίου
  Scroll to Top